În februarie 2023, drumul care leagă comunele Roda și Măgura Ilvei de valea Ilvelor sau valea Someșului s-a rupt în mai multe locuri, ceea ce a avut drept consecință închiderea acestui tronson de drum. Tot atunci, primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, explica că, distrugerea drumului a fost cauzată de niște alunecări de teren. Tot atunci, MIS Grup spune că, primăria Rodna este cea care a intervenit peste constructor cu lucrări la acest drum, cauzând respectivele alunecări.
Așa cum era de așteptat, MIS Grup a dat în judecată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Rodna-Măgura. Dosarul a fost înregistrat luna trecută, la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Constructorul cere deschiderea procedurii de faliment în cazul acestei asociații de dezvoltare intercomunitară, formată din două UAT-uri: comuna Rodna și comuna Măgura Ilvei.
Atunci, primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, explica că, distrugerea drumului a fost cauzată de niște alunecări de teren: „În urma intemperiilor cauzate de Codul Portocaliu aflat în vigoare, pe drumul comunal Rodna Măgura a apărut o alunecare de teren cauzând pagube însemnate acestui drum. Măsurile luate sunt închiderea temporară a acestui drum, evaluarea pagubelor împreună cu comisia de specialitate, reabilitarea acestuia”
CE SPUNE MIS GRUP?
MIS Grup arată că: alunecarea de teren care a provocat surparea unei părți a Drumului Comunal Rodna – Măgura Ilvei este una veche și a fost cunoscută de Autoritățile comunei Rodna, MIS Grup făcând note de constatare și propunând soluții tehnice din timpul lucrărilor de modernizare a infrastructurii, tocmai pentru a preîntâmpina această situație.
MIS Grup: ”Primăria Rodna nu le-a pus în aplicare, reziliind contractul, însă Primăria Măgura Ilvei, care a primit la rândul său notificare, a acționat, realizând lucrările de consolidare pe un sector similar. De asemenea, la baza alunecărilor de teren din zonă stau și lucrări neautorizate care au fost făcute la piciorul taluzului (parte inferioară a drumului) de către o persoană privată. Porțiunea de teren a fost notificată de către constructor, întrucât proprietarul terenului de sub drum a escavat pământul. Facem cunoscut faptul că în anul 2021 Primăria Rodna a intervenit pe drumul în cauză cu alte tipuri de lucrări fără a cere acordul constructorului, astfel că lucrările efectuate de compania MIS Grup și-au pierdut termenul de garanție”
Mai mult, cei de la MIS Grup susțin faptul că, toate probleme tehnice și nu numai, au fost notificate în scris Primăriei Rodna și prezentate în ședința Consiliului Local Rodna din data de 28.12.2021 care poate fi accesată la linkul următor https://bit.ly/3xPAPGT.
”Încheiem prin a semnala faptul că, până în anul 2023, pentru lucrările de reabilitare efectuate la Drumul Comunal Rodna – Măgura Ilvei, compania MIS Grup nu a încasat sumele aferente lucrării facturate în anii 2020 și 2021”, conchid cei de la MIS Grup.
De asemenea, luna trecută, MIS Grup chema în judecată comuna Rodna într-o altă speță. Dosarul a fost înregistrat tot la Curtea de Apel Cluj, obiectul fiind: litigiu privind achiziții publice. În acest caz, cel mai probabil, constructorul a contestat rezultatul unei licitații. La final de august, MIS Grup chema din nou în judecată Primăria Rodna, obiectul fiind tot o licitație publică. Dosarul se judecă la Tribunalul Bistrița-Năsăud.
REAMINTIM CĂ: Modernizarea drumului ce face legătura dintre comunele Rodna și Măgura Ilvei a început în 2019, lucrarea fiind executată de MIS Grup , fiind vorba de fonduri europene accesate prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară. Lucrările s-au încheiat în primul an pandemic, 2020. Știm că, primarul comunei Rodna, Valentin Grapini spunea că investiția de 2 milioane de euro s-a materializat într-un drum de interes local și județean și care leagă Rodna de Măgura Ilvei și de întreaga vale a Someșului și Ilvei.