Doar Turnul Dogarilor a mai rămas din cele 18 turnuri de strajă ale sistemului de fortificaţii. Turnul are 25 m înălţime şi a fost construit între anii 1465 şi 1545, în stil gotic. Pe interior are patru nivele, cele superioare incluzând încăperi cu ferestre.
Deşi în primă fază rolul acestui turn era onorabil, mai apoi acesta a devenit spital pentru persoanele cu probleme psihice. Pe lângă această funcţiune, construcţia a mai fost folosită şi ca loc de detenţie pentru prostituate. Acestea era ţinute în lanţuri în turn, iar mai apoi erau duse în centrul cetăţii, la stâlpul infamiei. Acolo erau pedepsite de obicei cu biciul şi mai apoi alungate din cetate.
Măştile celui mai mare „draculist” ţinute sub cheie în turn .
Turnul a fost reabilitat în 1926 şi în 1976-1977, lucrările modificând puţin aspectul iniţial al acestuia. Turnul are 10 metri înălţime şi este împărţit în patru niveluri. Intrarea se face prin două uşi, una semi-circulară situată pe perete din faţă al turnului, pe unde se pătrunde la primul etaj şi alta laterală, cu ajutorul căreia se ajunge la nivelurile superioare. Câteva geamuri mici, unele sub formă de cheie întoarsă, permit luminii să treacă, acestea având şi rol de puncte de observaţie şi de tragere. Astfel de puncte de observaţia şi de tragere dreptunghiulare, sunt prevăzute şi în zidul de lângă turn, la care se ajunge cu ajutorul unui balcon.
Curtea Imperială de la Viena a dat dispoziţii în anul 1863 ca fortificaţiile, zidurile, porţile şi turnurile, să fie dărâmate. Dărâmarea acestora însemna în mod simbolic o rupere de trecut. De Turnul Dogarilor se îngrijea breasla dogarilor, care folosea construcţia şi pentru diferite evenimente dedicate membrilor acestei bresle. În jurul zidurilor care aveau o înălţime de aproape 10 metri şi o grosime de aproape doi metri era un şanţ adânc de 3 metri, alimentat printr-un canal direct din râul Bistriţa.
Regretatul Alexandru Misiuga, cel mai mare „draculist” de pe pământ românesc, cel care a şi ridicat Hotel Castel Dracula din Pasul Tihuţa, inspirat din romanul cu acelaşi nume. 700 dintre măştile şi păpuşile Baronului Misiuga, realizate chiar de el, au fost expuse în turn. În 2009, muzeul este devastat iar spărgătorii au furat 14 măşti tradiţionale şi 7 păpuşi, toate piese unicat