La sediul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud s-a desfășurat în data de 18 aprilie 2024, ora 11.00, „Întâlnirea anuală a instructorilor și coregrafilor” din cadrul ansamblurilor folclorice tradiționale din întreg județul.
Concret, a avut loc un curs de pregătire și informare artistică ce a cuprins demonstrații practice, discuții constructive asupra stării actuale a coregrafiei jocurilor și muzicii populare, și s-au exprimat considerații asupra evoluției jocului tradițional din județul Bistrița-Năsăud.
Acest demers cultural și educativ propus de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud prin Serviciul de Cercetare și Promovare a Culturii Tradiționale a pus în lumină repertoriul jocurilor tradiționale de pe Valea Ilvelor și Valea Șieului, mai exact din localitatea Șieuț, și va continua și cu celelalte subzone etnografice ale județului nostru, cu scopul de a realiza o cartografiere clară a jocurilor populare specifice celor șapte subzone etnografice ale județului Bistrița-Năsăud, încercând să ofere o exemplificare vie a acestora și o arhivare documentară pentru generațiile viitoare.
Pentru demonstrațiile practice, au interpretat jocurile specifice locului în fața participanților următorii invitați: pentru comuna Șieuț – vestitele familii de dansatori populari – Dumbrăvan Petre și Ioana și Pantea Ignat și Albina, aducând valoroase explicații domnul învățător Ignat Pantea, un veritabil păstrător și luptător pentru valorile culturale tradiționale din comuna Șieuț, fost dansator și coregraf al Ansamblului Folcloric „Ciobănașul” din Șieuț, care a condus ani buni colectivul artistic valoros de acolo, laureat cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Folclor „Peștișorul de aur” din Tulcea, ediția 2017; iar frumoasa Vale a Ilvelor a fost reprezentată de familia Grigore și Mărioara Guzu din Poiana Ilvei, de asemenea oameni minunați, care păstrează cu sfințenie tradițiile locale;
Rapsodul Grigore Guzu este un valoros orator popular, vestit strigăuș la nunți, apreciat poet popular; domnia sa deține numeroase premii județene și naționale ca orator popular, fiind un model pentru înteaga comunitate locală din Poiana Ilvei.
Dintre considerațiile exprimate reținem: importanța păstrării stilului de joc specfic fiecărei subzone etnografice, respectarea portului popular, valorificarea muzicii tradiționale și folosirea ca modele de autenticitate și referință a oamenilor valoroși din comunitățile locale.
La manifestare au fost prezenți directori de instituții culturale: Mariana Harosa (Beclean) și Florin Hodoroga (Sângeorz-Băi), primarul comunei Livezile – coregraful Traian Simionca, alături de coregrafi din tot județul Bistrița-Năsăud, și anume: Maxim Petri, Vasile Călini, Simion Buia, Dumitru Florin Creța, Valer Fodorca, Ignat Pantea, Paul Muntean, domnul învățător Ignat Pantea, Valentin Ciurea, Carmen Rus, Daniel Caia, Cristian Grec, Iulia Mureșan, Denis Moldovan, Alexandru Cusai, Florin Ionuț Rânziș, precum și instrumentiștii tradiționali: Dănuț Gabor Poleac, Petrică Adam (Sângeorz-Băi) și Dumitru Toderic (Vătava).
Acest proiect cultural s-a realizat la inițiativa domnului Ioan Simionca, maestru dans în cadrul CJC BN, care a stabilit detaliile organizatorice și invitații la această ediție, și care își propune să continue aceste întâlniri într-un viitor cât mai apropiat. Din cadrul Centrului Județean pentru Cultură a fost prezent colectivul Serviciului Cultură Tradițională, implicat și în buna derulare a evenimentului: Dalma Szabó, dr. Smaranda Mureșan, Alina Predescu și Camelia Năsăudean, precum și doamna prof. Cristina Bălan, șef – Serviciul Școala Populară de Arte Bistrița.
Îi mulțumim pentru prezență doamnei Daniela Dospina – contabil șef al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, mereu alături de noi și susținând cu dăruire proiectele culturale și artistice aflate în programul anual al instituției.
În deschiderea evenimentului au rostit câteva aprecieri domnul Ioan Simionca – maestru coregraf, doamna Emilia Ometiță – șef Serviciul Cultură Tradițională și domnul Alexandru Pugna – managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, care și de această dată și-au exprimat gratitudinea și sprijinul necondiționat față de toate ansamblurile folclorice ale județului Bistrița-Năsăud, sperând într-o colaborare cât mai fructuoasă în plan cultural și artistic.
Material realizat de Emilia Ometiță.
Foto: Arhiva CJC BN.