Văd multă ipocrizie în spaţiul public, în special din partea unor oameni care nu au sprijinit cu nimic sportul din Bistriţa-Năsăud, deşi unii dintre ei au ocupat sau ocupă funcţii publice importante.
Unii ori nu înţeleg, ori se prefac că nu înţeleg ce înseamnă sportul de performanţă, la echipele de club, în 2024 şi sunt foarte revoltaţi de numărul jucătoarelor românce din meciul dintre Gloria şi CSM Bucureşti. Naţionalismul “ieftin” nu mai ţine în domeniile în care se vrea performanţă.
În primul rând, Gloria are mai multe handbaliste românce decât cele de orice altă naţionalitate, din lotul echipei făcând parte unele dintre cele mai bune jucătoare din România, componente ale lotului naţional, dar, dacă nu prea ai treabă cu sportul, nu înţelegi că unele pot fi accidentate sau nu sunt în formă maximă în unele meciuri. Căpitanul echipei, Cristina Laslo, este româncă, componentă a naţionalei.
Orice antrenor foloseşte cele mai bune jucătoare într-un meci şi ar fi chiar absurd să le introducă în teren în funcţie de naţionalitate. De exemplu, dacă ai în lot cea mai bună portăriţă din campionat, dar e braziliancă, ce faci? Cauți să transferi o româncă, care probabil e sub nivelul ei? O înlocuiești în timpul meciului cu o româncă și pierzi?
Nu mi-aș dori să avem echipe românești doar cu jucătoare străine, dar, în momentul de față, cam asta e aria de “selecție”, fiind destul e greu ca 5-6 echipe româneşti de handbal, cu pretenţii de cupe europene, să aibă loturi performante, formate doar din românce.
Și “placa” cu banii publici e cam răsuflată. Adică, dacă sunt bani publici, nu trebuie să faci o echipă performanță, cu cele mai bune jucătoare din lume pe care le poţi aduce, să câştigi trofee, să joci în competiţii europene? Ai prefera să se cheltuie banii publici pe o echipă care se bate la retrogradare, fără spectatori la meci, doar ca să fie formată din românce? Eu NU!
Repet, sportul la nivel de echipe de club e globalizat. Cel mai bun trident ofensiv din istoria recentă a Barcelonei (Messi-Suarez-Neymar) era format dintr-un argentinian, un uruguayan și un brazilian. Simbolul Realului din ultimii ani a fost un portughez, Cristiano Ronaldo şi noul star al campioanei Spaniei e acum un francez.
Da, Gloria are una dintre cele mai bune academii de junioare la handbal, dar nicio academie nu produce jucătoare de nivel mondial în 3-4 ani, pentru aste e nevoie de răbdare și perseverență. Cred că, dacă în cel puțin 20 de județe din țară am avea centre de junioare ca la Bistrița, în 10 ani, ar fi “bătaie” între românce pentru locurile de la națională și de la echipele de top din Liga Florilor.
Poate ar fi mai benefic să ne bucurăm de performanţele unui club bistriţean şi să-l susţinem, cât putem, fiecare.
În imagine, e Seynabou Mbengue Rodríguez, jucătoare de origine spaniolă a Gloriei, care a marcat şase goluri în meciul cu CSM Bucureşti. Şi ce goluri!
P.S. Mă minunez cum unii sunt supărați că Gloria a primit wild-card pentru Champions League, de parcă ar fi preferat să nu jucăm în cea mai importantă competiție europeană.