Potrivit OUG un candidat se va putea înscrie în cursă pentru ambele scrutine. Nu vor putea vota la alegerile locale cei care sunt plecați din localitatea de domiciliu, însă pe europarlamentari putem să punem ștampila din orice secție din țară.
Principala prevedere a ordonanței privind comasarea alegerilor prevede posibilitatea organizării în ziua de 9 iunie nu doar a votului pentru aleșii care vor merge la Bruxelles, ci și pentru primari, consilieri locali și președinți de consilii județene.
Potrivit textului, alegătorii vor vota în aceleaşi secţii pe buletine separate, iar prezenţa lor la urne va fi consemnată pe liste electorale distincte.
În secțiile de vot, oamenii vor putea intra cu un act de indentitate valabil și îi vor anunța pe membrii secției pentru care dintre cele două scrutine vor să își exprime opțiunea. Dacă aleg să voteze pentru ambele scrutine, vor primi buletine pentru alegerile europarlamentare, pentru primar, consiliu local sau județean și pentru președintele de consiliu.
După ce vor pune ștampila, fiecare buletin trebuie să ajungă în urna alocată. Legea lasă posibilitatea alegătorilor să își exprime opțiunea pentru un singur scrutin din cele două.
Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua alegerilor vor putera vota în orice secție din țară pentru cei care reprezintă țara la Bruxelles, dar nu își vor putea exprima opțiunea pentru alegerile locale.