Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud derulează la nivel județean un program de instruire a cadrelor didactice în acordarea primului ajutor medical de bază, peste 1.000 de profesori luând deja parte la sesiuni de pregătire.
Potrivit ISU, programul se derulează în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și are drept scop creșterea gradului de pregătire a cadrelor didactice pentru a putea interveni rapid în cazul unor situații de urgență care ar putea să apară în timpul orelor de curs.
”În cadrul programului au fost instruite până în prezent peste 1.000 de cadre didactice din școli care provin din 52 de comune din județ și parțial din orașele Bistrița și Beclean”, au precizat marți, într-o conferință de presă, reprezentanții ISU Bistrița-Năsăud.
Activitățile de instruire au inclus atât sesiuni teoretice, în cadrul cărora cadrele didactice au învățat noțiuni de bază despre acordarea primului ajutor și despre cum să recunoască simptomele unei urgențe medicale, cât și ateliere practice, unde participanții au exersat tehnici de resuscitare cardio-respiratorie, manevra Heimlich și alte intervenții esențiale în caz de urgență.
Au fost organizate și simulări de situații reale, pentru a testa reacția rapidă și coordonarea cadrelor didactice în fața unor cazuri ipotetice de urgență.
”Feedback-ul a fost unul pozitiv, mulți dintre participanți exprimându-și dorința de a participa și la alte cursuri de aprofundare”, au mai precizat reprezentanții ISU Bistrița-Năsăud, care menționează că astfel de sesiuni de instruire vor avea loc și în perioada următoare.