La sediul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud s-a semnat, joi, un contract de peste 27 de milioane de euro care prevede reabilitarea și eficientizarea energetică a clădirii principale a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița.
La semnarea contractului au participat și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany, care au vorbit despre această investiție.
”Semnăm astăzi un alt contract prin care va fi reabilitată și modernizată integral clădirea veche a spitalului, în așa fel încât aceasta să se ridice la același nivel cu noua clădire, atât în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale, cât și cu privire la spațiile oferite. În urma licitației a fost desemnat constructorul format din Asocierea SC Frasinul SRL, SC Axdesign Group SRL, SC Depisto Star SRL, – SC Kreg Construct&Consult SRL, SC Construcții Erbașu SA și SC GB INDCO SRL. Valoarea contractului este de 135,1 milioane lei, circa 27,3 mil euro. Durata contractului este de 24 de luni din care patru luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuția lucrărilor”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan. La rândul său, managerul SCJU Bistrița, Gabriel Lazany, a oferit detalii despre ce prevede mai exact acest contract și cum se vor derula lucrările, având în vedere că este vorba despre clădirea în care se desfășoară activitatea medicală.
”Este vorba despre componenta doi a proiectului de 100 de milioane de euro finanțat prin PNRR. Pe lângă construcția noului pavilion, proiectul a prevăzut și reabilitarea clădirii principale a spitalului. Și partea veche a spitalului trebuie să ajungă la același standard de calitate ca și noul corp de clădire, astfel încât pacienții să nu simtă nicio diferență, atât din punct de vedere hotelier, cât și medical. Se vor face lucrări ample, inclusiv lucrări de recompartimentare. Vor fi create băi în fiecare salon, se va refece întreaga rețea de distribuție a fluidelor medicale, astfel încât fiecare pat să aibă rampă de distribuție a fluidelor. Vor exista sisteme de apelare soră medicală și de ventilație în fiecare salon. Se vor placa pereții cu material bactericid. Proiectul prevede și o parte de extindere a clădirii principale către lateral. La parter vom extinde UPU Pediatrie, iar la etaje vor fi vestiarele personalului pentru ca să existe un circuit epidemiologic foarte clar al acestora. Mai sunt lucrări și pe orizontală, în curtea spitalului, avem prevăzute stații de încărcare pentru mașinile electrice. În urma reabilitării energetice standard, vechea clădire va arăta exact ca noul pavilion. Vor fi fațade ventilate. Tot spitalul va arăta ca un tot unitar”, a explicat Gabriel Lazany.
Potrivit managerului unității medicale, ”modernizarea se va face pe coloane verticale. Luăm câte două saloane, închidem, facem lucrările, trecem la altele. O parte din activitatea medicală va fi relocată către corpul nou când va fi gata”, a mai explicat Gabriel Lazany.
Sursa citată a menționat că în prezent se continuă lucrările la noul pavilion al spitalului, acestea urmând să fie finalizate până la sfârșitul acestui an.
Potrivit președintelui Emil Radu Moldovan, noul corp al spitalului ar putea deveni funcțional cel târziu în primăvara anului viitor.
Totodată, în prezent se derulează procedura de achiziție publică pe componenta de digitalizare, iar pe cea de achiziție aparatură medicală sunt semnate contracte pentru aproximativ 75% din echipamentele necesare.
Anul trecut, SCJU Bistrița a obținut finanțare de 100 de milioane de euro prin PNRR pentru un proiect care cuprinde patru componente majore:
- C1: Extindere spital cu un pavilion în regim de înălțime S+P+4E;
- C2: Reabilitare energetică și modernizare pavilion existent;
- C3: Digitalizare;
- C4: Achiziționare aparatură medicală.