Topul orașelor care au atras cei mai mulți bani europeni în ultimii zece ani – altele decât capitalele județelor – arată că primele cinci dintre ele au absorbit fonduri nerambursabile de peste 250 de milioane de euro. Diferențele dintre orașe din diferite colțuri ale țării sunt, însă, uriașe, apare scris într-o analiză făcută de https://romania.europalibera.org/
În analiză apare și orașul Beclean, condus de Nicolae Moldovan din anul 2000: ” Zece investiții cu bani UE a implementat orașul, cu valoare totală de 70 milioane de euro, din care 55 de milioane de euro bani nerambursabili. Orașul este al treilea în topul localităților urbane din România care nu sunt reședință de județ și care au atras cele mai multe fonduri structurale și primul dintre orașe”.
Cu ajutorul fondurilor nerambursabile, orașul Beclean s-a îmbogățit cu aproape 20 de kilometri de piste de biciclete – „obligatorii” în finanțările alocate culoarelor de mobilitate urbană susținute cu bani UE.
„Faptul că am reușit să facem șapte kilometri de piste de-a lungul râului Someș e o realizare, întrucât am creat un culoar de agrement care înainte era impracticabil. Cei care spun că nu sunt utile sunt doar cei care nu vor să le implementeze”, spune pentru Europa Liberă primarul Becleanului, Nicolae Moldovan.
El admite că au fost diferențe față de municipii – „orașele au fost limitate la anumite proiecte până la cinci milioane de euro, municipiile au avut o limită mai mare” – dar echipa primăriei nu a ezitat să aplice pe toate axele disponibile. Uneori în timp record.
„Am fost în competiție cu alte câteva zeci de orașe și municipii, a fost nevoie de adevărate performanțe, să încarci proiectele foarte repede în platforma electronică, alocările fiind pe principiul «primul venit, primul servit»”, explică primarul Moldovan.
Cu câte patru milioane de euro au fost realizate două centre, cu clădiri nou-nouțe: unul social, unul recreativ.
Cele două sunt destinate în special persoanelor vulnerabile și sunt integrate în Băile Figa, punct de atracție turistică în zonă, modernizate și ele încă din 2010.
Modernizarea ambulatoriului spitalului orășenesc, dar și a infrastructurii școlare și investițiile în izolarea termică a blocurilor completează lista proiectelor.
Mai multe citește aici: https://romania.europalibera.org/