La Bistrița, Ziua Imnului Național al României a fost marcată, luni, printr-o ceremonie militară și religioasă care a avut loc la statuia poetului Andrei Mureșanu din Piața Centrală.
Manifestările dedicate Imnului de stat al României au debutat cu acordarea onorului militar, după care a fost rostită o rugăciune pentru binecuvântarea și protejarea poporului român. Ulterior, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, și primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, au transmis câte un mesaj cu ocazia acestei zile.
”Astăzi e un moment în care aniversăm Ziua Imnului Național în orașul Imnului Național, un eveniment care pentru noi, bistrițenii, are o deosebită importanță. În intervenția mea de astăzi vreau să mă rezum doar la un citat al poetului județului Bistrița-Năsăud George Coșbuc care spunea: Fără îndoială, Andrei Mureşanu, ca ardelean, ştia cel mai bine ce are şi ce trebuie spus ardelenilor; a priceput însă, să spună păsurile neamului întreg. Cred că prin acest citat și acest mesaj, ne arată că Imnul Național cuprinde păsurile întregului neam românesc”, a spus prefectul Teofil Cioarbă, care a transmis și mesajul premierului Marcel Ciolacu cu prilejul acestei zile.
”Fiecare oraș important din România încearcă să cultive acel ceva care îl definește. (…) Când spunem Bistrița, ne gândim la Andrei Mureșanu și la faptul că suntem oraș al Imnului Național. Andrei Mureșanu s-a născut la Bistrița, la 16 noiembrie 1816, a fost unul dintre liderii Revoluției Pașoptiste și a publicat poemul ”Un răsunet”, devenit ”Deșteaptă-te române!”, care a devenit Imnul Național al României. (…) Să fim mândri că unul dintre cele trei simboluri naționale, Imnul Național, este legat de orașul nostru, de Bistrița. De la statuia lui Andrei Mureșanu: La mulți ani, români, oriunde v-ați afla!”, a punctat și primarul Ioan Turc. După mesajele transmise de oficialități, militarii din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan au intonat atât vocal, cât și instrumental ”Deșteaptă-te române!”. Ulterior, ceremonia a fost declarată închisă, iar militarii Brigăzii 81 Mecanizată Bistriţa au defilat prin fața celor prezenți la eveniment.
Ziua Imnului Național al României a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 și se sărbătorește în fiecare an, la data de 29 iulie. ”Deșteaptă-te române!” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureșanu.