Toate partidele parlamentare au fost chemate miercuri, 26 februarie, la consultări cu președintele interimar Ilie Bolojan, pentru a pregăti poziția României de la Consiliul European care va avea loc în 6 martie, la Bruxelles. Primul partid așteptat să ajungă la consultări este PSD, de la ora 9:00, iar ultimul PNL, de la ora 16:30.
„Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a invitat, la Palatul Cotroceni, președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea pregătirii poziției țării noastre la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie 2025, care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei”, a anunțat Administrația Prezidențială luni.
Programul consultărilor a fost ușor modificat față de cel anunțat inițial, pentru că tot miercuri, de la ora 11:00, Ilie Bolojan urmează să participe în sistem de videoconferință la o întâlnire cu liderii din statele membre UE, unde preşedintele francez, Emmanuel Macron, va oferi informaţii după întâlnirea sa cu Donald Trump de luni, de la Casa Albă, potrivit Politico, citat de News.ro.
Marți, președintele interimar a transmis un mesaj video în care a revenit cu precizări despre reuniunea de săptămâna viitoare a Consiliului European. Bolojan a afirmat că întâlnirea „are pe agendă chestiuni importante de securitate” și că „este posibil să fie luate decizii cu efecte directe asupra politicii externe și a apărării europene”, astfel încât „să se impună adoptarea unor măsuri și de către România”, motive care l-au determinat să invite partidele parlamentare la consultări.
„Temele de pe agenda Consiliului European sunt politica europeană de apărare, sprijinul pentru Ucraina și creșterea bugetelor alocate cheltuielilor militare. În privința politicii de apărare, țările europene vor fi nevoite să își asume un rol mai important și să suporte o parte mai mare din costurile asigurării păcii în Europa. Sprijinul pentru Ucraina vizează atât situația actuală de conflict, cât și asigurarea susținerii în perspectiva încetării focului și a derulării negocierilor pentru pace. În cele din urmă, creșterea bugetelor pentru apărare este o tendință care nu va putea fi evitată”, a explicat președintele interimar.
El a menționat că, „în acest context complicat și dinamic, în care asistăm la schimbări pe plan internațional, ar putea fi necesar să ne adaptăm politica externă pentru a răspunde la aceste provocări”.
Bolojan a mai precizat că va pleda pentru menținerea trupelor americane și ale aliaților pe teritoriul țării noastre, o prezență care „nu a făcut altceva decât să întărească securitatea Europei”.
„Greutatea cuvântului României pe plan extern va depinde atât de stabilitatea politică internă, de buna guvernare și de accesarea fondurilor europene, cât și de desfășurarea liberă și corectă ale alegerilor programate în luna mai. Indiferent de disputele politice interne, sunt convins că vom găsi puncte de vedere comune în susținerea intereselor naționale ale țării noastre”, a adăugat președintele interimar, în mesajul video transmis marți.
Programul consultărilor de miercuri de la Cotroceni: fiecare partid are alocată aproximativ o oră de discuții cu președintele interimar Ilie Bolojan
Consultările de miercuri încep de la ora 9:00 și continuă până seara. Primul partid chemat la consultări este PSD, apoi urmează AUR, USR și S.O.S România:
- Ora 9:00 – PSD
- Ora 10:00 – AUR
- Ora 12:00 – USR
- Ora 13:00 – S.O.S. România
- Ora 14:00 – UDMR
- Ora 15:00 – POT
- Ora 16:00 – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale
- Ora 16:30 – PNL
Este pentru prima dată de când a preluat funcția de președinte interimar, în 12 februarie, când Ilie Bolojan cheamă la Cotroceni partidele la consultări. Ultimele consultări cu partidele parlamentare la Cotroceni au avut loc în 22 decembrie 2024, când președinte era Klaus Iohannis. Atunci, consultările au avut loc după alegerile parlamentare, iar Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu să formeze Guvernul.
Precedentele consultări la Cotroceni au avut loc în 13 iunie 2023, moment după care Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu, care avea susținerea PSD și PNL. Mai înainte, consultări la Cotroceni au mai avut loc în 22 noiembrie 2021, când PSD, PNL și UDMR au mers către Iohannis cu propunerea de premier Nicolae Ciucă, pe care acesta a acceptat-o.
Fostul președinte Klaus Iohannis a participat la ultimul său Consiliu European în calitate de reprezentant al României în data de 19 decembrie 2024. Înainte de a merge la Bruxelles, nu a organizat consultări cu partidele. Nici pentru Consiliul European ținut în perioada 27-28 iunie 2024 Iohannis nu a organizat consultări cu partidele parlamentare.