Acasă EVENIMENT 22 DE ANI DE PUŞCĂRIE PENTRU O CRIMĂ DIN ANUL 2004

22 DE ANI DE PUŞCĂRIE PENTRU O CRIMĂ DIN ANUL 2004

0

Verdict final în cazul uciderii în Spania în iunie 2004 a tânărului Nicolae Leonte de către Simion Zăgrean. Un complet al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, condus de către judecătoarea Daniella Berbecariu l-a condamnat pe asasin, la fond, la o pedeapsă record primită de o persoană în judeţul Bistriţa-Năsăud, de 22 de ani de închisoare şi 7 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi. A fost nevoie de 12 ani de eforturi supraomeneşti din partea tatălui victimei, Leontin Leonte, o adevărată Victoria Lipan în varianta masculină, care s-a transformat în investigator internaţional pentru a determina ca justiţia să funcţioneze, iar criminalul să fie în final condamnat- scrie gazetadebistrita.ro

A plecat în Spania să-şi facă un trai mai bun. După 4 ani acea să fie ucis

Nicolae Leonte, Ucu, cum era numit de familie şi prieteni, din cauza condiţiilor din România, care nu îi ofereau nici o perspectivă, în anul 2002, la vârsta de 15 ani şi jumătate, a abandonat studiile şcolare şi a plecat în Spania, în căutarea norocului. De bine de rău, într-un mediu ostil străinilor, Ucu a început să se descurce şi chiar să trimită bani, acasă, părinţilor.

Cu ajutorul unor consăteni ajunşi cu ceva timp înainte a lucrat la negru, aproape la orice muncă necalificată, la mai mulţi patroni spanioli. În august 2003, la prima vizită făcută acasă părinţilor, totul părea că merge bine. La mai puţin de un an visele de viitor ale lui Nicolae Leonte s-au terminat brusc, violent, într-o după-amiază a lunii iunie 2004. Ucu a fost găsit mort într-o piscină din Cortijo El Cura, din Pechina, lângă Almeria. În data de 2 iunie 2004, pe înserat, Leontin Leonte, tatăl lui Ucu, a fost anunţat telefonic de către un cunoscut aflat în Spania, că fiul său a murit înecat într-o piscină. Îndurerat şi disperat, acesta a împrumutat nişte bani şi a plecat în Spania pentru a aduce trupul neînsufleţit acasă şi pentru a vedea ce s-a întâmplat cu fiul său. După ce şi-a văzut feciorul fără suflare la morga din Almeria, Leontin Leonte s-a adresat poliţiei din Spania pentru a afla detalii despre circumstanţele în care şi-a pierdut viaţa fiul său. Omul era contrariat de loviturile vizibile pe trupul lui Ucu, care nu aveau cum să rezulte în urma unui înec într-o piscină.

…………………………..

Judecătoarea Berbecariu, neîndurătoare cu criminalul

Sentinţa de luni, 31.10.2016, a completului de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud condus de judecătoarea Daniella Berbecariu pune punct, la fond, unei afaceri judiciare care a durat 12 ani. Meritul ca acest proces să ajungă la o condamnare cu mulţi ani de închisoare revine în exclusivitate tatălui victimei, Leontin Leonte. Fără eforturile acestui om, care în numele dreptăţii pentru fiul său şi-a sacrificat totul, dosarul rămânea undeva într-un fund de sertar al biroului unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Simion Zăgrean, cel care l-a ucis cu sânge rece pe Nicolae Leonte, a fost condamnat la 22 de ani de închisoare şi 7 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi.

Leon Dragotă, unul dintre complicii asasinului a fost condamnat la 4 ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, cu un termen de încercare de 6 ani.

Anca Cristina Urâte a fost achitată de sub învinuirea de săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, dar în acelaşi timp a fost condamnată la 1 an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, cu un termen de încercare de trei ani.

Pe latura civilă, instanţa de judecată a decis ca cei trei inculpaţi, Simion Zăgrean, Leon Dragotă şi Anca Cristina Urâte să plătească în solidar lui Leontin Leonte şi soţiei acestuia, Anghelina Leonte, despăgubiri civile reprezentând daune morale în cuantum de 300.000 euro, reprezentând deplasări în Spania şi retur, transportul victimei din Spania în ţară şi pe teritoriul ţării în cuantum de 9.395,25 euro şi 15.600 lei reprezentând cheltuieli de înmormântare şi de autopsiere.

Faţă de Simion Zăgrean, instanţa a mai dispus prelevarea de probe biologice în vederea introducerii profilului genetic in S.N.D.G.J. (Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare).

Cei trei inculpaţi au drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

CITEŞTE MAI MULT PE:   http://gazetadebistrita.ro/condamnare-record-pentru-asasinul-tanarului-din-ilva-mica-ucis-spania-2004-22-de-ani-de-temnita/

 

Exit mobile version