E săptămâna mare ! E săptămâna patimilor dar și a iertării! De altfel, această meditație asupra zilnicului-zilnic a venit pe fondul creșterii nivelului de agresivitate verbal, a dispariției dialogului, ca formă de rezolvare a diferendelor unei societăți tot mai bolnave, mai indiferente la om, la nevoile lui, la durerile lui.
Este atât de multă agresivitate verbal în jur, atât de mulți oameni, care își spun oameni, înțeleg să-și rezolve problemele împroșcând cu noroi, fecale verbal pe cei din jur, încât, bătaia, contactul fizic pare să fie o ”binecuvântare” într-o societate care și-a pierdut demult, demult de tot măsura. Orice fel de măsură.
O întrebare simplă, spre înțelesul gorilei din noi: Oare asa trebuie sa ne comportam toți? Oare cel care striga, țipă, răcnește se va face înțeles ? Mergem din jignire în jignire și din înjurătură în amenințări cu moartea! Dar câți sunt cei care fac asta ?
De ce omul politic, așa zis nou, uzează de violență? Unii spun că, inspirați de consilieri, oamenii politici trăiesc astfel cu iluzia afirmării bărbăției politice.
Unde duce această violență promovată pe prima scenă politică a țării, preluată și răspândită apoi pe rețelele de socializare? Cine îi devine model celuilalt? Poate fi schimbarea făcută de la vârf dacă oamenii nu o vor?
Sunt mulți cei care, cred și astăzi că politica înseamnă violență. Dar politica nu înseamnă violență și de aceea societățile astăzi sunt definite de violență, cea românească mai mult decât altele, pentru că violența nu naște decât refuz, frică și dezinteres.”
Cât privește relația dintre politică și societate în materie de agresivitate, aceasta nu este tocmai ușor de definit și nu se știe prea limpede cine pe cine urmează.
paradoxul bisericilor din România, pline la slujbele de duminică, fără ca oamenii să-și interiorizeze, însă, credința. Mesajul biblic, de iertare și înțeleaptă cumpănire, nu se dovedește a fi unul asumat, spune el, pentru că nu este transformat în model de interacțiune și viață dincolo de ușa bisericii.
originea violenței în politică este destul de artificială. Vinovații: sunt aceiași consultanți ai politicienilor, care și-ar instrui clienții politici să opteze pentru violență și agresivitate pentru a crea iluzia de bărbăție.
Așa și, dacă vor ajunge într-o funcție cum vor proceda? Azi mă înjură pe mine! Oare mâine dacă ajung în funcție ne vor bate pe toți? Așa vrem să intrăm în campania asta ? Să ne înjurăm, să ne amenințăm, să ajungem să ne amenințăm cu moartea? E prea multa violență! Prea agresivi suntem. Nu vreau să fac parte din acest joc murdar al violenței. Opriți-vă…
1 Comment
Motto:
“Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători”.
(Iulius Cezar)
Uite cine vorbeste de moralitate! Vasile Silași este unul dintre traseistii politici care a trecut de la PNL la PSD. Traseismul in politica inseamna tradare.
(Vezi: https://www.infobistrita.ro/primarul-comunei-chiochis-liberalul-vasile-silasi-a-trecut-la-psd-si-va-candida-pentru-un-nou-mandat)
In anul 2014, PSD-ul a dat Ordonanţa 55/2014 cunoscuta sub numele de ORDONANŢA TRASEIŞTILOR care permitea migraţia aleşilor locali: „Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”.
Acest act total nedemocratic a scandalizat marile cancelarii ale lumii. De altfel si Curtea Constituţională a României a decis, in decembrie, 2014 că Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 55/2014, privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională. Cu toate astea OUG 55/2014, a produs efecte pe parcursul celor 45 de zile, astfel că peste cinci mii de primari şi consilieri au schimbat partidul în urma ordonanţei privind migraţia aleşilor. Cei mai mulţi s-au îndreptat către PSD, marii perdanţi fiind alesii locali ai PNL .
Acesta este motivul pentru care PSD-ul se opune cu atâta inversunare la revenirea alegerii primarilor in două tururi de scrutin.
Anii au trecut, PSD-ul si-a schimbat liderii dar năravul a rămas acelasi. Un vechi aforism spune că: „Inteligentul învață din greșelile altora, deșteptul din greșelile lui, iar prostul nu învață niciodată”.
Păcat că liberalii n-au învătat nimic din greselile trecutului cu USL si s-au lăsat împinsi de Iohannis si Ciucă in remorca PSD-istă.
Totul a inceput in noiembrie, 2021 când Iohannis din comoditate, in loc sa medieze refacerea coaliției de guvernare PNL – USR – UDMR, a adus PSD la guvernare in alianta cu PNL, desi unii liberali precum Dan Motreanu a explicat că nu vede diferenţa dintre această aliantă cu PSD şi vechiul USL- un proiect făcut în opoziție pentru a fi votaţi sau nu, dar în niciun caz construit după ce şi- au aruncat reciproc vorbe grele. Dan Motreanu a spus și că după ruperea USL, mai bine de 7 ani, PNL a încercat se se desprindă de acel proiect: ”Majoritatea votantului PNL este anti-PSD, iar acum ne propuneţi să ne intoarcem din nou in braţe la PSD şi astfel să existe posibilitatea de a pierde o întreagă generaţie de votanţi PNL”.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat cu ipocrizie că nu încurajează traseismul politic, desi proiectul de ordonanţă de urgenţă care permite migrarea primarilor este elaborat si pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne condus de liberalul Cătălin Predoiu.