Sculptorul Vlad Ciobanu a trecut în eternitate. Ce spune Max Dumitraș?

Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) din România îşi exprimă profundul regret faţă de trecerea în eternitate a sculptorului Vlad Ciobanu, “unul dintre cei mai valoroşi artişti şi oameni de cultură din ţara noastră”.

* Născut la 11 aprilie 1948, în comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, a absolvit Institutul de arte plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Din anul 1990 a predat la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.

De-a lungul timpului a primit numeroase premii: 1985 Premiul Concursului pentru Desen şi Sculptură | “Amici del Pomero”, Milano, Italia; 1999 Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Artă Ambientală; 1999 Medalia de aur “Dantesca”, Ravenna, Italia; 2005 Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Sculptură, precizează UAP.

A realizat o seamă de lucrări la simpozioane naţionale şi internaţionale: Hobiţa, Sălişte, Măgura, Bacău, Sighet, Ipoteşti, Negreşti (Oaş), Bor
(Iugoslavia),Troian (Bulgaria), Usice (Serbia). În 2004 a fost declarat cel mai bun sculptor român. A avut numeroase expoziţii personale sau de grup în ţară, dar şi în străinătate: Olanda, Italia, Spania, Serbia, Bulgaria, Austria, Germania, Franţa.

Monumente importante semnate de Vlad Ciobanu se regăsesc printre altele la: Alexandria – “Eroul Necunoscut”, Alba Iulia – “Regele Ferdinand” sau Oneşti – “Dimitrie Cantemir”.

Vlad Ciobanu a fost coordonator şi curator al Simpozionului Internaţional de Sculptură “Atelierele Brâncuşi” de la Târgu Jiu, ediţiile 2005, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. A scris numeroase articole, comunicări şi eseuri despre Brâncuşi în publicaţiile “Academica”, “Brâncuşi”, “Viaţa Românească”, “România Literară”, “Confesiuni”.

În anul 2021, cu ocazia Colocviilor Brâncuşi, Vlad Ciobanu a primit, la Târgu Jiu, Premiul “Restitutio. Brâncuşi” al Asociaţiei cultural-istorice Pleniceanu, premiu oferit anual celor care prin activitatea lor contribuie la popularizarea operelor şi personalităţii sculptorului naţional. Uniunea Artiştilor Plastici din România transmite condoleanţe familiei, rudelor şi tuturor celor care l-au cunoscut şi admirat, arată sursa citată

„O veste năprasnică zguduie comunitatea noastră artistică, acum, la început de an, iar ea privește dispariția neașteptată a sculptorului Vlad Ciobanu, una dintre cele mai puternice și mai expresive prezențe ale artei noastre de astăzi. Abia si-a strâns de pe simeze expoziția sa, oarecum premonitorie, „Pelerinii”, că si-a și început el însuși marele pelerinaj, stingându-se în singurătate, așa cum a și ales să trăiască, în propriul atelier. Acum câteva minute a fost găsit fără viață, după ce prietenii s-au alertat pentru că nu mai putea fi contactat. Dumnezeu sa te ierte și sa te odihnească în pace, Vlade, să îți aștearnă un drum luminos pentru pelerinajul pe care l-ai început acum, iar noi, cei care ți-am fost alături la vernisajul și la finisajul „pelerinilor” tăi suntem, in clipa aceasta, pur si simplu fără grai și neputincioși.” – Pavel Susara
„Un apus care ne surprinde pe toți, un apus trist care lasă în urmă o personalitate complexa, un mare artist, un minunat prieten. Acum poți să te odihnești Vlad prietene, poți să te odihnești în pace. Nu reușesc să-mi opresc lacrimile care-mi curg reci pe obraz. De fiecare dată ne-ai surprins cu câte ceva, acum însă, ai reușit o ultimă “lovitură” extrem de dureroasă.
Odihnește-te în pace bun prieten!” – Ilie Bostan
„A plecat o bornă, un stâlp din lungul drum! Dumnezeu să-l odihnească, mă bucur că are câteva lucrări pe drumul care unește!” – Maxim Dumitras

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts