Proiectul a fost unul comun și aparține Emiliei Ometiță, Șef Serviciu Cultură Tradițională, Dalmei Szabo, Consultant Cultura Minorităților din cadrul Centrului Județean pentru Cultură al județului Bistrița-Năsăud, instituție manageriată de Alexandru Pugna. De asemenea, parte integrantă a proiectului a fost Partida Romilor „Pro-Europa” Bistrița-Năsăud, președinte Romulus Pop.
Trebuie spus că a fost prima ediție mai consistentă din punctul de vedere al numărului participanților post-pandemică și IN ABSENTIA lui Emil Neia Lăcătuș, fostul președinte al Partidei Romilor Pro Europa timp de aproape 20 de ani. De asemenea, președintele interimar al Partidei Romilor Pro Europa BN, Romulus Pop, s-a prezentat onorabil și a ridicat ștacheta organizării la alt nivel. Cum însă vorba multă e sărăcia omului, la eveniment au fost prezenți: deputații Daniel Suciu și Robert Sigartău, candidat al PNL la Consiliul Județean, Gabriel Lazany, candidat PSD la primăria Bistrița, Sorin Hangan, viceprimarul Bistriței, Vasile Codrea, primar comuna Budești.
Ioan Zăgrean, subprefect: ” Sărbătorim Ziua Internațională a Romilor, moment pentru a aduce un omagiu bogatei diversități culturale, tradițiilor și limbilor acestui popor indigen european care continuă să inspire lumea întreagă. Este o zi de recunoaștere a contribuțiilor semnificative ale romilor în toate domeniile societății, de la arte și muzică până la științe și literatură. Este un moment pentru a ne reaminti de importanța incluziunii, egalității și respectului pentru toți oamenii, indiferent de originea lor etnică. Din respect pentru fiecare etnie am fost printre inițiatorii proiectului multietnic – Festivalul ”Etnii și Tradiții Unite” care se desfășoară vara, an de an.
Ca de fiecare data, președintele Partidei Romilor BN, Romulus Pop, a acordat diplome de merit pentru uni elevi cu rezultate bune la învățătură și în sport.
”Mulțumim pentru sprijinul acordat președintelui Nicolae Păun ,deputatului Cătălin Manea ,consiliului județean, managerului Centrului Județean pentru cultură Alexandru Pugna”, a transmis Romulus Pop
IMPORTANT DE ȘTIUT: Ziua internaţională a romilor este sărbătorită la 8 aprilie, amintind de data la care, în anul 1971, a avut loc, la Orpington, lângă Londra, prima reuniune la nivel internaţional a reprezentanţilor etniei rome.
Cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaţionale, drapelul şi imnul ”Djelem, Djelem” (”Mergeam, mergeam”), compus de muzicianul Jarko Jovanovic. Drapelul este format din două culori, jumătatea de jos fiind verde, ca simbol al câmpurilor înverzite, iar cea de sus fiind albastră, simbolizând cerul senin. La mijlocul steagului, este înfăţişată o roată de culoare roşie, care simbolizează nomadismul, spiritul călător al etniei, dar care aminteşte, totodată, de vechea roată indiană a sorţii.
Ziua romilor a fost însă recunoscută la nivel internaţional abia în anul 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaţionale a Romilor, desfăşurat la Varşovia. Potrivit site-ului oficial al Parlamentului European, romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, circa 6.000.000 trăind în ţările din Uniunea Europeană.