Misiune grea pentru instanța care judecă dosarul în care este inculpat Ioan Andreica – fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, alături de câțiva oameni de afaceri și fostul său șofer, toți acuzați de comiterea unor infracțiuni de corupție, în a pronunța o hotărâre în cauză. Din luna septembrie a anului trecut încoace, instanța a amânat de 4 ori pronunțarea sentinței, iar la ultimul termen care a avut loc pe 19 ianuarie a decis să repună cauza pe rol. Motivul? O decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), mult așteptată de procurorii DNA. Numai că decizia respectivă va provoca o harababură de nedescris în instanțele din România în raport cu intervenirea prescripției răspunderii penale, scrie GAZETA DE BISTRIȚA
Reamintim că, Ioan Andreica, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, este acuzat de procurorii DNA, de trafic de influență, Adrian Palade pentru complicitate la trafic de influență, Cozariuc Mihai-Mircea pentru cumpărare de influență, Stamatoiu Cristian pentru cumpărare de influență în formă continuată, Popescu Lazăr complicitate la trafic de influență și instigare la spălare de bani în formă continuată, Sabău Ioan-Claudiu trafic de influență în formă continuată, Istrate Ion (Fuji) pentru complicitate la trafic de influență în formă continuată și spălare de bani în formă continuată, Stănescu Mihai pentru spălare de bani în formă continuată şi Stănescu Cezar pentru spălare de bani.
În luna noiembrie 2022, procurorii DNA au venit cu o solicitare în instanță, de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a cere lămuriri cu privire supremația dreptului comunitar în raport cu dreptul național.
Astfel, după ce au făcut un istoric al reglementărilor și Deciziilor CCR privind prescripția, procurorii anticorupție precizează că, dacă acestea ar fi aplicate, în prezenta cauză, faptele ar fi prescrise încă din anul 2020.
Însă, există o serie de consecințe, în sensul în care multe persoane trimise în judecată pentru comiterea unor infracțiuni să scape de acuzațiile aduse de procurori fără să fie judecate.
“Înlăturarea termenului special de prescripție, ca urmare a Deciziei nr. 358/2022 a CCR, este de natură să creeze un risc sistemic de impunitate la nivel național și nu doar pentru infracțiunile de corupție și spălare a banilor, ci a tuturor infracțiunilor, cu excepția celor imprescriptibile.
Procedurile penale referitoare la infracțiunile de corupție implică anchete complexe și greoaie.
Citește mai mult pe: