Campania pentru alegerile prezidențiale din 2025 a început să prindă contur, iar primele sondaje naționale arată o luptă strânsă între principalii candidați. Un sondaj realizat de Flashdata în perioada 3-5 aprilie 2025 dezvăluie că diferențele dintre favoriții de pe primele locuri sunt destul de mici, ceea ce promite o competiție electorală incertă
Lupta este strânsă între principalii candidați la alegerile prezidențiale, având în vedere că pe primii trei clasați îi despart doar cinci procente, potrivi unui sondaj Flashdata..
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 28% dintre români ar vota cu liderul AUR, George Simion, 26% l-ar alege pe Crin Antonescu, susținut de PSD, PNL și UDMR, iar 23% îl preferă pe candidatul independent Nicușor Dan. Lidera USR, Elena Lasconi, care a reuşit să ajungă în turul doi al alegerilor prezidenţiale de anul trecut, are doar 6%, fiind urmată îndeaproape de candidata PUSL, Lavinia Șandru, cu 4,6%.
Următorii clasaţi în ordinea preferinţelor votanţilor sunt candidatul independent Daniel Funeriu (1,5%), candidatul PNCR, Cristian Terheș (0,5%), candidatul PLAN, Silviu Predoiu (0,2%), candidatul independent Sebastian Popescu (0,1%).
Scenariul în care Crin Antonescu ar câştiga turul 2
De asemenea, s-a analizat și care ar fi situația în turul doi, în funcție de mai multe variante.
Dacă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale s-ar confrunta Crin Antonescu și Nicușor Dan, ar câștiga Antonescu, cu 55%, relevă datele sondajului. Dacă în turul al doilea ar ajunge Crin Antonescu și George Simion, ar câștiga candidatul susținut de coaliția de guvernare cu 61%. Totodată, dintre Crin Antonescu și Victor Ponta, votanții l-ar alege pe Crin Antonescu, cu 67% dintre opțiuni.
În confruntarea dintre Nicușor Dan și George Simion, ar câștiga Nicușor Dan cu 58%, iar între Nicușor Dan și Victor Ponta, 61% dintre voturi ar fi pentru primarul Capitalei.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 7.500 de respondenți cu vârsta de 18 ani și peste, pe un tip de eșantion probabilistic, aleatoriu. Marja de eroare este de +/- 3,5%, iar nivelul de încredere este de 95%. Sondajul a fost realizat online, având în vedere locația, vârsta și mediul urban sau rural al respondenților.