A fost construită între 1893 – 1898 de către Societatea Căilor Ferate din Valea Someșului. Este una din liniile secundare de cale ferată din România ce oferă un peisaj deosebit, aproape sălbatic și de un pitoresc aparte – linia CFR 406 Bistrița Nord – Bistrița Bârgâului. Aceasta se află la granița marilor regiuni istorice românești, Transilvania și Moldova.
Inaugurată în 1898, la început linia avea funcție mixtă. Aceasta facilita atât transportul persoanelor din satele care constituie Țara Bârgăului, dar și al lemnului exploatat din pădurile din zonă. Lemnul era transportat pe calea ferată către fabrica de cherestea din Bistrița Bârgăului – satul de reședință al comunei cu același nume. Tot din Bistrița Bârgăului pleca și calea ferată îngustă spre Colibița, unde se află și lacul de acumulare din Munții Călimani. CFF Bistrița Bârgăului – Colibița ajungea până în zona masivului Colbu, având aproximativ 30 km. A fost desființată în anul 1968, de atunci transportul lemnului se face cu mijloace auto.
Linia 406 este deservită cu 6 trenuri spre Bârgău și 7 spre Bistrița de operatorul privat InterRegional Călători.
Sursa foto: AM Duewag 928 595 ca tr. R 10 627 Bistrița Bârgăului Hcv – Bistrița Nord, CFR- Istorie și cotidian, iulie 2023