Județul Bistrița-Năsăud este singurul din țară fără vreo femeie în funcția de primar. Din 62 de unități administrativ-teritoriale ale județului, 4 urbane și 58 rurale niciuna nu este condusă de vreo femeie și nici nu a fost în ultimii 30 de ani. Iar la alegerile din iunie 2024 practic nu sunt șanse să se schimbe ceva din această ecuație exclusiv masculină: bărbații rămân candidații pe mâna cărora merg principalele partide și alianțe electorale. O analiză Expert Forum din 2023 făcută pe aleșii locali arată că Bistrița-Năsăud este singurul județ în care bărbații sunt exclusiv la conducerea administrațiilor locale, iar în Harghita, Brașov, Galați, Covasna, Sălaj, există doar câte o femeie primar. Cele mai multe primărițe au fost alese în 2020 în județele Constanța (11) și Dolj (10).
DE SIMONA BOZBICI
În România au fost alese la ultimele alegeri locale, cele din 2020 180 de femei în funcția de primar. Potrivit datelor Expert Forum consultate de Bistrița Express în România există doar câte patru primari de municipiu și orașe care sunt femei: în (Aiud), Câmpulung Muscel (Elena Lasconi), în Craiova, Lia Olguța Vasilescu (Craiova), în Sibiu( Astrid Fodor ), la care se adaugă Clotilde Armand, primărița Sectorului 1.
În 2020 au fost 9 candidate la funcția de primar în BN. 20% cel mai mare scor
În 2020 la alegerile locale s-au înscris totuși în Bistrița-Năsăud printre zecile de candidați primari și 9 candidate pentru funcția de edil în 8 localități. Pentru funcția de primar al Bistriței au candidat două doamne, ambele obținând peste 5% deși nu au fost susținute niciuna de partide mari: Rodica Dobraniș (Partidul Oamenilor Liberi) și Doris Rai (independentă).
Cel mai mare scor în județ dintre femeile candidat a fost obținut la Șieu de Roxana Pașc–PNL (19,97%), de Amalia Man (Alianța PSD-ALDE) în Runcu Salvei (13, 58%) și de o candidata PMP la Primaria din Ciceu Mihăiești (13,45%). Candidați femei au mai fost în Mărișelu (Florica Dura-USR) în Chiuza (Marioara Dobrica-Puterea Umanistă) și în Budacu de Jos (Cristina Călugăr -USR)
N-avem viceprimărițe, avem însă vicepresedinte de CJ femeie
În județ nu există femei în funcțiile de viceprimar, în schimb una din cele două funcții de vicepresedinte de Consiliu Județean este ocupată de o femeie, Camelia Tabără (PSD)..La capitolul consilieri județeni avem 6 din cei 26 de consilieri în județ, ceea ce reprezintă 23%. Cel mai bine stau Botoșani, Galați și Arad, cu peste 30% femei în Consiliul Județean.
La extrema cealaltă se află Brașov (8,8%, Călărași (9%), Covasna (10,7%) și Neamț (10%)10. La vicepreședinți, pe un eșantion de 35 de județe, doar 12,6% reprezintă femei. Doar 2 femei sunt președinte de consilii județene, la Sibiu și Botoșani, potrivit datelor Expert Forum.
citește aici: