Compania ÎNDEMÂNAREA a preluat Hotelul DRACULA de la Pasul Tihuța în urma unei licitații online. Totul se întâmpla în septembrie 2020. Prețul de achiziție a fost 1,6 mil. euro (fără TVA), scria atunci Bistrița Business. Acesta a fost stabilit de CITR, care gestiona insolvența grupului de firme AgroInvest-Combis-Coroana de Aur (care deținea hotelul, girat la Banca Transilvania). În 2018 , afaceristul Ioan Moldovan, care a început să își vândă toate unitățile de cazare după ce grupul său de firme a intrat în insolvență, a cerut pentru hotelul din Pasul Tihuța nu mai puțin de 7 milioane de euro. Cum nimeni nu s-a arătat interesat, prețul a scăzut la 4 milioane de euro, iar în toamna lui 2020, întreg complexul hotelier se vindea la 1,6 milioane de euro.
Ce spunea Darius Simionca (unul din administratorii Îndemânarea) în 2021:
”Credem că turismul are un potențial imens în țara noastră, iar Dracula este cel mai cunoscut brand al județului și poate cel mai cunoscut al României. Planul nostru este ca în câțiva ani <draculiștii> din toată lumea să descopere ținutul contelui Dracula, descris de Bram Stoker în faimosul său roman, adică Borgo Pass (Pasul Bârgăului / Tihuța). Iar hotelul nostru – castelul lui Dracula – alături de investițiile pe care le gândim pe lângă el, va sta în centrul acestei povești. Cu siguranță au fost mai multe entități și persoane interesate de licitație, noi ne bucurăm că am reușit să păstrăm castelul în proprietatea unor antreprenori bistrițeni. Lucrăm deja la strategia de investiții, vom lansa curând un concurs de idei pentru arhitecți. Vrem să menținem și să dezvoltăm ideea de castel, de ev mediu, de mister, însă vom adăuga elemente surprinzătoare, care trezească interesul oricărui turist din lume. Mai multe vom putea spune după ce conturăm foarte clar aceste planuri”.
Au trecut 4 ani și la hotelul DRACULA din pasul Tihuța nu se întâmplă mai nimic. Evident, hotelul poate fi ”admirat” de pe platoul din față, asta pentru că, fiind vorba de o proprietate privată, accesul în interior este prohibit.
Potrivit Gazetei de Bistrița, Hotel Castel Dracula nu a fost singura achiziție importantă a celor de la Îndemânarea. Prin 2022, constructorul cumpăra fabrica Roseyarns, situată pe drumul de centură al Bistriței. Doar în 2024, Îndemânarea a pus mâna pe trei contract în valoare de peste 17 milioane de lei. Este vorba despre un contract de 9 milioane de lei pentru modernizarea străzilor în comuna Lechința. La acesta se mai adaugă un alt contract de 2,2 milioane de lei care presupune înființarea unui centru de colectarea prin aport voluntar într-o comună din Suceava. De asemenea, anul acesta constructorul a pus mâna și pe un contract care presupune reparații la unitatea militară din Cluj-Napoca, în valoare de 6,5 milioane de lei. La final de 2023, compania a pus mâna pe un contract de 38,7 milioane de lei, care presupune revitalizarea spațiului istoric din municipiul Turda.
Dracula Land sau scurta poveste a hotelului din Munții Bârgăului
Tihuţa este un pas din Munţii Bârgăului, situat la altitudinea de 1.227 de metri. Pe dealul Răchitaua existau mai multe ruine despre care se spune că aparţin unui castel în care s-a adăpostit Vlad Ţepeş. În deceniul şapte al secolului trecut, comuniştii au construit în gura de rai din Munţii Bârgăului un hotel care se voia a fi copia fidelă a castelului temutului şi sângerosului conte Dracula. Turiştii români şi străini nu sunt însă convinşi de mult mediatizata asemănare. Hotelul Castel Dracula se vrea o copie a celui imaginat de Bram Stoker în romanul său. Aşezat pe un vârf de munte, castelul arată ca o fortăreaţă veche bine întreţinută. Pe sub o poarta, nu foarte înaltă, intri în curtea pavată cu piatră a edificiului
Misiuga şi vampirii
Ideea construirii hotelului a avut-o Alexandru Misiuga, decedat la această dată, directorul din acea perioadă al Oficiului Judeţean de Turism Bistriţa-Năsăud. A citit cartea lui Bram Stoker şi a vrut să facă un castel-hotel ca şi cel din roman. Misiuga a făcut din beţe de chibrituri macheta viitorului imobil şi a încercat să obţină aprobări pentru construcţie. Proiectul lui Misiuga a avut succes, a primit finanţări, valoarea totala a investitiei fiind, la vremea respectivă, de 25 de milioane de lei. Hotelul a fost proiectat de IPROCOM Bucureşti şi construit de IJCM Bistriţa. Constructia a început în 1976. Munca a fost grea din cauza condiţiilor climaterice , deoarece se putea lucra doar din mai şi până în octombie. Hotelul a fost terminat abia după şapte ani, adica în 1983 şi are 63 de camere.
PS: Deocamdată atât despre proprietar. Într-un alt material vom analiza cine este Îndemânarea Prodcom și care îi sunt afacerile din Bistrița-Năsăud dar și în alte județe.