Zilele trecute am trecut să văd ce se întâmplă cu rămășițele a ceea ce înainte se chema castelul familiei Teleki din Comlod. La capătul satului Comlod, drumul face o curbă, trece pe lângă o bisericuţă nouă-nouţă, ortodoxă, iar înaintea noastră, vedem în toată distrugerea-sa ceea ce a mai rămas dintr-un castel construit în 1756.
Zidurile au curs demult pe pământ, iar intrarea este asemeni unei fantome, de fapt nişte pietre care nu mai spun nimănui nimic. Pe frontispiciul clădirii a cărei acoperiş a murit sub biciul soarelului nemilos, al ploilor şi zăpezilor, mai străjuieşte şi astăzi o uriaşă coroană. Pare a fi cea a primului rege creştin al Ungariei, Ştefan, sanctificat în zilele noastre. Ştefan Cumanul, urmaşul lui Arpad, descendent al lui Toxun, nume pecenego-cuman. Coroana este acum ştirbită, lovită, umilită de indiferenţa urmaşilor celor umiliţi de Unio Trium Nationum, o răzbunare peste veacuri pentru sintagma „mocskos budos olah”. La colţurile de nord şi sud ale faţadei, istovite de trecerea anilor, aproape şterse, două inscripţii – una în limba latină şi cealaltă în limba maghiară. Vorbesc despre istoria acestui castel. În august 2024, lucrurile stau mai bine decât în urmă cu 10 ani, ruinele fiind puse în conservare de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Acum, castelul urmează să fie reabilitat.
Ce a anunțat președintele Radu Moldovan?
Faptul că, așa cum a promis, Castelul Teleki de la Comlod – comuna Milaș va intra în reabilitare, luni fiind semnat contractul de finanțare al proiectului prin care monumentul istoric de interes național, din județul nostru, va beneficia de lucrări ample de restaurare, consolidare, protecție și conservare.
RADU MOLDOVAN: O investiție prin care va fi pusă în evidență valoarea inestimabilă a acestui Castel construit în 1756, reprezentativ pentru barocul transilvănean. Un obiectiv pus în siguranță și conservare în 2020, de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, fiind pe lista mea de priorități. Păstrăm trecutul, dar schimbăm viitorul acestui loc, crezând în impactul pozitiv asupra turismului. La finalul acestui proiect, vom putea spune că ambele Castele aflate în proprietatea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud au porțile deschise turiștilor. Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, realizat de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Autoritatea de management: Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Mulțumesc, domnului Petru Alboi – Șandru – Șeful Autorității de Management din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 și întregii echipe de la ADR Nord-Vest, pentru că împreună am găsit această sursă de finanțare! Cred în potențialul turistic al județului nostru și voi continua să găsesc oportunități pentru conservarea patrimoniului nostru și promovarea Porții Transilvaniei Bistrița-Năsăud!
Ce știm? – Faptul că: Consiliul Județean a aprobat în luna iunie a.c. o variantă mai nouă a proiectului de reabilitare a Castelului Teleki Comlod, majorând valoarea investiției la 51,4 mil. lei, de la 32,6 mil. lei cât era inițial. E vorba de o creștere de aproape 60%. O primă licitație pentru reabilitarea Castelului Teleki din Comlod a avut loc în primăvara lui 2023 și, după 8 luni de evaluări și contestații, Consiliul Județean a anulat-o, respingând toți ofertanții, pe considerente tehnice. Patru asocieri de firme de construcții au concurat atunci pentru adjudecarea lucrărilor.
Scurt istoric al castelului și familiei Teleki
Soarta Castelul Teleki din satul Comlod, comuna Milaș, a fost aceeași ca a multor altor conace și castele: naționalizate, folosite ca sedii de C.A.P și apoi lăsate în paragină. Vechiul castel, construit în 1756 în stil baroc, mai are are și astăzi blazoanele primelor familii care au locuit aici, Wesseleny și Daniel. Acestea au fost realizate de Anton Schuchbauer, unul dintre cei mai importanți sculptori din Transilvania la acea vreme. În secolul al XIX-lea, castelul ajunge la familia Teleki, în urma unei căsătorii, iar în 1951 este naționalizat. Mult mai târziu, în 2008 a intrat în posesia Consiliului Județean Bistrița-Năsăud . Fără bani pentru reabilitare, în 2015, autoritățile au scos la vânzare castelul, la prețul de 110.000 de euro, dar fără succes.
Familia Teleki, originară din satul Teleac din județul Mureș, situat în apropiere de Reghin, este o ramură a familiei Garázda, potrivit Historia.
Cealaltă ramură, familia Szilágyi de Horogszeg, este cunoscută în istoriografia românească datorită mamei regelui Matei Corvin, Elisabeta Szilágyi, dar și a celei de-a doua soții a lui Vlad Vodă Țepeș, Justina Szilágyi. Strămoșul comun al familiilor Teleki și Szilágyi a fost Lóránd Szilágyi de Garázda.
Ascensiunea familiei a început odată cu Mihály Teleki de Szék, care a fost cancelarul Transilvaniei în timpul domniei lui Mihail Apaffi, principele Transilvaniei.
Teleki a fost unul dintre cei care a încercat să ia puterea în Transilvania după moartea lui Apaffi. A fost însă învins de Emeric Thököly, în bătălia de la Zărnești din 21 august 1690 și a murit la scurt timp.
Cei mai cunoscuți urmași ai lui Mihály Teleki sunt Samuel Teleki (1739-1822), care a pus bazele bibliotecii Teleki din Târgu Mureș, una dintre cele mai importante din țară, dar și Géza Teleki (1843-1913) care a ajuns ministru de Interne al Ungariei în 1889-1890. Fiul său, Pál Teleki a fost de două ori prim-ministrul Ungariei între 1920-1921 și 1939-1941.
Mai multe castele și conace au aparținut familiei, poate cel mai cunoscut fiind cel din Gornești, județul Mureș, unde are loc festivalul Awake.