În timp ce crescătorii adevărați de oi, care dețin efectiv animalele în exploatații, nu au acces la pășunile comunale, tovarășii primarului Ivan se lăfăie bine-mersi pe sute de hectare atribuite ,,din pix,, după culoare politică. Suspiciunile fermierilor duc până la fraudarea fondurilor europene.
material realizat de LUCIAN MOLDOVAN
Mihai Gheorghe Ivan este primar la al doilea mandat în comuna Șieuț. Acesta declara, la momentul primei investituri în 2020 :“Vă mulțumesc tuturor pentru alegere. Sper să mă ridic la înălțimea așteptărilor dumneavoastră în viitorul meu mandat și sper să vă am alături cu inițiative, păreri și idei.,, potrivit infobistrita.ro .
Doar că, la patru ani și jumătate distanță, acesta a reușit să divizeze comunitatea locală și să-și formeze un grup de interese care îl sprijină pe plan electoral și cărora, evident, le întoarce serviciile prin modalitățile pe care le are la îndemână.
Una dintre aceste modalități este cea a accesului facil la banii publici, inclusiv la accesarea fondurilor europene, prin atribuirea pășunilor locale cu dedicație către prieteni, fără să țină cont de nevoile celor care nu l-au votat. Se întâmplă peste tot în județul Bistrița-Năsăud și nu-i de mirare.
Astăzi prezentăm însă cazul Șieuț.
Precizăm încă de la început că am solicitat oficial administrației locale, în baza legii 544 din 2001 informațiile necesare pentru documentarea acestui material de presă, dar fie din superficialitate, fie din indolență, nici până la acestă oră nu am primit un răspuns, deși acesta putea fi oferit în maximum 24 de ore.
Oierii își pasc oile pe trotuare
La situații conflictuale s-a ajuns, nu de puține ori în ultimii ani, pentru că oierii nu mai au unde să își pășuneze animalele. Prin cimitir, prin fundul grădinilor, pe locuri unde ar fi trebuit să cosească, nu-i o soluție. Asta deoarece pășunile montane sunt atribuite unor personaje care nu pot asigura pășunatul anual în trupurile de pășuni pe care au pus mâna, dar nici nu-i lasă pe ceilalți să își ducă oile acolo. Sunt ani când pe zeci de hectare vegetația rămâne nefolosită pentru că nu calcă acolo picior de oaie de-a beneficiarilor. Situația nu este de ieri sau de anul trecut.Se repetă în fiecare an din ultimii 3-4. Și oierilor le-a ajuns până în gât!
Credeau că odată cu noul mandat al lui Ivan lucurile se schimbă, dar nici pomeneală. Tovarășii rămân tovarăși și gruparea primarului își păstrează privilegiile. Peste 5-6 săptămâni trebuie să urce cu oile în munte, dar unde?
Sentința de fond dă dreptate oierilor
Supărarea oierilor a ajuns anul trecut la culme și-au acționat administrația locală în judecată, cerând anularea procedurii privind închirierea suprafețelor de pășune comunală aparținând domeniului public al comunei Șieuț. Tribunalul Bistrița- Năsăud prin Hotărârea 358/2024 din 18 decembrie 2024 le dă dreptate și, în baza probelor și declarațiilor depuse la dosarul cauzei, admite solicitarea reclamanților MI, GD și GI, anulează raportul de procedură și obligă comuna Șieuț la plata către reclamanți a cheltuielilor de judecată.
Doar că nimic pare să nu îl smintească din loc pe Ivan cel Groaznic din Șieuț!
Nerespectarea contractului de închiriere atrage rezilierea!
Contractele de închiriere stipulează expres, la capitolul IX, care sunt cauzele care conduc la rezilierea acestora. Sunt mai multe, dar cele importante din speța noastră, se referă la neasigurarea încărcăturii minime pe suprafața închiriată, pășunea închiriată nu este folosită și locatarul nu a introdus pe toată perioada de pășunat numărul de animale specificate în cererea de solicitare pășune. Mai pe scurt, așa cum nea-u spus reclamanții, beneficiarii n-au fost nicio zi cu animale, ale lor sau ale altora, în pășune!
Procesul verbal de constatare întocmit de comisia de specialitate din cadrul Consiliului Local Șieuț consemnează exact acest lucru- pășune neutilizată ! Deci, încălcarea cu bună știință a clauzelor contractuale de către locatari, cu acceptul și binecuvântarea lui Ivan și Mihai(sau Gheorghe) de Șieuț!
Tragem de aici concluziile că:
- Locatarii pășunilor sunt amicii primarului, dispus să închidă ochii și să încalce legea, prin nerezilierea contractelor de închiriere, deși faptele constatate de comisia din CL prin procesul verbal de la fața locului.
- Sentința judecătorească nu înseamnă nimic pentru Ivan, în misiunea lui de a le fi de folos tovarășilor.
- Suprafețele respective-zeci de hectare, rețineți- sunt beneficiare de subvenții consistente, de sute de euro/hectar ÎN FIECARE AN! Rezultă zeci de mii de euro anual și evident, sute de mii de euro pe o perioadă de 7 ani, perioada de derulare a contractelor de închiriere.
Afacere, neicușorule! Nu-i așa? Nu faci nimic și n-ai nicio obligație, dar vin sutele de mii !
Se pune întrebarea: ce urmărește Ivan prin tolerarea acestei stări de fapt?
Așa după cum am afirmat mai sus, din partea administrației locale nu am primit niciun fel de răspuns. Deși, potrivit legii, avem dreptul la el. Poate-o să vină cândva, da nu știm când. Și nici nu ne mai interesează în acest moment. De aceea ne permitem să emitem următoarele ipoteze de lucru, ca să finalizăm subiectul:
- Ivan și-a tras lângă el un grup de tovarăși cu care ”cohabitează” foarte bine, care îi servesc interesele, inclusiv cele electorale și pe care, la rândul său, le gratulează cu tot felul de revansări, inclusiv protecție.
- Contractele de închiriere menținute, deși este flagrantă încălcarea lor de către beneficiari, înseamnă încălcarea convenției dintre părți, încălcarea legilor și atrage după sine deservicii aduse întregii comunități locale.
- Accesarea frauduloasă a fondurilor europene pentru pășuni NEUTILIZATE conform legislației de mediu, legislației agricole și a celei de acordare a sprijinului pentru fermieiri
- Ivan vrea ce face pe moșia sa, comuna Șieuț și ne așteptăm să dea cu subsemnatul în speța pe care o prezentăm. Sau să pună în normalitate pășunatul din comună, să rezilieze contractele așa cum îi cere INTERESUL PUBLIC și să permită accesul la procedurile de atribuire a tuturor doritorilor, pe criterii de competitivitate.
Până primarul și secretarul comunei Șieuț se scarpină în dos ca să încropească un răspuns pentru noi, ne gândim să îi oferim dreptul la replică, dar SUSȚINUT, nu povești pentru proști!