Profesionalism și viziune asupra artei și artiștilor. Sunt, cert, calități ale celor din echipa lui Alexandru Gavrilaș de la Complexul Muzeal Județean, spațiu al artei, unul eclectic, loc unde vei găsi întodeauna artiști cu opere și operă, artă vizuală și nu numai.
De curând, două expoziții au fost vernisate: prima a lui Sergiu Chihaia, unul dintre cele mai reprezentative nume ale artei contemporane din tânăra generație. Chihaia e un artist al nișei care abordează teme sociale cu focus pe eco-art.
A doua expoziție vizează războiul din Ucraina, un experiment – VOICE OF WAR o instalație audio imersivă care încearcă să redea sonor și afectiv regimul de teroare pe care îl suportă cetățenii obișnuiți ai Ucrainei, confruntați cu bombardamente și stare de asediu continuă.
Proiectul ECHILIBRU foarte FRAGIL semnat de Sergiu Chihaia se înscrie în practica curentă a artistului care abordează de mai bine de un deceniu o serie de teme culturale sociale cu o cercetare vizuală extrem de documentată și inovativă în zona artei ecologice.
Sergiu Chihaia utilizează ca materie plastică produse reciclate: PET-uri, elemente vegetale, minerale etc. pe care le re-contextualizează prin intermediul unor instalații artistice cinetice, instalații de obiect, instalații de tip light -art, cu scopul de a genera o reacție la nivelul comunității, privitorului pentru a deveni din ce în ce mai conștient raportat la problematica crizei ecologice. Utilizând arta și limbajul artistic drept un instrument care poate determina ieșirea din stadiul de pasivitate.
Seria de lucrări ECHILIBRU forte FRAGIL reprezintă cea mai nouă metodologie artistică abordată de Sergiu Chihaia, utilizând exclusiv materiale vegetale: crengi și resturi de copaci (care au fost tăiați, toaletați etc) trecute printr-un laborios proces de prelucrare, finisare, șlefuire pentru a crea o serie complexă de instalații cinetice care transpun într-un mod poetic, metaforic ideea fragilității ecosistemului actual.
Voices of War – (c) Cosmin Perta & Denys Vasyliev
Voices of war este o instalație audio imersivă care încearcă să redea sonor și afectiv regimul de teroare pe care îl suportă cetățenii obișnuiți ai Ucrainei, confruntați cu bombardamente și stare de asediu continuă.
Conceptul, care îi aparține artistului Cosmin Perța, mizează pe ideea de fragilitate a ființei contrapusă absurdului războiului, acțiune umană voluntară menită să curme viețile altor ființe umane, nevinovate, fără altă justificare decât cea politică. Politicul este un construct ideologic, abstract, pe când senzațiile celor prinși involuntar în mijlocul războiului sunt cât se poate de naturale și de concrete, dezvăluind, într-o dimensiune angoasantă, neputința omului de a se împotrivi unui destin guvernat de decizii pe care nu le-a luat el.
Instalația este compusă din editarea și colarea mai multor înregistrări autentice din timpul bombardamentelor asupra orașului ucrainean Zaporojie, realizate de muzicianul și artistul ucrainean Denys Vasyliev. Acestora le-au fost adăugate voci, dar sunetele nu au fost stilizate și nici nu au fost adăugate alte efecte, mizând pe o abordare cât mai naturală a sunetelor războiului.
Denys Vasyliev a înregistrat aceste sunete, în beznă totală, riscându-și viața, în afara adăpostului antiaerian. De aceea întunericul este o parte importantă a instalației, pentru a încerca să redăm cât mai fidel contextul în care aceste sunete erau auzite.
La mijlocul instalației veți auzi pași în alergare și vocea unei mame, însoțite de copii, care întreabă dacă aceasta este o simulare sau un bombardament real. O altă voce îi răspunde că este vorba despre un bombardament cât se poate de real. La câteva minute după această înregistrare o rachetă a explodat la câteva zeci de metri de adăpostul în care se aflau protagoniștii.
În memoria victimelor inocente ale războiului din Ukraina!