Am fost solicitat de unii membri ai comunității noastre să detaliez modul de funcționare al unui împrumut convertibil. Mă conformez cu plăcere!
Un împrumut convertibil este un instrument financiar care oferă creditorilor opțiunea (nu obligația!) de a converti, de a transforma împrumutul în acțiuni ale companiei debitoare, de obicei la un preț prestabilit sau la un preț determinat printr-o formulă convenită, la un moment bine stabilit. Acest instrument hibrid este foarte util pentru că amână momentul evaluării unei companii pentru momentul când va exista ceva de evaluat. Așadar, este un împrumut negarantat, principalul și dobânda nu se plătesc ci doar se evidențiază și se acumulează. În plus, nici nu diluează inutil antreprenorul fondator într-un moment când compania sa nu valorează mare lucru.
Cu toate că este un instrument extrem de util, folosit pe scară largă de companii din toată lumea, în România împrumutul convertibil este încă foarte puțin cunoscut și utilizat.
Exemplu de calcul pentru un împrumut convertibil
✔Scenariu:
Compania: StartupTech SRL
Suma împrumutată: 100.000 USD
Rata dobânzii anuale: 8%
Perioada împrumutului: 2 ani
Discount la conversie: 20% (în comparație cu prețul pe acțiune al unei runde de finanțare ulterioare)
Evaluare runda de finanțare ulterioară: 3.000.000 USD (post-money)
Plafon de evaluare: 2.000.000 USD
Număr de acțiuni emise în runda ulterioară: 300.000 acțiuni
✔Calculul împrumutului convertibil
Calculul dobânzii acumulate:
Dobânda acumulată = Suma împrumutata˘× Rata dobânzii anuale × Numărul de ani
Dobânda acumulată = 100.000 USD × 0.08 × 2 = 16.000 USD
Valoarea totală la conversie:
Valoarea totală la conversie = Suma împrumutată + Dobânda acumulată
Valoarea totală la conversie = 100.000 USD + 16.000 USD = 116.000 USD
Determinarea prețului pe acțiune la conversie:
Prețul pe acțiune în runda de finanțare ulterioară (post-money):
Prețul pe acțiune = Evaluare post-money/Numărul de acțiuni emise
Prețul pe acțiune =3.000.000 USD/300.000 acțiuni=10 USD/acțiune
Discount de 20% aplicat:
Prețul de conversie = Prețul pe acțiune × (1−Discount)
Prețul de conversie = 10 USD/acțiune × (1−0.20) = 8 USD/acțiune
Numărul de acțiuni primite la conversie:
Numărul de acțiuni primite = Valoarea totală la conversie/Prețul de conversie
Numărul de acțiuni primite = 116.000 USD/8 USD/acțiune=14.500 acțiuni
Plafonul de evaluare (2.000.000 USD):
Evaluare post-money la plafon:
Prețul pe acțiune la plafon = 2.000.000 USD/300.000 acțiuni=6,67 USD/acțiune
Numărul de acțiuni primite:
Numărul de acțiuni primite = 116.000 USD/6.67 USD/acțiune=17.391 acțiuni
Așadar, în cazul opțiunii de convertire a împrumutului de 100.000 USD în acțiuni, creditorul va primi un pachet de 17.391 de acțiuni la valoarea de 10 USD/acțiune, adică va deține 5,8% dintr-o companie care valorează 3 milioane USD, în total 174.000 USD.
În cazul în care creditorul optează să nu convertească împrumutul în acțiuni, i se vor rambursa principalul și dobânda pentru o perioadă de 2 ani, adică suma de 116.000 USD (100.000 + 16.000).
✔Glosar de termeni :
Termenul „valuation cap” poate fi tradus în limba română ca „plafon (sau limita) de evaluare”. Acest termen se referă la valoarea maximă a companiei care poate fi utilizată pentru a calcula prețul acțiunilor la conversia împrumuturilor convertibile. Plafonul de evaluare este un limită maximă negociată pentru prețul la care datoria convertibilă se va transforma în acțiuni, protejând astfel deținătorii de datorii în situațiile în care startup-urile experimentează creșteri semnificative de valoare între emiterea datoriei convertibile și runda ulterioară de finanțare.
”Discount rate” poate fi tradus în limba română ca „rata de reducere” sau „rata de discount”. Cunoscut și sub denumirea de „discount de conversie”, reprezintă o modalitate de a reduce prețul de conversie al deținătorului de obligațiuni convertibile. De exemplu, o obligațiune convertibilă cu un discount de 20% permite deținătorilor de datorii convertibile să convertească la acțiuni la 80% (sau „cu 20% reducere”) din prețul acțiunii plătit în runda ulterioară de finanțare, ca o recompensă pentru investiția cu un risc crescut.
”Pre-money valuation” poate fi tradus în limba română ca „evaluare înainte de investiție” sau „evaluare pre-investiție”.
”Post-money valuation” poate fi tradus în limba română ca „evaluarea după investiție”. Este o evaluare a valorii unei companii după ce aceasta a primit finanțare externă. Post-money valuation ia în considerare atât valoarea firmei înainte de investiția externă, cât și valoarea investiției externe.
”Seed financing” poate fi tradus în limba română ca finanțare pentru etapa de început sau finanțare de fază incipientă.
„Pre-seed financing” se poate traduce în limba română ca „finanțare pre-seed” sau „finanțare înainte de etapa de început”, în faza de concept a afacerii.
Mai multe informații găsiți pe blog-ul nostru, la acest link.