Marţi, 5 noiembrie 2024, la Școala Primară „Sfântul Stelian” din Bistrița a avut loc o şedinţă de specialitate a profesorilor de religie ortodoxă din judeţul Bistriţa-Năsăud. Cel puţin o dată pe an, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei şi Preasfințitul Părinte Benedict se întâlnesc cu dascălii de religie bistriţeni pentru a dezbate problemele specifice orei de religie.
Întrunirea didactică de anul acesta a fost una complexă şi i-a plasat pe profesorii de religie în mijlocul frământărilor universale ale creştinătăţii ortodoxe, catolice şi protestante cu privire la cateheză şi ora de religie.
Amfitrionul evenimentului a fost părintele inspector dr. Adrian Cherhaţ care i-a introdus pe vorbitori. Cel dintâi a fost chiar Mitropolitul Andrei Andreicuţ. Îndemnul arhiereului, plin de căldură şi profunzime teologică, a deschis calea premierii de către Înaltpreasfinția sa a elevilor care au obținut premiile I, II și III la Olimpiada de Religie Ortodoxă, etapa județeană. S-a citit pe chipul tinerilor bucuria de a se simţi preţuiţi de către comunitatea de dascăli, preoţi și ierarhi. Este admirabil efortul acestor copii de a-şi afirma zelul pentru învăţătura creştină în mijlocul unor clase cu elevi de multe ori indiferenţi la practica religioasă.
A luat apoi cuvântul Preasfințitul Părinte Benedict care i-a felicitat pe profesorii de religie pentru misiunea acestora de a se adresa unui auditoriu secularizat care este azi în şcoala românească şi printr-o mărturie personală pozitivă a evidenţiat importanţa dascălului de religie. În aceeaşi logică, părintele prof. univ. dr. Stelian Tofană a folosit o mărturie personală negativă care i-a marcat copilăria.
Prezent la eveniment a fost şi profesorul Vasile Șteopoaie, noul inspector şcolar general al ISJBN, care i-a îmbărbătat pe dascălii de religie în activitatea lor.
Punctul culminant al reuniunii didactice l-a reprezentat prelegerea oferită de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci de la catedra de Catehetică – Omiletică a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Cu o prezentare bine structurată, dinamic afişată şi antrenantă, profesorul clujean a arătat evoluţia catehezei în raport cu ora de religie din Biserica Românească în ultimii 150 de ani. Expunerea sa a trecut în revistă principalele momente pedagogice şi cărturăreşti de la profesorul Juvenal Stefanelli de la Cernăuţi, autorul în limba română a primei Catehetici şi a primelor cateheze pentru învăţământul religios (secolul al XIX-lea), până la profesorul Vasile Gordon de la Bucureşti, cel mai important cercetător român contemporan al catehezei. Pornirea efervescentă a catehezei moderne din prima jumătate a secolului al XX-lea a fost reprimată, frântă de către comunismul din a doua jumătate a secolului trecut. După Revoluţia din 1989 înregistrăm o renaştere religioasă la care sunt martori şi participanţi profesorii de religie, inclusiv cei prezenţi la evenimentul de azi.
Au mai luat cuvântul şi profesorii bistriţeni, Andrea Pintiliescu şi pr. Tudor Mudure-Iacob, care au făcut un rezumat al activităţilor didactice şi misionare locale în care au fost implicaţi dascălii de religie în anul şcolar trecut.
Prin această întâlnire concentrată pe cateheză, profesorii de religie ortodoxă bistriţeni se situează pe axa de dezbatere ce macină creştinismul din America Latină, America de Nord până în Europa asupra găsirii celui mai adecvat mod de a transmite mesajul catehetic în societatea postmodernă. În acest sens, cu fiască supunere, i-am propus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei o viitoare întâlnire între preoţii ortodocşi şi profesorii de religie pe tema catehezei cu scopul îmbunătăţirii practice a legăturii dintre ora de religie şi cateheza de la parohie.
prof. dr. Florin I. Bojor
Foto credit: prof. Laura-Mariana Vultur