Muzeului Etnografic al Transilvaniei a găzduit miercuri seară lansarea a două volume semnate de Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, al Europei de Nord. E vorba de „Folclor muzical de pe Văile Țibleșului – vol. 1, Cântece ocazionale”, a apărut la Editura CURS din Cluj-Napoca, sub egida Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române și „De ce mă simt singur într-o eră a comunicării? Bucurie cerească, singurătate omenească”, tipărită la Editura Felicitas a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.
Invitat la eveniment, managerul Centrului Județean pentru Cultură BN, Alexandru Puga, manifestarea a fost realizată cu participarea Ansamblului de Muzică Tradițională Românească “Icoane”, din cadrul Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima”, precum și a Ansamblurilor folclorice “Țibleșul” din Spermezeu, “Glanetașul” din Agrieș-Târlișua și “Roua Țibleșului” din Căianu Mic. De asemenea, au fost prezenți, rapsozii populari de pe Văile Țibleșului, în frunte cu familiile Purja din Agrieș și Horoba din Molișet.
Tot aici au fost prezenți primarii de pe valea Țibleșului: Paul Știr, Sorin Hognogi și Vlăduț Purja.
VLĂDUȚ PURJA, PRIMAR TÂRLIȘUA: Ieri, 13.03.2024, am avut onoarea să fiu prezent la lansarea a două volume semnate de Preasfințitului Părinte Macarie al Europei de Nord, în cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
La acest eveniment deosebit au reprezentat cu cinste Valea Țibleșului: Grupul local Folcloric “Glanetașul”, grupurile locale folclorice din Spermezeu și Căian, precum și familiile de interpreți: PURJA din Agrieș și HOROBA din Molișet.
Prima lucrare, intitulată „Folclor muzical de pe Văile Țibleșului – vol. 1, Cântece ocazionale”, reprezintă o colaborare între PS Părinte Macarie și etnomuzicologul Lucia-Augusta Iștoc, fiind rezultatul a mai multor decenii de cercetare care s-au concretizat în mai multe volume de „piese de folclor”, fiind în același timp și „frânturi de suflet dăruite nouă de către înaintașii noștri: părinți, bunici, străbunici.”
A doua lucrare, cu titlul „De ce mă simt singur într-o eră a comunicării? Bucurie cerească, singurătate omenească”, tipărită la Editura Felicitas a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, PS Părinte Macarie observă cum, în contextul societății contemporane marcate de progrese tehnologice semnificative și de o creștere exponențială a mijloacelor de comunicare, se acutizează, în mod paradoxal, sentimentul de izolare și singurătate.
Întregul eveniment a fost un moment de binecuvântare sufletească, dar și o mândrie lăuntrică datorată faptului că fac parte din minunata Vale a Țibleșului, care va fi mereu amintită succesorilor noștri prin minunatele volume redactate de Preasfințitul Părinte Macarie.