Temperatura în supa partidelor politice se apropie de fierbere, comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, cele mai complicate alegeri, forțând partidele să-și caute zone și lideri cu mai multă vizibilitate. La 34 de ani de pluripartitism, ecologiștii, împărțiți între PER și Verzii, partid la rându-I făcut praf și pulbere de orgolii și tot felul de ambiții personale, nu se pot lăuda cu o reală și palpabilă forță politică, aceștia nefiind niciodată partid parlamentar pe listă proprie. Hai să vedem ce se întâmplă la Bistrița…
De la Silviu Rus la Lucian Moldovan
Pe data de 9 iulie 2020, Partidul Ecologist Român își schimbă conducerea de la nivelul județului Bistrița-Năsăud. Noua conducere a filialei județene a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă la care a participat ex- președintele PER, Dănuț Pop. Astfel, noul președinte numit al PER Bistrița-Năsăud a fost Silviu Rus și, care, l-a înlocuit în funcție pe consilierul municipal Teodor Mârza. Silviu Rus a fost managerul Casei de Cultură ”Liviu Rebreanu” din Năsăud, fost membru al PNL, unde a ocupat și funcția de co-președinte PNL Năsăud. Silviu Rus avea misiunea de a reorganiza partidul ecologiștilor și de a pregăti lista pentru alegerile locale.
La alegerile locale din 2020, Silviu Rus va candida la funcția de președinte al Consiliului Județean și va obține, undeva, la aproape 5000 de voturi, la fel și PER-ul. Evident, au mai fost câteva mișcări din și înspre partid, doar că, activitatea politică , așa cum se întâmplă în cazul partidelor mici și fără susținere financiară, a fost în ultimii 3 ani, aproape de zero.
Retragerea din politică a președintelui ”dintodeauna” al PER, Dănuț Pop, a permis o primenire a leadership-ului partidului, la conducere fiind ales Florin Mihail Secară. Sâmbătă, Secară a fost prezent la Bistrița, aici unde a avut loc predarea de ștafetă, Silviu Rus cu Lucian Moldovan. Moldovan nu este un personaj necunoscut, el fiind cunoscut ca și activist de mediu, journalist și realizator de emisiuni. În ultimii ani, Lucian Moldovan s-a reinventat, devenind fermier cu patalamale de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Despre schimbarea de președinți vorbește și Florin Mihail Secară: ”M-am întâlnit cu colegii mei din Bistrița-Năsăud, Lucian Moldovan – președintele Partidul Ecologist Român (PER) Bistrița Năsăud, Marius Bălan – cunoscut în județ drept ECOLOGISTUL, Angela Bălan și Silviu Rus. Copacul din fotografie este un stejar secular, cu vârsta certificată de peste 400 de ani, un simbol pentru valorile PER. Unul dintre angajamentele asumate de Partidul Ecologist Român în perspectiva alegerilor locale din 9 iunie este că fiecare ales local ecologist va planta cel puțin 100 de copaci în localitatea pe care o va reprezenta.
Cert, PER-ul a mers mai departe așa cum s-a putut, după Doru Mârza a venit Silviu Rus, după Silviu Rus a venit rândul lui Lucian Moldovan. Mai trebuie spus ceva foarte important pentru evoluția mișcării ecologiste: revenirea lui Marius Bălan în PER, închide, practic, povestea Partidului Verde din BN, partid adus la Bistrița de Marius Bălan, aici activând și Lucian Moldovan, Cristian Țetcu sau Dan Ciobănică. Politic vorbind, Verzii sunt demult în ”grădina” PNL atât la nivelul lui Ciobănică cât și a lui Țetcu , primul fiind noul director executive al Parcului Industrial Bistrița, al doilea fiind director adjunct la Direcția de Servicii Publice, funcții care depind de semnătura liberalului Ioan Turc.
Ecologica de la Botiș via Toniuc vs Bălan și Dan Ciobănică
Ecologiștii bistrițeni vor fi printre primii politicieni locali care vor avea PR-ul politic mult peste tradiționalii PNȚCD sau PNL vs social-democrații lui Ion Iliescu, Văcăroiu și compania, ăsta fiind rezultatul venirii în partidul ecologist, pe atunci Federația Ecologistă a tânărului Ioan Nelu Botiș. Se întâmpla prin 1993 sau 1994, iar în 3 sau 4 ani, Ioan Nelu Botiș va ajunge consilier municipal. Asta se întîmpla în 1996, moment electoral local când Botiș face primii pași spre politica mare și devine consilier municipal, iar după alegerile din 2000 și Victoria pe linie a PSD-ul condus de Adrian Năstase, trece în PSD și devine viceprimar al Bistriței în 2001. Din 2004 până în 2008 va fi director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud, instituție care îi va adduce notorietate maximă și îl va propulsa în PDL și de acolo în Guvernul Boc pe postul de ministru al Muncii și Protecției Sociale.
După epoca Botiș în FER mai pe urmă în PER, aici ajunge și Alexandru Toniuc, fiul fostului primar Marian Toniuc, primul și ultimul primar ecologist al Bistriței din perioada 1992-1996. Alexandru Toniuc intră în politică pe filieră ecologistă, el mai trecând și prin URR sau Uniunea pentru Reconstrucția României, un fel de USR de rit mai vechi. PER-ul ”veșnicului” lider național Dănuț Pop, unul din cei mai abili politicieni pe care i-am cunoscut, a mai avut încă doi lideri importanți la nivel local: Doru Mîrza, respectiv Silviu Rus. Foarte împărțită ca direcții și poziții extrem de diverse, mișcarea ecologistă se va reîmpărții și reîmpărții în tabere pe stânga sau pe dreapta. Pe plan local, unul din cele mai dure conflicte va fi cel dintre Alexandru Toniuc și Marius Bălan, tranșat în plină ședință de consiliu municipal, atunci când Bălan va demisiona din PER. Era în 26 februarie 2015, iar noi consemnăm marea ruptură ecologistă: Bălan, Țetcu și o mare parte din organizația municipală vor pleca la Partidul Verde, iar Toniuc va mai merge puțin alături de PER după care se va retrage, el devenind director în cadrul Consiliului Județean. Dar, asta e o altă poveste politică și pe care o vom dezvolta la vremea ei…
Totul e bine când se termină cu bine, veți spune, doar că în politică nu e deloc așa, asta pentru că în partidele mici, orgolile sunt extreme de mari.