Ucraina a început, la Davos, negocierile cu România în vederea încheierii unui acord bilateral de securitate, a anunțat administrația prezidențială ucraineană, conform relatărilor din presă. La discuții participă şeful de cabinet al preşedintelui Ucrainei, Andrii Yermak, şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Iulian Fota.
Despre acest forum a vorbit astăzi în cadrul întâlnirii cu presa și coordonatorul AUR BN, Dragoș Hârjoabă: ” “Noi, românii, facem un acord fără să fie consultat Parlamentul, un acord bilateral cu Ucraina. Cum putem să stăm impasibili să vedem cum România oferă garanții de securitate, total netransparent, unui stat care află în conflict, într-un război, ceea ce știm cu toții? Singurul for cu adevărat legitim pentru a reprezenta interesele poporului român este Parlamentul, care nu a fost consultat în această privință. Putem presupune că acest acord care se negociază la Davos, ca multe altele, va fi unul dezastruos pentru România. AUR solicită retragerea părții române din astfel de tratative, iar președintelui Iohannis să consulte Parlamentul în acest scop. Nu ne putem juca cu securitatea națională, nu ne putem juca cu interesele poporului român”.
REAMINTIM CĂ: Negocierile au început în urma instrucţiunilor preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul Declaraţiei comune a G7 de sprijin pentru Ucraina, se arată în comunicatul de pe site-ul preşedinţiei ucrainene, citat de presă. Acestea marchează avansarea relaţiilor bilaterale la nivelul de parteneriat strategic. În mod logic, aceasta reprezintă o continuare a acordurilor la care s-a ajuns în urma convorbirii telefonice dintre preşedinţii Ucrainei şi României din 9 ianuarie 2024 şi este un pas spre punerea în aplicare a Declaraţiei comune a celor doi lideri din 10 octombrie 2023, se mai arată pe site-ul president.gov.ua.
România a devenit cea de-a 9-a ţară care a iniţiat discuţii bilaterale de securitate cu Ucraina şi a afirmat încă o dată sprijinul său nemijlocit pentru independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi pentru parcursul său european şi euroatlantic. Potrivit lui Ihor Zhovkva, şeful adjunct al Biroului preşedintelui Ucrainei, „nu este posibil să ne imaginăm garanţii depline de securitate în Europa, în special în regiunea Mării Negre, fără România”. Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi, a mulţumit României şi poporului român pentru asistenţa continuă acordată Ucrainei.