SINTEZE. Primari și primării în Bistrița-Năsăud -2024: alegerile locale vor avea loc în septembrie. 80% din actualii primari vor rămâne pe funcții. Marile bătălii politice se vor da la Consiliul Județean, primăria Bistrița și încă maxim 10 primării din BN. Studiu de caz- Ilva Mare

În județul Bistrița-Năsăud există 58 de comune, 3 orașe și un singur municipiu, Bistrița. Așadar, există 58 de primari de comune și, evident 3 de orașe și unul singur, Ioan Turc, primar al municipiului Bistrița, primăria cu cel mai mare buget din toate primăriile din BN. Propolitica vă propune o analiză neutră a UAT-urilor din județ.

Cu opt luni înainte de scrutinul pentru locale care ar putea avea loc fie pe 22, fie pe 29 septembrie, fără a avea la dispoziție vreun sondaj județean oficial sau alte cercetări sociologice, putem zice că 80% din cei 62 actuali edili vor rămâne în funcții. Evident, e vorba de o fotografie a momentului, iar în unele cazuri, lucrurile se pot schimba după euroalegeri. Marile bătălii politice se vor da la Consiliul Județean, primăria Bistrița și încă maxim 10 primării din BN.

Analizele care vor viza toate cele 58 de comune, orașele și, normal, municipiul Bistrița vor fi neutre, dar nu vor vor trece peste greșelile unor edili, indiferența lor sau chiar afacerile personale ale lor sau ale celor din jurul lor.

De unde plecăm?

De la un număr de 58 de comune, trei orașe și Bistrița, împărțite politic în felul următor:

40 de comune sunt cu primari PSD, cu tot cu cei proveniți din ALDE

17 comune au primari PNL

O singură comună, Braniștea, are primar UDMR

Orașele sunt împărțite în felul următor: Năsăud și Sângeorz Băi- PNL, Beclean-PSD.

La momentul acestei prime analize, marile bătălii politice se vor da pentru fotoliul de președinte al Consiliului Județean, aici unde, Radu Moldovan încheie în acest an cel de-al treilea mandat și, se crede că, va lua decizia unei noi candidaturi din partea PSD, deși, inițial, a fost anunțat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan. Practic, la această oră nu se știm oficial niciun candidat, iar partidele nu se grăbesc foarte tare să anunțe nume, asta, în așteptarea unor sondaje dar și a rezultatelor euroalegerilor. Evident, există nume vehiculate, Nicolae Moldovan (???), Ioan Zăgrean, senatorul Ovidiu Florean, recent trecut la AUR, fiind așteptate anunțurile celor de la Polul de Dreapta: USR-PMP-Forța Dreptei, AUR, SOS dar și din partea mișcărilor ecologiste.

La Primăria Bistrița, o singură candidatură este de acum certă, cea a primarului Ioan Turc din partea PNL, restul partidelor, inclusiv PSD, neanunțând oficial încă niciun nume. În cazul PSD, Radu Moldovan, a anunțat existența a 4 persoane luate în calcul pentru o viitoare candidatură, numele cel mai vehiculat fiind cel al lui Gabriel Lazany. De asemenea, AUR ar putea merge cu medicul-stomatolog George Dumitrescu, în vreme ce ecologiștii, alături de Bistrița Civică cu Marius Bălan. Cu siguranță, Polul Dreptei va avea un candidat, din câte se aude, viceprimarul Călin Stan, vicepreședinte al USR.

Năsăud, Beclean, Sângeorz Băi

În cazul celor trei orașe, aici lucrurile par ”amabile” cu actualii edili, cel puțin la nivelul Năsăudului, acolo unde, Dorin Vlașin, pare să nu aibă un contracandidat puternic și care să îi pună în pericol al doilea mandat, dar, never say never. O să vedem ce candidați vor anunța PSD, Polul Dreptei sau AUR.

La Beclean, evident, Nicolae Moldovan va fi cel care ar putea candida pentru cel de-al șaselea mandat. De asemenea, PNL ar putea fi reprezentat de actualul viceprimar Bogdan Rusu, cel care și-a anunțat candidatura la finele anului trecut pe rețelele de socializare, el nefiind anunțat oficial de PNL.

În cazul orașului Sângeorz Băi, Cătălin Bota pare să fie în top, dar încă nu știm ce va face cumnatul său, fostul primar Traian Ogâgău. Situația nu este simplă acolo pentru PSD, în timp ce PNL va merge pe Bota, el fiind la această oră cartea câștigătoare. Cert, acolo și AUR va avea un candidat greu.

Dar, fiecare oraș în parte va avea parte de analize minuțioase.

În ceea ce privește comunele, și în acest ”tronson” de 58 de UAT-uri, avem câteva cu ”probleme”. E vorba de Milaș, Rebra, Rebrișoara, Nimigea, Ciceu Mihăiești, Poiana Ilvei, Leșu, Ilva Mare, Negrilești, dar și altele de care vom vorbi la timpul potrivit.

STUDIU DE CAZ- ILVA MARE- Octavian Cicșa – PNL

Primarul comunei Ilva Mare, Octavian Cicșa, a „sedus“ electoratul în 2020 cu promisiuni de „schimbare“. Cu aspectul său de hipster, diferit de prototipul primarului român de la sate, a fost văzut ca un salvator, dar a eșuat în a-și îndeplini promisiunile electorale. În schimb, a creat neîncredere în jurul său după ce numele său a fost implicat într-un dosar în care se cercetează fapte de corupție, luare de mită și abuz în serviciu.

Problemele primarului Octavian Cicșa au o strânsă legătură cu societatea Buia Construcții SRL, firma lui Iosif Toderică Pop Buia, cunoscut de ilveni ca Teo Buia, un afacerist-vânător din zonă, care administrează fondul cinegetic din comună și este un apropiat al edilului din Ilva Mare. Societatea lui Teo Buia a prins, în ultimii trei ani, contracte generoase cu Primăria Comunei Ilva Mare, mai exact, „lucrări de reparare a drumurilor comunale“, pe sume foarte mari. O stare de tensiune s-a creat între cetățeni și primarul Octavian Cicșa din cauza prietenie sale cu Buia care, din câte se pare, nu este foarte iubit de comunitate. Rămâne de văzut cum își va recăpăta credibilitatea în timpul pe care îl mai are la dispoziție.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts