Petrus Italus Trust – Alianța pentru Patrimoniul Bistrițean a postat un material legat de situația surorii mai mici a Bisericii Evanghelice din Teaca, monument istoric atestat documentar din 1332 și care, a ajuns în 2024, o adevărată ruină și care este foarte aproape de-o distrugere totală. Este un subiect despre care am scris de-a lungul vremii, prima data fiind prin 2014 sau 2015, atunci când patina timpului începea să se vadă pe clădire.
În 2016, în preajma alegerilor, primarul Iustian Muntean spunea următoarele: „Proiectul de reabilitare a Bisericii Evanghelice Teaca este de 1,8 milioane de euro. L-am depus pe axa 5 din POR. Din păcate, nu am primit finanţare, iar acum suntem în discuţii să o trecem din clasa A în clasa B să vedem ce putem face, dacă nu cumva Ministerul Culturii va decide să investească în biserică. Proiectul e terminat. La cum arată, biserica e acum o pată pe obrazul comunei”.
Cum a ajuns acum Biserica din Teaca: Băncile sunt încă acolo, cu anul încă scris pe ele, unul din cele mai vechi artefacte rămase intacte din regiune. În ritmul în care merg lucrurile nu mai au mult. Porțiuni întregi din acoperiș nu mai au țiglă. Ușa de la intrare e prinsă cu un lacăt precar. La interior e jale.
Petrus Italus Trust – Alianța pentru Patrimoniul Bistrițean – Voronețul județului este în pericol mortal.
În anul 1614 incepe monarhia absolutista in Franta. Olandezii pun temelia Universitatii din Groningen si imperiul otoman esueaza in ultima incercare de a prelua Malta. Transilvania isi linge ranile dupa invazia turceasca din 1611. In Teaca-Tekendorf, Teke mesterii sasi, mai putin interesati de spiritul martial al domniilor, picteaza bancile patriciatului local. Bancile sunt inca acolo, cu anul inca scris pe ele, unul din cele mai vechi artefacte ramase intacte din regiune. In ritmul in care merg lucrurile nu mai au mult. Portiuni intregi din acoperis nu mai au tigla. Usa de intrare e prinsa cu un lacat precar. La interior e jale.
Cand ne gandim la campaniile turistice gen Poarta Transilvaniei care scot in evidenta patrimoniul judetului ne gandim tot mai des la tragedia din Teaca. Si ne gandim ca poarta de sud a judetului aceasta este, si ne cuprinde jalea cand o vedem.
Da, in cazul Biserice Evanghelice din comuna Teaca avem poate ecartul cel mai mare intre valoare istorica reala si gradul de interes public pentru o interventie salvatoare. In ultimii ani obiective importante au fost scapate de distrugere in ceasul al 12-lea in urma interventiei autoritatilor publice, insa aceasta adevarata bijuterie se distruge in ritm alert. Cum va arata intrarea in judet prin Teaca cu o ruina impunatoare? Nu ne va crapa obrazul?
Unde mai gasim in judet asemenea fresce multiseculare ca in Teaca? Unde gasim un altar baroc de asemenea dimensiuni? Unde gasim banci pictate atat de vechi si de bine pastrate?
Bistrita are norocul sa aiba corporatii industriale cu marje mari de profit, cum este TeraPlast sau Rombat. Avem un mare grad de absorbtie a fondurilor europene la autoritatile publice, si, deci capacitatea administrativa de a face ceva. Marturiile sunt in Bistrita, Posmus, Tarpiu, Cepari, in curand Comlod etc. Teaca este intrarea in judet dinspre Sud si, dupa noi, cel mai impunator monument istoric din rural, un edificiu pe care mica comunitate sasesca a incercat din rasputeri sa ii prelungeasca viata. Din pacate nu mai are puterea sa o faca. Oare cine isi va asuma sarcina evitarii transformarii in moloz a acestei bijuterii a Transilvaniei?
Si inca ceva: Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (1521) este cel mai vechi document păstrat, scris în limba română. În Teaca deja in anul 1403 și-a început activitatea școala din localitate. Cu aproape 120 de ani inainte de prima dovada scrisa a limbii romane. O suta de ani mai tarziu copii de viticultori de aici ajungeau in universitatile Italiei. O poveste incredibila pentru o istorie care glorifica inapoierea si autovictimizarea.
Restaurarea intregului edificiu va costa mult si presupune fonduri europene. Insa pana atunci, o punere in siguranta a acoperisului si o curatare a interiorului, cu securizarea intrarilor si conservarea adecvata a pieselor valoroase este urgenta. Aruncam, deci, manusa celor care au puterea financiara sa intervina cat de repede.
Nu stiu cum altii se simt, dar noi am simtit efectiv o mare rusine intrand in aceasta biserica.
ROMBAT, TeraPlast, nu ati incerca? Greu de gasit o interventie care sa dureze mai mult in timp. Putem mijloci in relatia cu proprietarii.
Biserica, monument istoric, este atestată documentar din 1332. A fost contruită în secolul al XIV-lea în stil gotic, turnul fiind înălţat în secolul al XV-lea, când au construit şi un zid de incintă. Zidul a fost demolat în 1870. Este o biserică de tip bazilică, cu trei nave şi un turn. Nava depăşeşte lungimea de 15 m, lăţimea este de 14 m, navele laterale ocupând din acesta câte 2,5 m. Turnul are o fundaţie masivă de 3 m adâncime. La intrate prin turn găsim o poartă frumoasă, ogivă, caracteristică stilului gotic.
Potrivit Legii nr. 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice, acestea se clasează astfel: în grupa A – monumentele istorice de valoare naţională şi universalăa; în grupa B – monumentele istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local.