Informația a fost confirmată de managerul SC Aquabis SA, Ion Șandru. El a spus în cadrul unei conferințe de presă că, potrivit legii, majorarea de 6,72% ar urma să fie făcută în luna martie şi să se resimtă în factura locuitorilor din judeţ începând cu luna aprilie.
„S-a schimbat politica tarifară, în 2024, în termeni reali, la apă creşterea este zero, la canal, zero, în schimb, trebuie să aplicăm inflaţia. Ne obligă legea. În 2025, în termeni reali, la apă zero, la canal 1%, la care se va pune şi inflaţia. (…) Trebuie să facem profit pentru a plăti datoriile pe care le avem, împrumuturile la BEI, la BERD şi acum din nou va trebui să luăm împrumut destul de consistent, pentru că valoarea investiţiei este de aproximativ 240 milioane euro pentru Master Plan şi avem o contribuţie de 6%. Rata inflaţiei a fost stabilită la 6,72%, cât a fost prognozată de Guvern. Dacă se rezolvă toate documentele şi apucăm să anunţăm populaţia, respectând regulile, va fi cu 1 martie, dacă nu, cu 1 aprilie”, a explicat directorul general Ion Şandru
Reamintim faptul că: Operatorul Aquabis SA se situează pe locul 21 la nivel național în clasamentul tarifelor practicate de către operatorii serviciilor de apă și canalizare, conform tabelului A.N.R.S.C. actualizat la data de 01.01.2024, pe care îl regăsiți atașat. Astfel, tariful aplicabil la nivelul județului Bistrița-Năsăud prin Decizia cu nr. 219/05.12.2022 a Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice este 7,33 lei/mc pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, respectiv 6,16 lei/mc pentru canalizare – epurare (exclusiv TVA).
În ceea ce privește modalitatea de calcul a cantităţii de apă meteorică preluată în sistemul public de canalizare, menționăm faptul că aceasta se realizează în conformitate cu prevederile Legii 241/2006-Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, cu Ordinul 88/2007 al preşedintelui A.N.R.S.C. şi cu Regulamentul AQUABIS S.A. de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, după formula detaliată în articolul publicat și menționată în conținutul fiecărei facturi:
Qm = ( SC • 0.85 + SN • 0.05 ) • K
Este important de menționat faptul că stabilirea cantității de apă meteorică este influențată de suprafața construită, respectiv neconstruită declarată la momentul întocmirii contractului și probată prin documentele depuse la dosar de către fiecare abonat în parte și de coeficientul de precipitații comunicat lunar de către Administrația Națională de Meteorologie.
Prin urmare, având în vedere variabilele luate în considerare în formula de calcul a cantității de apă meteorică facturată (suprafața construită, suprafața neconstruită și coeficientul lunar de precipitații), aceasta este distinctă pentru fiecare locație de consum în parte.