Sala de ședințe a primăriei Bistrița va fi marți, cu începere de la ora 12.00, gazdă a ședințelor de constituire a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud dar și a Consiliului Municipal Bistrița. S-a ales a fi o ședință comună de constituire a celor două structuri legislative pentru mandatul 2024-2028 sub formă unui mesaj de unitate în ”diversitate”, a colaborării între consiliul municipal și cel județean, între președintele Radu Moldovan și primarul Gabriel Lazany.
Noul primar al Bistriței, Gabriel Lazany, este al șaptelea primar post-Decembrist al municipiului Bistrița, din ianuarie 1990 și până în octombrie 2024, pe fotoliul de primar s-au perindat 6 primari, după cum urmează:
- Florin Adrian Chereji: 1990-1992
- Marian Toniuc: 1992-1996- PER
- Pavel Popescu: 1996-2000- PNȚCD
- Vasile Moldovan: 2000-2004/2004-2008 – PD
- Ovidiu T. Crețu: 2008-2020 (3 mandate)- PSD
- Ioan Turc: 2020-2024 – PNL
De la Florin Chereji la Pavel Popescu : 1990-1996
Primul primar al Bistriței democrate, post Revoluției din Decembrie 1989, Florin Adrian Chereji, va ajunge pe scaunul din biroul 1 din clădirea aflată în piața Centrală nr. 6 în ianuarie 1990, după instalarea noii puteri adusă de valul Revoluției din Decembrie 1989. Chereji, unul din liderii mișcării revoluțioanre bistrițene, avea să ajungă la primărie, după o poveste despre niște jocuri politice făcute în jurul numirii unui fost viceprimar al vechii administrații, Gheorghe Șanta la presiunile lui Virgil Măgureanu, viitor prim șef al SRI-ul ce se înființa în data de 3 martie 1990. Chereji ajunge primar după un mandat de 4 ani al lui Simion Lupșan (1984-1989) și a celui mai longeviv primar communist, Andrei Weingartner (1971-1984). Este un mandat de acomodare, de prospecțiune ale noilor realități politice și, mai ales economice, mandate însă neconfirmat la alegerile locale din 1992.
Marian Toniuc (1992-1996)
Marian Toniuc a condus Bistrița în urmă cu 30 de ani, în perioada 1992-1996, fiind singurul primar provenind dintr-un partid ecologist pe care l-a avut municipiul. A fost de altfel și primul primar al Bistriței ales în urma unui scrutin local în istoria post-decembristă a orașului. Când a fost ales primar, în 1992, se afla la Cluj unde avea serviciul și stătea în chirie. Unii prieteni i-au propus să vină acasă și să candideze. Întreaga campanie a constat în câteva poze scoase la xerox și lipite pe afișierul din Piața Mică. De numele lui Toniuc se leagă primele încercări de reconstrucție a orașului.
Pavel Popescu (1996-2000)
Este primul și singurul primar țărănist al Bistriței, ales pe listele CDR în iunie 1996. De numele lui este legată prima lucrare de reabilitarea totală a clădirii care adăpostește primăria, lucrare începută în 1997.
Vasile Moldovan – două mandate: 2000-2004/2004-2008
Vasile Moldovan s-a vrut primar încă din 1996, când și-a încercat norocul la Primăria Bistrița, ca și candidat independent. Acesta nu a reușit însă să intre în turul doi al alegerilor locale atunci. A reușit însă în 2000, când i-a propus filiala județeană a Partidului Democrat să candideze la Primăria Bistrița. A condus Primăria Bistrița preț de 8 ani, iar în 2008, când s-a bătut cu social-democrat-ul Ovidiu Crețu și liberalul Ioan Turc, a pierdut-o. Gurile rele spun că a pierdut Primăria Bistrița, pe care avea șanse să o mai conducă cel puțin încă un mandat, din cauza incendiului de la Biserica Evanghelică și mai ales din cauza modului în care a gestionat acea criză și mai ales din cauza neglijenței cu care a fost tratat simbolul Bistriței, pe care au fost abandonate ani de zile niște schele din lemn, de la care a și pornit incendiul. Bistrițenii l-au taxat la vot și deși intrase în turul doi, a pierdut în fața lui Ovidiu Crețu.
Printre proiectele cu care se poate lăuda Vasile Moldovan se numără Pietonalul Liviu Rebreanu sau atragerea Leoni în Bistrița, dar și Parcul Municipal.
Ovidiu Teodor Crețu: 3 mandate- 2008-2020- PSD
La o scurtă analiză, Ovidiu Teodor Crețu, politician unionist și fost președinte al PUNR Bistrița-Năsăud, fost senator PSD, a fost primarul post-Decembrist cel mai longeviv, cu bune și rele, cu realizări dar și cu rateuri administrative incredibile, Ovidiu Crețu rămâne un primar cu imagine bună, umbrită de un stil mult prea personal, arrogant uneori, de-a vedea și trata lucrurile.
Întrebat care a fost cea mai mare realizare a mandatului său, Crețu a răspuns: ”Tot ce am realizat, am realizat pentru a europeniza orașul. Eu am vorbit când am venit la Primăria Bistrița despre Bistrița Europeană și asta am încercat să fac. În broșura distribuită de voluntarii SVSU, scrisoarea primarului, sunt menționate realizările mele din 12 ani. Pare că reabilitarea termică a blocurilor nu e un lucru extraordinar de spectaculos, dar aici suntem campioni naționali și din acest punct de vedere sunt foarte mândru. Noi am reabilitat toate parcurile și am creat altele în plus. La Casa Albă era un maidan cu noroi și bălți, acolo e un parc frumos. Acum se fac parcuri în Viișoara, Slătinița și Ghinda. Am modernizat străzile din Bistrița. Nu am fost eligibili pe niciun proiect european până acum doi ani și le-am făcut din banii noștri. Sunt puține orașe din România care să fi asfaltat 50 de străzi de pământ pentru că nici nu au”, a spus Ovidiu Crețu.
Fostul edil a mai amintit printre realizările lui și școlile din oraș pe care a ținut să le modernize și i-a mulțumit fostului vicepremier Daniel Suciu pentru că, acolo municipalitatea unde nu a putut accesa bani europeni, i-a primit de la Ministerul Dezvoltării Regionale, condus o vreme de către deputatul PSD.
”Poate proiectul cel mai frumos este al pasajelor. Am rezolvat și câteva piațete, Piața Dominicană și Piețișorul fiind cele care l-au impresionat pe primarul din Zielona Gora – Polonia. Sunt foarte mulțumit și de cele 5 fântâni arteziene prin acest proiect, dar, din păcate, materialele care există pe piață nu sunt cele rezistente și scumpe, dar le-au refăcut”, a spus Crețu.
Fostul edil se mai mândrește și cu Columna aducerii aminte – lucrarea lui Mircea Spătaru, mai precis lumânarea din Piața Eroilor, dar și cu Floarea Transilvană, donată de Patriciu Mateescu, cu reabilitarea bisericilor monument-istoric cu bani de la buget, cum ar fi cea de la Coroana.
”Am făcut numeroase terenuri de sport, dar baza sportivă principală a municipiului am gândit-o în Wonderland. Legat de pârtia de schi, am avut ghinion cu un proiectant slab care nu a știut să proiecteze. Dacă aveam un proiectant ca lumea pârtia era funcțională. Ne mai trebuie câteva elemente. El a pus trei tunuri de zăpadă, noi am forțat pentru patru, dar acum constatăm că ne trebuie 8 sau 10. Mai este nevoie de investiții. Zona se dezvoltă, e începută lucrarea la Aquaparc, e începută la Sala Polivalentă și e pe țeavă – dar trebuie insistat de noua administrație la Guvern – să se facă și stadionul și terenurile de sport”, a spus el. În ce privește pistele de biciclete, fostul edil spune că sunt făcute ca în Europa, separată de pietoni și de mașini, nu cu linii trase pe asfalt. ”Vom avea 50 de km pentru bicicleta utilitară”, a spus el. ”Linia Verde aș fi preferat să fie pentru tramvai, dar va fi cu autobuze electrice și cu transport gratuit pentru toată lumea”, a spus el.
Ioan Turc (2020-2024) – PNL. Primul primar liberal al municipiului Bistrița
Fiind mult prea aproape de momentul finalului de mandat, credem că, orice analiză echilibrată se face la rece, așa că, ne vom limita în a reaminti că, vineri, 18 octombrie, Ioan Turc a mulțumit bistrițenilor care l-au susținut în această perioadă, în ciuda disconforului creat de proiectele de investiții, dar și viceprimarului Sorin Hangan și administratorului public Florin Găurean, dar și angajaților Primăriei Bistrița, pentru colaborare, menționând că lasă un portofoliu important de proiecte, finanțate din bani europeni și guvernamentali.
VIDEO AICI: https://fb.watch/vhYmyA3juR/
“În toată această perioadă nu am făcut niciun fel de compromis în ceea ce privește integritatea. Nu am pus mâna pe nimic din ceea ce nu este al meu, nu am acceptat niciun fel de favoruri. Propuneri am avut destule, le-am refuzat pe toate. Plec mulțumit, plec cu fruntea sus, plec cu sentimentul datoriei împlinite”, a declarat Ioan Turc.
Edilul a menționat că pleacă doar cu regretul că nu va implementa proiectele pe care le-a promovat pe parcursul mandatului, pe care le lasă în portofoliul administrației municipale. “Nu am fost spectator la conceperea și elaborarea acestor proiecte, am fost inițiator și am participat la toate ședințele în care aceste proiecte s-au discutat., de aceea am încredere că ceea ce las diferă foarte mult de ceea ce am primit”, a mai spus Turc.
Urmează 4 ani în care, cu siguranță, vor avea loc schimbări mari în cee ace privește politicile administrative ale orașului. De astăzi începe era Gabriel Lazany…