Orașul Hamburg a găzduit timp de trei zile Campionatele Europene de GO pentru Juniori U21, competiție unde bistrițeanul Denis Dobraniș a câștigat 5 din 6 meciuri, clasându-se la egalitate de puncte cu primii doi clasați. Prin această clasare, România rămâne în continuare în elita europeană a Go-ului.
Reamintim faptul că: Co o lună în urmă, Denis Dobraniș a obținut locul al 5-lea la cea de-a 22-a ediție a Cupei Mondiale OZA pentru studenți la egalitate de victorii cu locurile 2,3,4, respectiv reprezentanți din Coreea de Sud, China și Japonia. Fiind Campion European de Go pentru Studenți în 2023, Denis a dus steagul Europei în cadrul celui de-al 22-lea Campionat Mondial de Go Oza pentru Studenți.
Fondat în 2003, Campionatul Oza este un eveniment de prestigiu, organizat la sediul Asociației Japoneze de Go Nihon Ki-in, care adună anual 16 dintre cei mai buni jucători de Go studenți din întreaga lume.
GO-ul este un joc de strategie. Inventat în China în urmă cu aproximativ 4000 de ani, a fost introdus în Japonia în jurul anului 700 AD. În decursul timpului, jucătorii din estul Asiei au excelat în acest joc, GO-ul fiind azi jocul naţional al Japoniei. Răspândirea lui în emisfera vestică, spre sfârşitul secolului al XIX-lea, a dus la formarea de cluburi şi organizaţii de GO în întreaga lume, inclusiv în România, care este reprezentată de Federaţia Română de GO. Conceput ca un joc complet logic, GO-ul a trecut testul timpului. Astăzi el se regăseşte în forma originală şi este recunoscut ca fiind cel mai vechi joc de inteligenţă din lume. Cu reguli incredibil de simple, dar cu o strategie care atinge nivelul de artă, GO-ul poate fi jucat de oricine, la orice nivel, fiind la fel de fascinant pentru începători ca şi pentru marii maeştri. GO-ul este un joc de aptitudine şi nu implică nici un element de hazard. Prin plasarea strategică a pieselor pe tablă, ambii jucători caută să construiască şi să controleze un teritoriu mai mare decât al adversarului.