Am stat până să scriu acest material, așteptând analize serioase și pertinente asupra sondajului IRES realizat la comanda organizației nonpartizane ”Tinerii Votează”. Nu sunt foarte multe, aș spune spre deloc, semn că foarte mulți politicieni și oameni din presă se mulțumesc cu sondaje făcute pentru liniștea unora. Cu respect, mai atrag atenția liderilor politici că, există, de asemenea, o „minoritate tăcută” semnificativă în rândul electoratului românesc și despre care nu știm cu exactitate cum și cu cine va vota. Așadar, 800 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani au conturat fotografia momentului, într-un sondaj realizat de institutul clujean IRES, la comanda organizaţiei nonpartizane Tinerii Votează. Cercetarea, realizată în martie, indică un aspect pe care politicienii au ales mai degrabă să-l ignore: neîncrederea tinerilor în lideri și partide.
Dacă ne uităm la încrederea în instituții, datele arată că tinerii nu au aproape deloc încredere în partidele politice, Parlament sau Guvern. Acest lucru poate fi atribuit faptului că 82% dintre tineri spun că nu se văd rezultatele concrete ale promisiunilor politicienilor, conform studiului.
Totodată, tinerii tind să se informeze din mediul online, în special de pe rețelele de socializare ca Facebook, Instagram, Youtube sau Tiktok, platforme de pe care politicienii și instituțiile statului uneori lipsesc cu desăvârșire.
„România de astăzi este văzută de tineri mai degrabă ca o Românie inechitabilă, predictibilă într-o măsură, dar creează multă incertitudine. Foarte puțin predictibilă, foarte puțin orientată către tineri și către cetățeni”, a punctat directorului de cercetare al IRES, Dan Jurcan, prezent și el la dezbatere.
Tot sociologul a explicat că rezultatele sondajului trebuie interpretate în context politic și economic:
„A fost interesant pentru noi să luăm parte și să descoperim niște concluzii aparent surprinzătoare. Vedem de pildă că 68% dintre tineri spun că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, am fi tentați să ne îngrijorăm, dar trebuie să luăm în calcul momentul în care se face acest studiu, suntem la sfârșitul unui ciclu electoral”, a spus Dan Jurcan.
CUM ARATĂ VOTUL LA EUROPARLAMENTARE?
În ceea ce privește intenția de vot la europarlamentare, alianţa PSD-PNL ocupă primul loc, cu 18% Pe locul doi, se află AUR, cu 15%, urmat de Alianţa Dreapta Unită, care ar aduna 14% din voturile tinerilor. Locul patru din clasament este disputat de partidul S.O.S. România, condus de Diana Şoşoacă, şi de partidul REPER, condus de Dacian Cioloş, ambele adunând 3% din voturile tinerilor.
Cel mai mare procent este însă al tinerilor indecişi, aceştia reprezentând 23% din totalul răspunsurilor.
Alianţa pentru Unirea Românilor domină clasamentul cu privire la intenţia de vot la alegerile parlamentare, unde PSD şi PNL sunt măsurate separat. Astfel, 16% dintre tinerii chestionaţi au spus că vor alege AUR, pe locul doi în preferinţele lor fiind USR şi PNL, la egalitate cu 14%. PSD ar aduna 12% din voturile tinerilor. Pe locul patru se situează partidul S.O.S. România, cu un scor de 5%.
Ponderea tinerilor indecişi este mai mică decât la alegerile europarlamentare, 12% dintre tineri spunând că nu s-au hotărât încă pe cine să pună ştampila.