Când ”Laptele, cornul și biscuiții” devin o afacere profitabilă cu minimă investiție. Fagul Impex SRL, firma care ”trimite” cornul în Bistrița-Năsud, a mai obținut contracte în alte 12 județe. Laptele vine din Timiș de la Simultan SRL. Pombis SA este singura firmă din BN intrată în programul guvernamental la furnizarea de mere
În luna august 2024, adică cu două luni în urmă, Programul școlar „Cornul și laptele” s-a reinventat, astfel că, Guvernul alocă peste 700 de milioane de lei pentru alimentația elevilor. Suma alocată va fi distribuită școlilor pentru a procura fructe, legume, lapte și produse de panificație. Alimentele vor fi distribuite gratuit elevilor din sistemul educațional național. De noua măsură vor beneficia aproximativ 1,9 milioane de copii din şcoli şi grădiniţe.
Nimic rău până aici și nici în cele ce urmează nu ne propunem să acuzăm și/sau să judecăm pe cineva anume, noi fiind doar cei care consemnăm anumite lucruri, fapte reieșite din documente oficiale. Ceea ce este evident: dintodeauna acest gen de afacere a fost una profitabilă pentru firmele care reușesc să ajungă în sistem. Mai mult, așa cum e în cazul nostru, avem o singură firmă care a cîștigat licitații în nu mai puțin de 12 județe, fiind vorba de Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Harghita, Sibiu, Giurgiu, Satu Mare, lfov, Alba, Brașov, Olt, Vâlcea.
În cee ace privește Bistrița-Năsăud știm că: perioada ianuarie 2024 – iunie 2026 ar urma să ajungă pe mesele elevilor și a preșcolarilor, în total, 5,8 milioane de mere, 14 milioane de cutiuțe cu lapte și peste 12 milioane de cornuri și pachete de biscuiți.
Fagul Impex SRL, firma care ”trimite” cornul și biscuiții în Bistrița-Năsud, a mai obținut contracte în alte 11 județe
SC Fagul Impex SRL este o firmă din localitatea Unirea, județul Alba. Potrivit termene.ro, firma din Alba are 28 de angajați, o cifră de afaceri de peste 10.000.000 de lei și un profit declarat de 893.164 de lei, în scădere (???). Documentația făcută de noi doar din documente oficiale, ne arată că, firmă a cîștigat licitații în nu mai puțin de 12 județe, fiind vorba de Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Harghita, Sibiu, Giurgiu, Satu Mare, lfov, Alba, Brașov, Olt, Vâlcea în programului alimentar școlar pentru anul 2024 – 2025.
La nivelul județului Bistrița-Năsud, Consiliul Județean a făcut o licitație cadru, cu contracte subsecvente, care vin să asigure până în 2026 produsele primite de elevi și preșcolari la unitățile de învățământ pe care le frecventează. Este vorba despre mere, cornuri, biscuiți uscați și lapte UHT. Acestea au fost împărțite în trei loturi: unul pentru cornuri și biscuiți, altul pentru mere și altul pentru UHT. Așa cum e normal, licitația a avut mai multe contracte subsecvente, pe perioade de timp. Primul contract subsecvent viza perioada ianuarie 2024 – iunie 2024, al doilea contract septembrie 2024 – decembrie 2024. Al treilea contract subsecvent ianurie – iunie 2025, al patrulea contract subsecvent septembrie 2025 – decembrie 2025 și ultimul – ianuarie 2026 iunie 2026.
- Cornurile și biscuiții sunt produși de Fagul Impex Alba, companie care are și un punct de lucru în Cluj. De altfel, la licitație este trecut doar acel punct de lucru. Fagul Impex s-a angajat la primul contract să livreze 2,9 milioane de cornuri și biscuiți uscați. Valoarea totală a lotului este de 882.000 de lei. Un alt contract a fost semnat în aprilie 2024 tot pentru 882.000 de lei. În cadrul celui de-al doilea contract subsecvent, Fagul Impex Alba s-a angajat să livreze între 1,8 și 1,9 de milioane de cornuri și biscuiți: ”LOT III – corn sau baton ambalat, din făină integrală/dietetică, care nu sunt produse pe bază de aluat congelat, care pot conține adaos de zaharuri și grăsimi, cu încadrarea în limitele prevăzute în anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății publice nr.1.563/2008 – biscuiți uscați, ambalați, din făină integrală/dietetică, care nu sunt produse pe bază de aluat congelat, care pot conține adaos de zaharuri și grăsimi, cu încadrarea în limitele prevăzute în anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății publice nr.1.563/2008”.
- Laptele vine tocmai din județul Timiș- Simultan SRL
Simultan SRL are în jur de 300 de angajați, funcționează în Timiș și a raportat o cifră de afaceri de aproape 400 de milioane de lei în 2023 și un profit net de 40,3 milioane de lei.
Firma din Timiș livrează laptele pentru elevi și preșcolari. A semnat, de asemenea, două contracte. Unul presupune livrarea a 3,3 milioane de cutiuțe de lapte, iar al doilea 2,1 milioane de cutiuțe de lapte. Valoarea primului contract este de 1,6 milioane de lei, iar valoarea celui de-al doilea contract semnat la finalul lunii trecute este de 2,2 milioane de lei.
Cine este Simultan SRL? Conform site-ului e vorba de cel mai mare procesator de lapte cu capital integral românesc: ” Ne-am asumat misiunea de a te hrăni cu produse lactate de cea mai bună calitate, provenite din lapte bogat în calciu, fier și tărie de caracter”. Firma produce zilnic 300.000 de pachete de lapte de 200ml pentru programul „Cornul și laptele” și 60.000 de cutii de lapte de 1l pentru distribuție în toată țara, procesând, anual peste 50 de milioane de litri de lapte. Din acest lapte, ies pe poarta fabricii din Ortișoara peste 150 de milioane de produse finite. Suntem pe primul loc în România la numărul de produse finite.
Pombis furnizează merele
Cea mai puternică și specializată firmă cu livezi de mere, compania s-a concentrat pe producția si comercializarea de fructi. În timp, Pombis și-a diversificat portofoliul de produse si pe alte sectoare, printre care cresterea animalelor, activitati de patiserie si productia de sucuri 100% naturale. Astazi compania detine aproximativ 300 de hectare de livezi in care se cultiva, in cele mai bune conditii, mere, prune si cirese. De asemenea, incepand cu anul 2011, compania este producatoare a doua branduri de sucuri naturale de cea mai buna calitate, Alma si Livada cu soare. Pombis a semnat două contracte. Valoarea contractului este de 520.832 de lei. Al doilea contract subsecvent l-a semnat la finalul lunii august. Valoarea celui de-al doilea contract este de 572.615 lei.
Ce mai trebuie știut?
Pentru anul şcolar 2024 – 2025 se alocă suma de 760.241.000 lei pentru Programul pentru şcoli al României. Suma menţionată se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie, exclusiv din bugetul naţional Acest buget a fost întocmit pe baza numărului total al beneficiarilor programului, respectiv 1.908.231 de școlari de nivel primar și gimnazial , conform fişei financiare şi pe baza numărului de zile de distribuţie calculate în funcţie de structura anului şcolar aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 3694/2024 privind structura anului şcolar 2024-2025″, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Prin noul program, guvernanții încearcă să diversifice alimentația școlară, pentru ca elevii să își poată lua tot aportul caloric necesar în vederea desfășurării optime a cursurilor.