Prevenirea violenței domestice este o prioritate națională a Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității și în anul 2024. Drept urmare, polițiștii de prevenire și ordine publică derulează activități de informare a populației și a viitorilor profesioniști care pot interacționa cu victime ale violenței în familie asupra acestui fenomen.
De la începutul lunii, specialiștii în prevenirea criminalității au realizat sesiuni de instruire cu elevii Școlii Postliceale din Rodna, dar și în comunitate, în localitățile din zona rurală în perioadele cu afluență mare de populație (târgurile săptămânale).
Ideea centrală a campaniei este aceea de a crea un curent puternic de respingere a oricăror manifestări de violență în spațiul domestic și de încurajare a victimelor să se adreseze instituțiilor și specialiștilor, de la primele de semne de abuz. Aceste semne pot fi identificate și prin intermediul aplicației Bright Sky RO.
Activitățile de informare asupra legislației în domeniul drepturilor victimelor continuă până la finalul anului 2024.
Polițiștii recomandă victimelor violenței în familie să apeleze 112 pentru a raporta un caz de acest fel.
”Prezentați- vă la Serviciul Județean de Medicină Legală pentru eliberarea unui certificat medico-legal care să probeze agresiunea. Dacă sunt implicați copii, adresați-vă Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud. Cereți ajutor Afi Pro Familia- organizație care oferă consiliere juridică și psihologică. Aveți în vedere solicitarea unui Ordin de Protecție Provizoriu, ce poate fi emis de polițistul prezent la fața locului sau/ și a unui Ordin de Protecție emis de instanță”, mai recomandă Poliția.