Facebook Twitter
Search
Close
  • Acasa
  • POLITICA
    • Istorie Politica
  • ANALIZE-COMENTARII-EDITORIALE
  • Anchete
  • SONDAJE DE OPINIE
  • Telciu
  • ECUMENICA
  • SPORTURI
  • BECLEAN
  • NASAUD
Menu
  • Acasa
  • POLITICA
    • Istorie Politica
  • ANALIZE-COMENTARII-EDITORIALE
  • Anchete
  • SONDAJE DE OPINIE
  • Telciu
  • ECUMENICA
  • SPORTURI
  • BECLEAN
  • NASAUD
Home»TRADITII, FOLCLOR, CJC»Festivalul Sânzienelor de pe Hagău, ediția a III-a, iunie 2024
TRADITII, FOLCLOR, CJC

Festivalul Sânzienelor de pe Hagău, ediția a III-a, iunie 2024

Alin CordosBy Alin CordosJune 28, 2024No Comments7 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
Primăria și Consiliul Local al comunei Galații Bistriței în colaborare cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Nãsãud prin Serviciul de Conservare, Cercetare, Protejare şi Promovare a Culturii Tradiţionale şi Multimedia au organizat Festivalul Sânzienelor de pe Hagău, ediția a III-a, 2024, o întâlnire de suflet a iubitorilor de folclor din această zonă, cu un program amplu de muzică, obiceiuri tradiționale, joc și cântec popular românesc.
În deschidere mesajul adresat publicului spectator și invitaților la această manifestare cultural-artistică a fost transmis de către domnul Vasile-Mihai Vermeșan – primarul comunei Galații Bistriței, care le-a mulțumit tuturor pentru participare și susținere, invitaților pentru implicarea în spectacolul artistic, publicului pentru susținere, și desigur, oamenilor de suflet care s-au implicat în buna desfășurare a întregii activități cultural-artistice.
În semn de prețuire și respect reciproc au fost alături de domnul Vasile Vermeşan – primarul comunei Galații Bistriței, oficialități ale județului Bistrița-Năsăud, precum: doamna prof. Camelia Tabără – vicepreşedintele Consiliului Județean BN; domnul Alexandru Pugna – managerul Centrului Județean pentru Cultură BN; domnul Horea-Călin Petruț – primarul comunei Mărișelu, domnul Vasile Codrea – primarul comunei Budești, domnul Mihai Gheorghe Ivan – primarul comunei Șieuț, domnul Ionuț Cifor – primarul comunei Șieu. Mesajele transmise au fost de felicitări adresate organizatorilor, domnului primar Vasile Vermeșan, gazda evenimentului județean, tuturor celor prezenți la Festivalul Sânzienelor în ceas de mare sărbătoare religioasă, invitaților în spectacolul artistic, publicului, și desigur, oamenilor de suflet care s-au implicat în buna desfășurare a întregii manifestări cultural-artistice.
Primăria comunei Galații Bistriței a acordat diplome de onoare cu prilejul aniversării a 50 de ani de căsătorie pentru familiile care au sărbătorit acești ani frumoși petrecuți împreună: Gai Maria și Traian din Dipșa; Pleșa Iosif și Dorina din Dipșa; Mezei Rácz Mihály și Erzsébet din Tociu; Székely Márton și Margit din Tonciu. Felicitări și La mulți ani cu sănătate le dorim tuturor!
Un moment special a fost decernarea Premiului „Excelență în cultură” doamnei Emilia Bumb Ometiță, șef – Serviciu Cercetarea și Promovarea Culturii Tradiționale din cadrul Centrului Județean pentru Cultură BN, „distins etnolog, cercetător și promotor al valorilor culturii tradiționale românești din Bistrița-Năsăud, pentru întreaga activitate de salvare, protejare și promovare a patrimoniului imaterial zămislit de sufletul curat și bun al țăranului român din Ținutul Bistriței și Năsăudului”. Acest titlu i-a fost acordat de Consiliul Județean BN și Centrul Județean pentru Cultură BN în ceas aniversar „pentru întreaga activitate desfășurată pe parcursul a peste 25 de ani în cadrul celei mai importante instituții județene de cultură în semn de prețuire, cu mulțumiri pentru susținerea proiectelor culturale județene ce vizează valorile tradiționale și tezaurul viu al sufletului românesc.” Momentul surpriză a fost pregătit de managerul Alexandru Pugna și colegii săi din cadrul Serviciului Cultură Tradițională al CJC BN, care formează împreună o echipă unită și performantă.
Programul artistic al Festivalului Sânzienelor de pe Hagău, ediția a III-a, a fost deschis de Fanfara țărănească de copii din Telciu, dirijor Ioan Mureșan, un colectiv artistic tânăr și valoros, laureat național cu numeroase premii pentru promovarea muzicii de fanfară în România. Mai apoi, ne-au încântat vizual și artistic frumoasele dansatoare, membre componente ale Formației de dansuri moderne din comuna Galații-Bistriței, instructor artistic Simona Matei.
Pe scena festivalului au evoluat următorii invitați: Grupul vocal tradițional „Glanetașul” din Agrieș, comuna Târlișua, instructor artistic: înv. Floare Pop; îndrăgita interpretă de muzică populară Olimpia Deneș; Formația de dansuri maghiare „Vadrózsa”- Bistrița, instructor artistic: Nagy Győző; Formația de dansuri țigănești „Floare de salcâm”- Țagu, comuna Budești, instructori artistici: Doina și Alin Michi; frumoase recitaluri muzicale au susținut tinerii și talentații interpreți – elevi ai Școlii Populare de Arte Bistrița: Cristina Encean, Cristian Moldovan, Alina Roxana Bucur, Andreea Samira Bor, Andreea Rațiu și Melisa Pilar Tomoiaga; un amplu program muzical au prezentat talentații instrumentiști: Andrei Podișor, Ioana Țarcă, Ionuț Verjel, Ianis Tarniță, David Dejan, Nicolae Vlad, Mihai Rus, Mihai Tomoroga, membri ai Orchestrei Școlii Populare de Arte Bistrița, dirijor prof. Lazăr Ometiță, șef-serviciu prof. Cristina Bălan; Ansamblul de obiceiuri tradiționale din Tureac, instructor artistic: Sanda Cioanca, a prezentat „o scenetă cu dichis”; un savuros moment vesel a fost interpretat de: Mihai Beșa și Maria Vărărean; Rapsozii populari – laureați județeni: Cornelia Bodescu din Salva, Dumitru Sărmaș din Runcu Salvei și poetul popular Zaharie Ilieș din Tureac; Ansamblul Folcloric „Cununa de Sânziene” din Dipșa, comuna Galații Bistriței, coregraf Nicu Corci, a fost prezent pe scena festivalului cu frumoase momente muzicale și inspirate tablouri artistice; Medalioane muzicale au interpretat îndrăgitele soliste: Flory Bulz din Romuli și Alina Maria Pop din Dipșa. Un invitat drag spectatorilor a fost artistul Petre Petruse, iar interpreta Maria Pavelean – câștigătoarea Trofeului Festivalului Național „Valeria Peter Predescu”, ediția 2023, a adus în fața publicului numeros cântecele sale, ilustrând muzical Valea Bârgăului.
Un amplu și foarte apreciat program muzical și coregrafic a susținut Ansamblul Folcloric „BALADA” din Bistrița, condus de maestrul coregraf Ioan Simionca, care a impresionat publicul numeros cu un amplu și divers program de dansuri populare din diferite zone ale României, interpretate scenic de expresivii și talentații săi dansatori, reprezentând suite din zonele: Bistrița-Năsăud, Muntenia, Maramureș și Făgăraș. Au susținut medalioane muzicale foarte apreciate de public, tinerele și frumoasele interprete de muzică populară: Alina Ceuca, Ruxandra Mihuț și Dana Gherghel.
Evenimentul cultural județean a fost prezentat de prof. Emilia Ometiță – şef Serviciu Cultură Tradițională al CJC BN, care a avut alături colectivul de specialiști din Centrul Județean pentru Cultură BN: Ioan Simionca, Dalma Szabó, Alina Predescu, dr.Smaranda Mureșan, Camelia Năsăudean; operatorii sunet: Gheorghe Morari și Mircea Cornea; conducători auto: Vasile Ardelean și Tiberiu Budecan, cu toții coordonați de managerul CJC BN, domnul Alexandru Pugna.
Festivalul Sânzienelor de pe Hagău a fost o ediție cu adevărat frumoasă și reușită datorită implicării în buna organizare și desfășurare a acestei acțiuni culturale județene în primul rând a domnului primar Vasile-Mihai Vermeșan și echipei sale din Primăria comunei Galații Bistriței: Adelina-Teodora și Mihai Gyorke, Vasile Găurean, Persida și Florin Rob, Rodica Măierean, Viluța-Maria Scridon, Mara-Andreea Budulicean, Raveca Nicoară, Gabriela-Tina Onigaș, Raveca Necoară, Raul-Liviu Ferezan și Mihai Haja. Alese mulțumiri tuturor pentru devotamentul demonstrat, și pentru susținere domnilor consilieri locali din Primăria Galații Bistriței, precum și locuitorilor acestei frumoase comune din zona de Câmpie a județului Bistrița-Năsăud.
La Târgul de artă populară şi Expoziția meșteșugărească au expus valoroși meşteri populari și artizani, care și de această dată au demonstrat prin creațiile lor că fac cinste județului Bistrița-Năsăud prin măiestria lor: Ana Bodescu – „Tezaur Uman Viu al României” și Cornelia Bodescu – Salva; Leon și Maria Burbulea – Tureac; Isaura Moldovan – Mărișelu; Sorin Tisa – Bistrița; Gheorghe Cobuț –Tureac; Maria Cantor – Năsăud, Arieșan Florentina – Bistrița, Alin Borcutean și Aureliana Mureșan – Mărișelu; Romulus Șofran – Bistrița; Nicolae Sava – Viișoara; Daniela Marcu – Bistrița. De asemenea, au fost prezenți cu standuri specifice și producătorii din comuna Galații Bistriței, cu o gamă variată de produse tradiționale locale: Pleșa Iosif, Lucian și Dinu din Dipșa; Ileana Szilagyi – Tonciu; Chinceș Nicolae – Albești; Balint Tünde și Miklos – Tonciu; Dura Expert – Albești; Adelina Gyorke – Dipșa.
Festivalul Sânzienelor de pe Hagău – Herina, comuna Galații Bistriței, ediția a III-a, a adus bucurie locuitorilor din comuna Galații Bistriței prin momentele muzicale și coregrafice prezentate de artiștii județului Bistrița-Năsăud și a fost un real succes atât din perspectiva organizării, cât și a programului artistic prezentat numerosului public – spectator, fiind o sărbătoare ce a reunit oameni, locuri și tradiții străbune pe o frumoasă scenă în aer liber, la marginea pădurii de pe Dealul Hagău înmiresmat de frumoasele flori de sânziene.
Felicitări tuturor și alese mulțumiri pentru participare artiștilor și meșterilor populari din județul Bistrița-Năsăud.
Emilia Ometiță
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Alin Cordos
  • Website
  • Facebook

Related Posts

Filmul documentar etnografic „Cununile de Rusalii la Șieuț”, prezent în Gala Festivalului Național de Film Etnografic „Ethnologica Film Fest” de la Baia Mare

June 6, 2025

TÂRLIȘUA- Concursul Interjudețean de Folclor dedicat Rapsozilor Populari „La poale de Ţibleş”, un eveniment de marcă pentru tradițiile din județul Bistrița-Năsăud

May 30, 2025

Festivalul-Concurs Județean de Muzică Populară pentru Copii și Tineret „Maria Butaciu & Maria Peter” – Ediția I Salva, 2025

May 29, 2025

Coregraful Ansamblului Folcloric „Ciobănașul” din Șieuț, Ignat Pantea a trecut la cele veșnice

May 2, 2025
Add A Comment

Leave A Reply Cancel Reply

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Casa cu Bere
Recent Posts
  • Conflictul crește. Loviturile Iranului provoacă victime în mijlocul Israelului. Israelul anunță un bilanț sumbru: 13 morți și sute de răniți / Iranienii fug din marile orașe după amenințările lui Netanyahu
  • USR Bistrița are un nou președinte: Bogdan Condrate
  • BISTRIȚA-NĂSĂUD-Fântânița – vatră de legendă și mister: Gropile tătărești de la Horpoșa
  • Accident de muncă la Visuia: Un bărbat și-a prins mâna într-o presă de baloți
  • Dominic Fritz este noul președinte al USR. Victorie categorică în alegerile interne
Recent Comments
  • Iuliu on România, în criză bugetară profundă. Ilie Bolojan trage un semnal de alarmă după negocierile eșuate de la Cotroceni: ‘Am ajuns la o limită’
  • Balan Marius -Horea- ecologist on Nicolae Moldovan: “Eu nu cred că am învățat din această lecție, pe care ne-a dat-o electoratul și asta mă doare foarte tare”
  • Balan Marius -Horea- ecologist on VIDEO-Proiectul european Linia Verde va fi funcțional în curând. Autobuzele electrice circulă din 1 iulie
  • Balan Marius -Horea- ecologist on Concluziile consultărilor maraton de la Cotroceni. Nicușor Dan a propus elaborarea unui plan de măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice, care va fi asumat și pus în aplicare de noul guvern
  • Iuliu on Concluziile consultărilor maraton de la Cotroceni. Nicușor Dan a propus elaborarea unui plan de măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice, care va fi asumat și pus în aplicare de noul guvern
Archives
  • June 2025
  • May 2025
  • April 2025
  • March 2025
  • February 2025
  • January 2025
  • December 2024
  • November 2024
  • October 2024
  • September 2024
  • August 2024
  • July 2024
  • June 2024
  • May 2024
  • April 2024
  • March 2024
  • February 2024
  • January 2024
  • December 2023
  • November 2023
  • October 2023
  • September 2023
  • August 2023
  • July 2023
  • June 2023
  • May 2023
  • April 2023
  • March 2023
  • February 2023
  • January 2023
  • December 2022
  • November 2022
  • October 2022
  • September 2022
  • August 2022
  • July 2022
  • June 2022
  • May 2022
  • April 2022
  • March 2022
  • February 2022
  • January 2022
  • December 2021
  • November 2021
  • October 2021
  • September 2021
  • August 2021
  • July 2021
  • June 2021
Categories
  • 112
  • ACTUALITATE
  • AFACERI LOCALE
  • ALEGERI 2024
  • ALEGERI LOCALE
  • ALEGERI PREZIDENTIALE
  • ANALIZE-COMENTARII-EDITORIALE
  • Anchete
  • ARMATA, SERVICII SECRETE
  • BECLEAN
  • BISTRITA
  • CAIETE CULTURALE
  • CONSILIUL JUDETEAN
  • CRONICA EXTERNĂ
  • ECONOMIE-AFACERI-FINANTE
  • ECUMENICA
  • FOTBAL
  • GLORIA 2018
  • INSTITUTIA PREFECTULUI
  • INTERVIURI
  • INVATAMINT
  • ISTORIE
  • Istorie Politica
  • JUDETUL LA ZI
  • NASAUD
  • PARLAMENTARE
  • POLITICA
  • PSD parlamentari
  • REPORTAJE-OAMENI-LOCURI
  • SARBATORI
  • SINTEZE
  • SJU BISTRITA, SANATATE
  • SOCIAL
  • SONDAJE DE OPINIE
  • SPORTUL BISTRITEAN
  • SPORTURI
  • ȘTIRI NAȚIONALE
  • Telciu
  • TELCIU
  • TRADITII, FOLCLOR, CJC
  • ZIARUL VERDE
Meta
  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org
Editors Picks
Latest Posts

Subscribe to Updates

Get the latest sports news from SportsSite about soccer, football and tennis.

Contactați-ne

  • 0762 655 681
  • alincordos(at)yahoo.com
  • Bistrița, România

Link-uri rapide

  • Politică Locală
  • Administrație
  • Analize-comentarii

Link-uri utile

  • Poliția română
  • Prefectura Bistrița-Năsăud
  • Informații meteorolgice
Facebook

Ultima știre

Conflictul crește. Loviturile Iranului provoacă victime în mijlocul Israelului. Israelul anunță un bilanț sumbru: 13 morți și sute de răniți / Iranienii fug din marile orașe după amenințările lui Netanyahu

June 15, 2025

Copyright ©2014 - 2022 Toate drepturile rezervate | Site realizat de by DoKyd

  • Politici de confidențialitate
  • Termeni și condiții