BISTRIȚA: Pentru amenajarea noii piețe DECEBAL, primarul Ioan Turc a anunțat expropieri

Investiția în noua piață este estimată la 17,5 milioane lei din bugetul local și dintr-un credit deja contractat de municipalitate. Conform temei de proiectare, municipalitatea dorește demolarea halei de lactate, a halei de pește, a tuturor chioșcurilor inestetice, construirea unui nou corp de clădire în locul pieței de fructe, construirea unui corp de clădire nou regim S+P+E sau 2E în locul pieței de legume, amenajarea unor locuri de parcare inclusiv pe acoperiș, montarea de panouri fotovoltaice.

În acest context, primarul Ioan Turc a anunțat astăzi în prima conferință de presă a lui 2024, că una din priorătățiile municipalității este reprezentată de  „viitoarea Piaţă Decebal”, unde s-ar putea ajunge inclusiv la exproprieri. Amenajarea pieţei nu are nicio legătură, a spus primarul Turc, cu Hala Decebal, ci cu chioşcurile din proximitate, urmând să aibă loc discuţii cu proprietarii. „Dacă nu ajungem la un compromis rezonabil, legea ne permite şi acest lucru şi voi propune Consiliului local să facem acest lucru. Urmează să-i invităm, să le arătăm ultima formă a proiectului şi eu sper că, văzând-o, se vor răzgândi cei care ţin să-şi continue activitatea în actuala formulă. O piaţă nouă este un obiectiv de utilitate publică. Nu este vorba despre Hala Decebal, doar clădirile mici dinspre strada Arţarilor”, a explicat primarul Turc.

Piața agroalimentară Decebal va avea ”absolut toate atributele unei piețe de top”, inclusiv ”zone de relaxare”, unde copiii vor putea fi lăsați în timp ce părinții sau bunicii își vor face cumpărăturile, cafenele, zone de food, spunea primarul Ioan Turc în vara lui 2023.

”Studiul de fezabilitate pentru noua piață agroalimentară este gata, este în primărie. Îl analizăm, după care vom intra pentru o ultimă discuție cu proiectantul în așa fel încât să-i dăm forma finală și, dacă va fi cazul, să facem anumite ajustări. Am avut multe întâlniri cu proiectantul pe aceasstă temă și sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, să dăm drumul lucrărilor pentru realizarea unei piețe noi. Nu va fi o piață pur și simplu. Va fi, în primul rând, o bijuterie arhitecturală pentru că aceasta este intenția mea și a echipei pe care o coordonez”, a precizat primarul  Turc tot atunci.

Noua piață este proiectată în așa fel încât să aibă spații pentru vânzarea produselor bio, unde producătorii locali vor avea întâietate, dar vor putea vinde și comercianții.

 

IOAN TURC: ”Omul când intră în piață trebuie să știe că la dreapta sunt producătorii, la stânga comercianții. Vor fi spații dedicate pentru vânzarea cărnii, a produselor lactate, vom avea zone de relaxare, unde copiii vor putea fi lăsați în timp ce părinții sau bunicii își vor face cumpărăturile, vom avea cafenele, zone de food, iar la nivelul superior zone unde vor putea fi vândute produse industriale cu un anumit specific. După finalizarea construcției vom renunța la actuala piață a rușilor pentru că zona aceea s-a dezvoltat într-un anumit mod. De aceea, vom concentra în această piață inclusiv produse cu caracter industrial de care oamenii au nevoie. Vom avea locuri de parcare suficiente, vom avea zonă de flori și un tunel prin care se va face legătura între zona de flori, zona de fructe, legume și piața mare, clădirea principală. Vom urbaniza tot arealul respectiv în așa fel încât oamenii nici nu vor mai recunoaște în raport cu ceea ce există în momentul de față. Schimbarea va fi radicală”

 

 

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts