Ai ajuns aici pentru că ești curios să afli povestea din spatele unui joc care a înnebunit lumea întreagă. Știi cum e când te apuci de poker pentru prima dată: vezi că se împarte pachetul, simți suspansul, te uiți la chipurile adversarilor și încerci să le ghicești intențiile. Ești acolo trup și suflet, așteptând cartea salvatoare care să-ți transforme mâna într-un câștig fabulos. Atmosfera e încărcată și parcă fiecare clipă stă să explodeze.
Mulți pasionați de jocuri n-au idee că pokerul are o istorie destul de încâlcită, cu influențe din mai multe părți ale lumii. Apropo, dacă te-ai uitat pe net la jocuri și te-a atras american poker ca la aparate gratis, trebuie să știi că rădăcinile adevărate ale pokerului sunt mult mai vechi și mai interesante decât un simplu video-slot modern. În continuare, vreau să-ți arăt cum au contribuit tot felul de culturi și obiceiuri la apariția jocului de poker, ca să înțelegi mai bine ce se întâmplă când pui mâna pe cărți și te lași prins de joc.
Unde își are originile?
Să știi că istoricii nu-s prea siguri când vine vorba de punctul exact în care pokerul a luat naștere. Unii spun că are legătură cu jocurile practicate de persani cu multe sute de ani în urmă, alții cred că a plecat din Europa medievală, iar alții sunt fermi convinși că s-a copt în America. Realitatea e că pokerul ăsta, cum îl cunoști tu azi, n-a apărut peste noapte, ci a fost o combinație de idei, reguli și strategii care s-au tot amestecat de-a lungul timpului.
Gândește-te la poker ca la un fel de tocană: fiecare țară, fiecare popor, fiecare epocă a contribuit cu ceva la rețeta finală. De pildă, prin secolul al XVI-lea, exista în Persia un joc numit As Nas, despre care se spune că semăna surprinzător de mult cu pokerul de astăzi. Acolo se foloseau cărți speciale, iar jucătorii pariau pe cine are mâna cea mai bună. Doar că, fiind cu secole în urmă, regulile erau destul de diferite, iar numărul de cărți mult mai mic. E ca și cum ai lua un puzzle neterminat și te-ai apuca să-l refaci. Până la urmă, fiecare bucată s-a lipit de alta, și așa s-a creat baza pokerului modern.
Dacă îți imaginezi cum se jucau jocurile de cărți pe corăbiile care traversau oceanele, în hanurile înghesuite din Europa sau prin saloanele de nobilime, îți dai seama că oamenii tot mai schimbau reguli, tot mai adăugau sau scoteau ceva din joc. Poate că cineva s-a gândit: „Ce-ar fi să pariezi mai mult și să încerci să-l blufezi pe vecin?” sau „Cum ar fi dacă am avea un sistem de ierarhie a mâinilor mai bine pus la punct?”. Așa, din modificare în modificare, am ajuns la forma actuală de poker pe care o știi și tu: un joc de cărți bazat pe combinații, pariuri și multă psihologie.
Jocuri din antichitate ce au influențat pokerul
Așa cum am zis, în Persia exista As Nas, care, pe lângă faptul că se baza pe pariuri și combinații, avea și un mod de a-ți intimida adversarii, ceva ce seamănă cu blufful modern. Dacă stai să te gândești, conceptul ăsta de a-ți păcăli adversarii nu e doar despre cărți, e despre felul în care comunici, cum te uiți la ceilalți, cum îți ții emoțiile în frâu.
Mai aproape de noi, unii cercetători spun că există similitudini cu jocul francez Poque, care era popular în perioada colonială prin New Orleans. În plus, spaniolii aveau un joc numit Primero, iar italienii aveau un fel de La Primero. Știu, sună cam la fel, dar regulile erau diferite. Ideea e că toate aveau la bază conceptul de pariere și combinații de cărți. Gândește-te că, la vremea aia, nu exista internet să-ți găsești adversarii online, așa că oamenii se adunau la mese adevărate. Fiecare aducea modul lui de a juca, iar treaba asta s-a perpetuat și s-a extins.
Bine, dacă te duci și mai înapoi în timp, dai de jocuri din China, unde se foloseau tot felul de piese și cărți rudimentare, iar unii cred că și de-acolo provin anumite idei. E posibil să fie doar teorii, dar e clar că niciun joc de cărți nu s-a inventat în izolare totală. Oamenii călătoreau, făceau comerț, se războiau, iar în tot acest du-te-vino se schimbau și jocurile. Așa se face că, într-o bună zi, a rezultat un fel de amestec cu multiple influențe. Probabil că unii care jucaseră Poque s-au întâlnit cu niște marinari care știau ceva asemănător cu As Nas și, între un pahar și-o vorbă, a început să se contureze ceea ce azi numim poker.
Originea numelui
Poate te-ai întrebat, la un moment dat, de unde vine cuvântul „poker”. Sună puțin misterios, ceva care ți se înfige în memorie și te face curios. Există mai multe teorii și aici, dar multe voci susțin că a derivat din limba franceză, de la jocul Poque, care se juca prin secolul al XVIII-lea în Franța și care a fost adus în Lumea Nouă de coloniștii francezi. Bine, sunt și oameni care spun că ar fi o corupere a cuvântului german „pochen”, care înseamnă „a bate” (ca în a bate în masă sau a bate palma). Pe scurt, nu există un consens total, dar mulți specialiști în istoria jocurilor de cărți se înclină mai degrabă spre varianta franceză.
Imaginează-ți cum sună: Poque, Pochen, Poker. E ușor să-ți dai seama cum, prin amestecul de limbi și dialecte, se poate ajunge la un cuvânt final care să le înglobeze pe toate. În sălile de joc și pe străzile aglomerate, nimeni nu stătea să se certe pe fonetică, așa că, în timp, s-a ajuns la forma pe care o auzi tu azi în toate cazinourile: „Poker”. E scurt, e simplu și îți face inima să tresară când îl auzi, mai ales dacă ești un împătimit al cărților.
Totuși, să știi că, pe lângă nume, și regulile s-au tot schimbat. Nu exista încă de la început conceptul de cartă comună sau structurile de pariere pe care le vezi azi. Multe inovații au venit odată cu extinderea jocului prin vestul american, unde oamenii erau mari amatori de pariuri și își doreau ceva care să le pună la încercare nu doar norocul, ci și inteligența. Așa s-au inventat diverse variante de poker, de la Five-Card Draw la Texas Hold’em, care e astăzi cea mai celebră formă. Dar dacă e să cauți urmele primei scântei, tot la Poque-ul francez și la Pochen-ul german ajungi, cu o ușoară influență și din alte părți ale Europei.
Concluzie
Așadar, vezi tu, pokerul nu e doar un simplu joc de cărți. E o combinație dintre multiple culturi și idei, un joc care a luat puțin din fiecare civilizație cu care a intrat în contact, până a ajuns să fie unul dintre cele mai populare și captivante jocuri de noroc din lume. Are în spate o istorie lungă și nuanțată, care te face să-l privești cu alți ochi atunci când te așezi la masă și-ți verifici cărțile.