PSD Bistrița a reacționat după ce Poliția Locală a cerut ridicarea de pe domeniul public al municipiului a unor panouri electorale amplasate în diferite zone din oraș. Social democrații bistrițeni spun s-a făcut un ”abuz” și numesc această acțiune ”o circotecă ieftină”.
”Am asistat acum două zile la o circotecă ieftină, pusă în practică de către conducerea Primăriei Bistrița, în frunte cu domnul primar Ioan Turc. Am asistat la un comunicat mizerabil al Poliției Locale, scris evident de consilierii și de către echipa PNL din Primăria Bistrița. Am asistat la un abuz pus în practică de către Primăria Bistrița, o telenovelă la care un actor a fost domnul viceprimar, un viceprimar și un actor extrem de stângaci vizavi de telenovela prismelor puse de către PSD”, a spus președintele PSD Bistrița, Daniel Suciu, într-o conferință de presă.
Acesta a prezentat și cronologia evenimentelor și procedurilor pe care PSD le-a parcurs până la amplasarea panourilor de afișaj electoral în municipiu.
”În data de 25 martie am depus la Primăria Bistrița două solicitări de amplasare a corturilor și a prismelor publicitare pe domeniul public. Aceste cereri, conform unor hotărâri de Consiliu Local, se aprobă în maximum două zile pentru că, atenție, nu au nevoie de autorizație de construcție, ci doar de un aviz provizoriu. Repet, cele două cereri au fost depuse din 25 martie, cu locații, cu dimensiuni, cu absolut tot ce trebuie. În urmă cu două zile, ne-am trezit cu o descindere a Poliției Locale care ne pune în vedere, din cauza codului portocaliu, să ne dăm jos prismele publicitare situate în municipiul Bistrița, ceea ce am și făcut în cel mult două ore. (…) Mai grav este ceea ce se întâmplă în Primăria Bistrița – că nu știe dreapta ce face stânga. În actul de control întocmit de Poliția Locală ni s-a spus că se recomandă demontarea prismelor în termen de două ore, iar pentru reamplasarea lor se va solicita certificat de urbanism și apoi autorizație de construire, conform Legii 50/1991. Actul de control al Poliției Locale se încheie apoteotic cu data de 2 aprilie 2020”, a explicat Daniel Suciu.
Sursa citată a menționat că, în baza aceleiași legislații, în municipiul Bistrița mai există un panou de acest fel, în Piața Mihai Eminescu, doar că acesta nu este electoral, ci publicitar.
”Pe aceeași legislație, hotărâre de Consiliu Local din 2017, se amplasează asemenea prisme fără autorizație de construcție, ci doar cu un aviz provizoriu. Panoul din spatele meu (n.r. – un panou publicitar amplasat în Parcul Mihai Eminescu din Bistrița) este avizat de acea hotărâre de Consiliu Local, fără autorizație de construire, doar că eu spun că acest panou este de doi ani aici și încarcă oricum toate legile și regulamentul Consiliul Local. Nu vreau să spun al cui este acest panou, dar spun că este identic cu al nostru, au exact aceeași dimensiune. Noi am făcut și ceva în plus. Deși legea ne cerea 500 de kg contragreutate, noi am pus o tonă și jumătate pe fiecare prismă, tocmai ca să nu existe niciun pericol. Dacă cineva crede că noi ne putem permite să ne jucăm cu legea, se înșală. Nu doar că am depus o cerere, dar am depus și memoriu justificativ și tehnic asumat de un arhitect acreditat pentru prismele pe care le-am amplasat. De asemenea, avem contract cu o firmă acreditată din Cluj care a făcut montajul prismelor. Avem inclusiv chitanța cu care am plătit 12 milioane pentru amplasarea corturilor”, a adăugat Daniel Suciu.
Daniel Suciu a mai afirmat că alte primării din țară și din județ, conduse inclusiv de primari liberali, au avizat amplasarea de astfel de panouri electorale pe domeniul public.
”Dacă aș fi în locul firmei cu care avem contract, eu aș recomanda să dea în judecată Primăria Bistrița. Aceeași firmă a amplasat în București prisme de 6 pe 3 pe același regulament. Aceeași firmă din Cluj a amplasat prisme de acest fel în Cluj-Napoca, sub semnătura domnului Boc, fără autorizație de construire, pentru că așa e legea. Doi primari PNL din județul Bistrița-Năsăud – de la Năsăud și de la Sângeorz Băi – au semnat amplasarea prismelor 6 pe 3 pe aceeași legislație din România. Numai domnul Turc a crezut că face un joc mizerabil împotriva PSD”, a completat Suciu.
Liderul social-democraților din Bistrița mai menționează: ”La o zi după ce Disciplina în construcții de la Poliția Locală ne spune să cerem certificat de urbanism și autorizație de construire, domnul primar cere Serviciului Juridic și arhitectului să îi spună dacă ne trebuie sau nu aceste documente, pe când ilegalitatea este chiar aici în spatele meu, nu la ceea ce am făcut noi”.
În aceste condiții, Daniel Suciu spune că așteaptă ca Poliția Locală Bistrița să ia aceleași măsuri și în cazul panoului amplasat în Parcul Mihai Eminescu din municipiu.
”Dacă PNL intenționează să folosească oamenii din Primăriei pentru PNL, nu au decât să o facă. Am un singur mesaj: Să le fie rușine pentru că au făcut această circotecă extrem de ieftină și îi întreb de ce se tem dacă sunt atât de siguri pe ceea ce cred că va fi rezultatul alegerilor și de ce i-a deranjat chipul și sloganul PSD și al candidaților noștri. Aștept cu foarte mare interes să văd dacă Poliția Locală are de gând să vină și vă vadă ce este cu prisma din spatele meu. Abia aștept să văd ce face Poliția Locală în perioada imediat următoare, să văd dacă respectă legea pentru noi, așa cum clamează că o face”, a încheiat Suciu.
Întrebat dacă panourile PSD vor fi puse înapoi pe domeniul public, Daniel Suciu a răspuns: ”Aștept să văd răspunsul Primăriei Bistrița. PSD a respectat mereu legea și asta intenționăm să facem și acum. Mingea este la domnul primar Ioan Turc și la domnul actor-viceprimar Sorin Hangan”.
Reacția PSD Bistrița a venit după ce, în urmă cu două zile, Poliția Locală Bistrița a dispus ridicarea de pe domeniul public al municipiului a unor panouri de afișaj care ar fi fost amplasate fără autorizație