Acasă EVENIMENT Radu Moldovan: Sunt emoționat și onorat să fiu astăzi gazda unui număr...

Radu Moldovan: Sunt emoționat și onorat să fiu astăzi gazda unui număr impresionant de oameni de valoare ai județului Bistrița-Năsăud!

0

Titlurile de Cetățean de Onoare a județului Bistrița-Năsăud pentru anul 2017 au fost acordate astăzi în cadrul festiv al Complexului Metropolis. De la evenimentul  organizat de Executivul Consiliului Județean format din președintele Radu Moldovan și cei doi vicepreședinți, Vasile Puica și Ioan Țintean, nu au lipsit prefectul Ovidiu Frenţ, viceprimarul Cristian Niculae, primari, şefi de instituţii militarizate şi descentralizate, consilieri judeţeni şi locali, reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Plenul Consiliului Judeţean a votat pentru 2017 acordarea a cinci titluri de Cetăţean de Onoare, în domeniul academic, sport, militar şi economic, doar patru dintre personalităţile distinse fiind prezente la eveniment.

Preşedintele Consiliului Judeţean,  Radu Moldovan, a spus următoarele:

” Preacucernice Părinte Protopop, preacucernici părinți, Domnilor Vicepreședinți, Domnule Viceprimar, Domnule Prefect, Domnilor Generali, onorate oficialități, stimați invitați.  Ne apropiem de una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, nașterea Domnului Nostru Iisus Hristos și mă bucur că împreună avem ocazia să ne bucurăm de pace în România și în lume, și de un an care se încheie cu multe realizări concrete pentru județul nostru.

Aseară am premiat alături de colegii mei vicepreședinți, domnul Vasile Puica și Ioan Țintean 176 de sportivi, profesori, antrenori, elevi și olimpici din județul nostru care au ajuns în fazele finale ale olimpiadelor școlare naționale.

Sunt preocupat alături de colegii mei să punem în valoare lucrurile bune și oamenii din jurul nostru. Din acest motiv am inițiat premierea celor mai buni elevi și sportivi și tot din acest motiv am inițiat acordarea titlurilor de ”Cetățean de onoare” unor personalități care prin cariera lor au făcut diferența.

E de datoria noastră, a celor care iubim România și pe români, să promovăm lucrurile care ne unesc, oamenii care ne inspiră și astfel să dăm tinerilor speranța că și în România pot avea un viitor frumos!

Sunt emoționat și onorat să fiu astăzi gazda unui număr impresionant de oameni de valoare ai județului Bistrița-Năsăud! Încă de când am ajuns la Consiliul Județean simțeam că avem foarte mulți oameni valoroși care merită recunoscuți: sportivi, artiști, manageri de succes, profesori renumiți, medici și alți oameni care prin cariera avută au adus cinste județului și oamenilor din Bistrița-Năsăud!

Acest titlu este un simbol și nu aduce posesorului beneficii materiale și chiar din acest lucru, putem spune că valoarea sa este una neprețuită! Este parte din inima și sufletul bistrițenilor care de veacuri s-au bucurat când ”unul de-al lor” a ajuns cu o treaptă mai domn și a făcut ceva care schimbă și viața altora!

Întâmplător sau nu, până acum au fost propuși pentru titlul de ”Cetățean de onoare al județului”, acei oameni care au reușit cu ceva în viață și care indiferent unde sunt în lume, au rămas în continuare oameni și bistrițeni adevărați! Ei sunt ambasadori ai județului Bistrița-Năsăud, și ai oamenilor de omenie ai acestor meleaguri! Le mulțumesc pentru binele care l-au adus lumii, de aici, din cel mai frumos loc de pe pământ, județul Bistrița-Năsăud!”.

 

În mesajele lor, prefectul Ovidiu Frenţ şi viceprimarul Cristian Niculae au punctat faptul că sunt celebraţi oameni care prin munca lorfac cinste judeţului Bistriţa-Năsăud. Invitat de onoare a fost şi preşedintele Raionului Glodeni, Ion Leucă, care a mulţumit poporului român pentru eforul pe care îl face pentru sprijinirea basarabenilor, sperând că flacăra românismului va rămâne aprinsă în sufletele fraţilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Lista Cetăţenilor de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud a fost deschisă de prof. univ. dr. Ioan Lumperdean de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Universitatea „Babeş-Bolyai”, facultate la care a fost şi prodecan. Rectorul UBB Cluj-Naspoca, academicianul Ioan Aurel Pop, a fost cel care a făcut laudatio, menţionând dăruirea şi misiunea universitarului Lumperdean. În mesajul său, profesorul distins cu acest titlu a mulţumit străbunilor săi, familiei, autorităţilor, dar şi unuia din cei 25.000 de studenţi, preşedintele Moldovan.  Ioan Lumperdean este originar din Lechinţa (26 iulie 1955), fiind absolvent al Facultăţii de Istorie şi Filozofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. A parcurs toate treptele ierarhiei didactice până la cea de profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Catedra de Economie politică din Cluj-Napoca. Profesorul universitar dr. Ioan Lumperdean este beneficiarul a numeroase premii şi distincţii, printre care Diploma de Excelenţă conferită de Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor Cluj (2002), Premiul „David Prodan” al Fundaţiei Culturale Magazin istoric şi BNR (2009), Diploma de Merit istoric al UBB (2010), Diplomă de Aleasă Cinstire decernată de Mitropolitul Andrei, Diplomă Jubiliară de preţuire conferită de Asociaţia Facultăţilor de Economie din România (2015) etc. Activitatea ştiinţifică o regăsim în 22 cărţi, 7 cursuri universitare, 66 studii de specialitate în reviste şi volume, acesta participând la proiecte ştiinţifice europene, granturi şi contracte care au adus plus valoare cercetării ştiinţifice.

Alexandrina Vasilichi a absolvit anul acesta Royal Holloway and Bedford New al Universităţii din Londra cu cea mai mare distincţie acordată în învăţământul superior britanic (First Class Honours). Năsăudeanca a urmat Colegiul Naţional „George Coşbuc”, unde pe parcursul celor patru ani a obţinut rezultate foarte bune, participând la toate concursurile şcolare şi extraşcolare de limbă engleză. A făcut parte dintr-un program de voluntariat european, organizaţia de găzduire fiind Asociaţia Armeană a Naţiunilor Unite, de la Erevan. În perioada 2013-2014 a predat limba engleză refugiaţilor sirieni şi iranieni, a cofondat AUNA EuroClub şi a organizat evenimente pe tema drepturilor omului. În 2014 a fost admisă la Colegiul din Londra, unde a studiat Psihologie, neoştiinţe cognitive şi clinice. Pe parcurusl anilor de facultate a deţinut titlul de Reprezentant de curs şi student reprezentativ în cadrul departamentului de psihologie, a fost student ambasador, a primit titlul de Asistent de instruire IT, a fost Asistent de cercetare pe tot parcursul studiului londonez.

Prof. Livia Speranţa Cira de la CN George Coşbuc a relevat aspecte din activitatea tinerei absolvente, în timp ce Alexandrina a evidenţiat faptul că şi-a purtat peste hotare „mândria de a fi româncă”.

Despre Anuţa Cătuna a vorbit jurnalistul sportiv Adrian Lica, în timp ce premiul a fost primit de Augustin Danci. Născută în 1 octombrie 1968, în Lunca Ilvei), aceasta a reprezentat cu mândrie Clubul Sportiv Municipal Bistriţa în competiţiile naţionale. A alergat pentru culorile României la Campionatele Europene, Mondiale şi la Jocurile Olimpice de la Atlanta – 1996 şi Sydney din 2000, susţinând de fiecare dată că este o mândrie să concureze pentru ţara sa. Anuţa Cătuna a fost vicecampioană mondială în proba de maraton, în 1995, la Gothenburg (Suedia) şi dublă vicecampioană mondială în proba de semimaraton, la Oslo (Norvegia) în 1994 şi Montbeliard – Belfort (Franţa) în 1995. De asemenea, a fost campioană mondială cu echipa la alergări pe şosea.

A câştigat maratonul din Leipzig (Germania) în 1991, însă cea mai mare performanţă a sa rămâne câştigarea maratonului New York-ului, în 1996.

De altfel, atleta bistriţeancă a fost singurul român despre care fostul preşedinte Bill Clinton şi-a exprimat cuvinte de laudă în timpul vizitei pe care a efectuat-o la Bucureşti, în 1997, declarându-se un admirator al acesteia. Mai mult, Anuţa Cătuna a fost invitată să deschidă cea de-a X-a ediţie a Maratonului Internaţional de la Bucureşti, tocmai pentru a pune în evidenţă performanţele sale deosebite în acest sport.

Marea sportivă care trăieşte acum în SUA a transmis un mesaj video, mulţumind pentru disticnţia acordată.

Generalul de brigadă dr. Virgil-Ovidiu Pop a fost prezentat de un alt bistriţean, general mr. Ioan Manci.  Bistriţeanul născut în 27 martie 1970 a absolvit Liceul Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc în 1988 şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, în 1991. În perioada 1991-2000 a îndeplinit cu onoare funcţii de comandă la nivel de pluton şi companie, urmând cursuri de formare profesională. În perioada 2000-2002 a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specializarea Conducere Interarme, Forţe Terestre, până în 2004 îndeplinind funcţii de stat major în cadrul Comandamentului Corpului I Armată Teritorial „General Ioan Culcer”. Din 2004 a fost numit şi a îndeplinit cinci ani funcţia de comandant al Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, având două misiuni de luptă în Kosovo şi Afganistan. În 2009 a fost promovat comandant al Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, unitate fanion a Armatei Române, funcţie pe care a îndeplinit-o cu rezultate excepţionale până în 2014. A dat onorul unui număr de 14 şefi de stat şi 9 şefi de guverne. În perioada 2016-2017, a îndeplinit cu rezultate foarte bune funcţii de comandă şi conducere la structuri de nivel brigadă, divizie şi în cadrul Statului Major al Forţelor Terestre (locţiitor al şefului de stat major). I-au fost acordate numeroase distincţii naţionale şi internaţionale, remarcându-se şi printr-o activitate ştiinţifică. Din 1 martie 2017 este comandant al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Vizibil emoţionat, gen. de brigadă Virgil Pop a precizat că titlul este conferit instituţiei militare şi subordonaţilor săi.

Nu în cele din urmă, titlul i-a fost conferit lui Dorel Goia, cel mai important antreprenor din Transilvania, după cum remarca prof. univ dr. Vasile Puşcaş, fost ministru al României.

Clujeanul Dorel Goia (62 ani) este strâns legat de economia judeţului nostru. Primele investiţii în judeţul nostru datează din 2001, când a achiziţionat SC Hermes SA. Ulterior, acesta a investit în achiziţionarea unor pachete semnificative la două dintre cele mai performante companii din judeţ, respectiv Teraplast şi Rombat. Dorel Goia a absolvit Facultatea de Istorie-Filozofie, fiind 12 ani profesor de istorie la un liceu din Cluj. În 1990 a renunţat la cariera didactică şi a înfiinţat trei firme. De altfel, în mai 1990 a accesat la Banca de Investiţii primul credit acordat unei firme din judeţul Cluj, pentru a construi o pizzerie care funcţionează şi acum. În 2001 devine investitor la Hermes Bistriţa, în perioada 2007-2012 a fost acţionar la Rombat, iar din 2006 este acţionar la Teraplast, Politub, Terasteel, Teraglass şi Depaco Băicoi. În 2017, înfiinţează Terasteel Serbia.

 

 

Exit mobile version