Miercuri, cu ocazia ”Zilei Protecției Civile din România”, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Bistrița – Năsăud a avut loc un ceremonial militar.
La acest eveniment, au luat parte prefectul județului Bistrița – Năsăud, Teofil Cioarbă, vicepreședintele Consiliului Județean, Camelia Tabără, viceprimarul municipiului Bistrița, Sorin Hangan, precum și partenerii ISU Bistrița-Năsăud din structurile de apărare și ordine publică de la nivel județean.
În cadrul ceremonialului militar, un ofițer și trei subofițeri au fost avansați în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, pentru rezultatele obținute în misiunile încredințate, după cum urmează:
- În gradul de căpitan: locotenent Moldovan Paul – Maurițiu
- În gradul de plutonier adjutant șef: plutonier adjutant Platon Gheorghe
- În gradul de plutonier adjutant: plutonier major Răcilă Cristina – Ionuca.
- În gradul de plutonier major: plutonier Guzu Grigore.
Evenimentul s-a încheiat cu activitățile prevăzute în cadrul ”Săptămânii Protecției Civile”, constând în ateliere de informare preventivă și prezentarea tehnicii de intervenție.
Activitățile organizate sub deviza ”Zilei Porților Deschise” continuă la toate subunitățile inspectoratului până luni, 4 martie 2024, unde sunt așteptați toți cei interesați să interacționeze cu salvatorii bistrițeni.
În prezent Protecţia Civilă este reglementată prin Legea nr.481 din 2004. PROTECŢIA CIVILĂ este o componentă a sistemului securităţii naţionale în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.
Astăzi atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă: identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc.