Continuăm seria de analize dedicate alegerilor prezidențiale și parlamentare, a prezidențiabililor și a candidaților la alegerile parlamentare indiferent pe lista cărui partid sunt anunțați. Analizele îi vizează și pe parlamentarii bistrițeni: senatorii Ioan Deneș și Ovidiu Florean, dar și pe deputații Diana Morar, Daniel Suciu, Bogdan Ivan, Lorand Sas sau Robert Sighiartău. Cine își merită și cine nu își merită locul de parlamentar pentru mandatul 2024-2028? Ce jocuri se fac și care este miza acestora? Toate analizele vor fi scrise pe Pro Politica, Info Bistrița, Transilvania Jurnal și Știri BN dar le veți putea vedea pe TELE 21 sau auzi pe Radio BALADA.
Astăzi, un episod dedicat primelor sondaje efectuate pentru ALEGERILE PREZIDENȚIALE, SONDAJE NEOFICIALE și care nu sunt făcute pentru a fi publicate. Deocamdată, prezentăm părți din ele!
Suntem deja în 12 septembrie, iar în sondajele care, deja, circulă în ”samizdat” arată ușoare creșteri în cazurile Ciolacu și Ciucă, dar ambii fiind încă departe de potențialul partidelor lor. De asemenea, au fost înregistrate descreșteri de măsurătoare, față de săptămâna trecută, în cazurile Geoană și Lasconi. Pe partea suveranistă, Terheș fost măsurat deja cu 3%, dar Simion a fost identificat în scădere. A ajuns la un scor de 9%, în timp ce Diana Șoșoacă a fost măsurată în creștere, ajungând la un scor de 11%, deci înaintea lui George Simion. Dacă e așa sau nu, vom vedea. Cu toate acestea, votul pentru Simion va fi unul destul de consistent în zonele mai puțin dezvoltate ale României, dar asta nu e o noutate.
Acum sigur că abia acum începe bătălia, însă în precampanie importante sunt tendințele, prieteniile, iar acestea relevă niște adevăruri simple, pe care vă rog să le memorați. Partidele mari, PSD și PNL, își vor ambala motoarele și vor putea susține, doar până la un punct, însă, o creștere electorală a candidaților lor, care se numesc Ciolacu și Ciucă, dar partidele mai mici și cu probleme interne, cum sunt cazurile USR și AUR, e limpede că nu vor fi în stare să performeze pentru candidații lor și, indiferent de giumbușlucurile populiste cu care se vor mai prezenta public Lasconi, respectiv Simion, tendințele descrescătoare ale acestora nu vor mai putea fi contrabalansate. Atât Lasconi, cât și Simion, personalități similare, nu au resurse interne prin care să fie în stare să schimbe acest trend descrescător, adică nu au cu ce să surprindă electoratul: nici nu au rezerve de imaginație, de inteligență sau de expertiză prin care s-ar putea da peste cap și asta să le asigure, repet, o nouă detentă politică. Deci cazurile lor mi se par deja tranșate.
Despre Cristian Terheș nu se poate spune că are un partid decât pe hârtie, nu neapărat la nivel de cadre, dar fiind nou venit în cursă și fiind împins din spate de o grupare din externe, ar putea crește înspre un 5-7% la finalul campaniei electorale. Altfel, nu se prevăd intrări consistente și spectaculoase în cursă ale unor alți candidați pe partea suveranistă, care să poată apărea public ca alternative serioase, dar și populare, deci vom discuta în continuare, în mod regulat, în următoarele 3 luni, despre acești candidați, de pe partea suveranistă cei trei, iar pe cealaltă parte, cea care are grijă de interesele Factorului Extern, de Ciolacu, Ciucă, Geoană și Lasconi.
PS: Pentru cei care nu știu ce e SAMIZDATUL – Samizdat a fost una dintre principalele activități disidente din blocul sovietic, activitate în care diferite persoane au reprodus manual publicații sau opere literare cenzurate, transmițându-le de la cititor la cititor, în cercul de prieteni și cunoscuți.