VIDEO: Revista Ilustrată, una din primele publicații în limba română din spațiul bistrițean a reapărut sub îngrijirea Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

În urmă cu 126 de ani, în luna ianuarie a anului 1898, unul din cei mai mari prozatori români, învățătorul Ion Pop Reteganul împreună cu preotul Ioan Baciu, tipăreau primul număr al uneia din puținele publicații de limbă română din acea vreme- ”REVISTA ILUSTRATĂ”. După ce timp de 15 ani nu a mai apărut pe tarabe (așa se spunea în vemurile bune ale presei tipărite), adică din anul 2009, luni, 15 ianuarie, periodicul a reapărut pe piață. De altfel, acest al 13-lea număr este dedicat lui Ion Pop Reteganul.

Alexandru Pugna, manager CCJ:  „Ce este cultura, dacă nu actul de identitate al unui popor ? Cu ce ne putem individualiza în concertul marilor națiuni ale lumii dacă nu prin cultură ? Prin bogăția spirituală extraordinară care ne identifică, ne dă personalitate și ne face să fim unici… Referindu-ne la cultură și la bogăția culturală a românilor, suntem fără îndoială printre cele mai bogate neamuri de pe acest pământ. Chiar dacă la alte capitole poate stăm mai puțin bine, la cultură și la valorile spirituale pe care le-a dat universalității neamul românesc suntem în frunte”, a subliniat Alexandru Pugna, managerul Centrului Județean pentru Cultură BN.

Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc, fascinat de personalitatea lui Ion Pop Reteganul, a fost cel care în 2004 a avut ideea republicării REVISTEI ILUSTRATE. De altfel, la caza Colecțiilor există o sală îi poartă numele. Tot acolo poate fi studiat și lecturat și proaspătul număr al Revistei Ilustrate.

Camelia Tabără, vicepreședintele Consiliului Județean BN: „E un moment de referință și de reflexie. Este un moment în care trebuie săne gândim care ne este menirea și ce trebuie să facem pentru a nu ne pierde valorile. Încă mai purtăm tarele comunismului, într-o lume care se globalizează și se uniformizează, într-o perioadă în care – vrem, nu vrem – copiii ne pleacă…”.

Emilia Ometiță, cercetător la Centrul Județean pentru Cultură și redactor șef , a povestit despre cuprinsul Revistei Ilustrate: S-au păstrat o parte din rubricile vechi ale publicației care se dorește o oglindă a activității culturale din județ. Revista cuprinde studii de specialitate, dar și recomandări de lecturi sau pagini dedicate istoriei locale. Fotografia de pe copertă îi aparține lui Ioan Șușca din Sângeorz-Băi. Au mai luat cuvântul și vicepreședintele CJ BN Tiberiu Ciprian Kecskes-Simionca, dar și  Menuț Maximinian, etnnolog, jurnalist.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts