În cele peste 3 decenii de parlamentarism românesc post Decembrist, listele partidelor din Bistrița-Năsăud pentru cele 5 locuri de deputați și două senatori nu au fost mereu ”populate” cu politicieni născuți și/sau cu domiciliu și activitate în BN.
Alegeri parlamentare 1996-2024
Par să fie alegerile cu cele mai multe necunoscute în ceea ce privește rezultatul final al acestora, asta, în condițiile în care, primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost câștigat de un personaj, Călin Georgescu, ce pare să vină din zona suveranistă, un fel de naționalist-luminat, deși, e pretențioasă sintagma. Dar nu despre asta e vorba, o să avem timp să vorbim despre ele, ci despre cei care au reprezentat Bistrița-Năsăud în Parlamentul României în ultimii 32 de ani. Mai mult, de data asta vorbim despre cei ”parașutați” de șefii de la București pe listele organzațiilor județene, obicei bine împământenit în perioada interbelică și preluat de partide după Decembrie 1989.
Astfel, pentru mandatul 1996-200: atât PNL cât și PNȚCD au trimis la Bistrița-Năsăud pe Dan Constantinescu (PNL), respectiv pe academicianul Emil Aureliu Săndulescu (decedat)(PNȚCD), fapt ce spune multe despre nivelul de pregătire al candidaților.
Nici în mandatul 2000-2004 nu au lipsit ”stranierii”, aici fiind vorba de PDSR cu doi parlamentari trimiși de la București: deputatul Valentin Adrian Iliescu și senatorul George Pruteanu (decedat).
Nu-l putem uita pe senatorul -artist Ioan Zbârciu (PD-PDL) sau pe Mircea Grosaru (decedat), deputatul care nu a ajuns niciodată în Bistrița-Năsăud.
În ceea ce privește mandatul 2024-2028, AUR este partidul care are pe locurile eligibile doi stranieri: Tiberiu Boșutar (Suceava) și Dan Cosma (Ilfov). De asemenea, un alt stranier a fost identificat de jurnalista Tina Dumitrescu pe lista POT, partid care îl susține pe Georgescu. E vorba de un fost social-democrat, Liviu Sorin Robe, ce candidează pentru Senat pe lista BN tocmai de la Buzău.De altfel, din povestea suculentă a Tinei, cea care l-a contactat pe buzoian, acesta nu pare deloc curios să știe pe unde vine Bistrița-Năsăud.
TINA DUMITRESCU: Un membru PSD care a candidat la alegerile locale din 9 iunie, din partea PSD, pentru o funcţie de consilier local într-o comună din judeţul BUZĂU este acum candidatul partidului care îl susţine pe Georgescu, pentru Senat, daaaarrrr…. în BISTRIŢA-NĂSĂUD! De altfel, este singurul candidat al acestui partid pentru Senat la noi în judeţ! Să fi devenit oare un ex-membru?
Domnul în cauză, Liviu Sorin Robe (îi dau numele pentru că este public, fiind candidat), este chiar şi acum consilier al primarului PSD din comuna în care a candidat pe lista PSD pentru CL, unde cineva cu acelaşi nume de familie, Robe (tată, frate, unchi, văr?) este viceprimar – evident, tot PSD.
Ca un cetăţean responsabil al judeţului Bistriţa-Năsăud, l-am contactat pe messenger pe domnul candidat, dânsul confirmându-mi că, da, el candidează din partea partidului condus de o fostă membră AUR.
L-am întrebat cum de a făcut atât de repede trecerea de la PSD la alt partid, fiind şi în prezent consilier personal al unui primar PSD. “Pt ca nu sunt un om încuiat şi am şi alte viziuni. Vreau o schimbare în tara asta”, mi-a răspuns.
Îl întreb dacă primarul şi viceprimarul PSD din comuna respectivă din Buzău nu au o problemă că el face campanie pentru alt partid. Evită să dea un răspuns, invocând că nu ne cunoaştem personal. Îi spun că poate ne-am fi cunoscut dacă ar fi venit în campanie în Bistriţa-Năsăud, judeţ unde candidează pentru Senat.
“Nu aveam cum sa merg în Bistriţa. Eu trebuie sa candidez la Buzau, nu la Bistrita”, imi spune el.
Poftim? Ce? Cum? Măi, şi Tiberiu Boşutar şi-a făcat campanie la Bistriţa, chiar dacă e sucevean! Care e faza că el trebuie să candideze la Buzău??
Mă uit pe listele de candidaţi la Buzău, crezând că poate îl regăsesc pe acolo şi explic misterul. Da de unde, partidul în cauză nici nu are listă la Senat (unde PSD îl are deschizător de listă pe Lucian Romaşcanu), iar la Cameră, unde liderul demisionar al PSD, Marcel Ciolacu, ocupă prima poziţie pe lista de candidaţi a social-democraţilor, partidul susţinător de CG are un singur candidat, o doamnă care, după datele găsite pe google, ar fi din Prahova.
Şi acum, vin şi vă întreb, cum credeţi că se explică astfel de îmbârligături între PSD, POT şi AUR? Ce nu ştim şi ar trebui să aflăm urgent, pentru că duminică mergem la vot să ne alegem viitorul Parlament?
În loc de concluzie
La alegerile parlamentare precedente, PSD a obținut 29%, urmat de PNL cu 25%, USR cu 15% și AUR cu 9%. De această dată, dinamica pare să fie diferită, iar Ziua Națională a României ar putea marca un moment de răscruce în politica țării.
Cotele favorizează PSD în competiția generală, dar poziționează AUR ca lider în Diaspora și USR în București. Rămâne de văzut dacă aceste predicții se vor concretiza sau dacă scena politică va fi zguduită de rezultate neașteptate.
Alegerile de duminică nu sunt doar un test electoral, ci și o dovadă a rezilienței democrației românești într-un moment decisiv pentru viitorul țării.