Războiul apei și Aquabis . În tranșee au intrat, deocamdată, liberalii și social-democrații. La Bistrița, conflictul a izbucnit după ce s-au fisurat conducte vechi de 50 de ani, la Telciu, în lipsa mentenanței, instalațiile operatorului de apă cedează. Ele sunt reparate și întreținute de instalatori din zonă, ”angajați” de primărie

Anul 2024, ”plin” din punctul de vedere al campaniilor electorale, a debutat în forță și la Bistrița. Cei care au ”spart gheața” au fost social-democrații cu o conferință de presă în care și-au prezentat planurile pentru perioada care urmează. Tot cu această ocazie, președintele PSD BN, Radu Moldovan, președinte și al Consiliului Județean, instituție sub a cărui autoritate se găsește Aquabis SA, i-a dat replica primarului Ioan Turc, cel care a reacționat virulent, enervat fiind de faptul că, Aquabis-ul a spart noul asfalt turnat pe Bulevardul Decebal: Este cel puțin supărător faptul că Aquabis nu le oferă respectul cuvenit bistrițenilor, în condițiile în care are printre cele mai mari tarife din România pentru serviciile prestate. Mai mult, edilul Bistriței a sărit și la beregata lui Radu Moldovan.

Replica președintelui Radu Moldovan

RADU MOLDOVAN: “Orice om, când vrea să își facă o casă, face o fundație, zidul și pe urmă acoperișul. Nu este vinovat nici Aquabis…degeaba încearcă domnul Turc să dea vina pe Radu Moldovan, că astea-s lucruri doar pentru proști sau pentru cei care nu vor să se informeze. Nu te poți apuca să torni asfaltul, în 2024, peste conducte de 50 de ani și să le și tasezi cu cilindrele. Lucrările, toate, erau eligibile. Sunt minciuni ordinare declarațiile că lucrările nu erau eligibile. Decizia aparține beneficiarului, Primăriei Bistrița. Dacă acel domn Crețu, care a făcut dezastru, după cum zice domnul Turc, nu a pus aceste rețele eligibile… domnul Turc a oprit toate proiectele în 2020, pentru a le modifica. Le-a modificat pe toate! Nu înțeleg, dacă era nemulțumit, de ce nu le-a modificat (n.r – să introducă reabilitarea rețelelor de apă și canalizare din oraș). Cum să te apuci tu, în 2023, să pui asfalt peste rețele de 50 de ani, care era clar că se vor sparge?”, a spus Radu Moldovan.

În aceeași ordine de idei, Radu Moldovan i-a reproșat primarului Ioan Turc că, în cazul reabilitării infrastructurii de apă și canal din Bistrița, exista și o variant de rezervă și, pe care, Turc, nu a ținut cont: “Varianta de rezervă, sugerată de subsemnatul, de la prima întâlnire și de domnul director Șandru a fost să înlocuim, pe suprafețele de drum modernizat, conductele, domnule primar. Modalitatea era să se facă aport de capital de la Primăria Bistrița la Aquabis, îți crește ponderea în societate, banii se folosesc, până la ultimul cent, pentru aceste lucrări. Putea să le facă Primăria Bistrița, cum Primăria Prundu Bârgăului și-a făcut toate rețelele fără să fie acționar la Aquabis, pe bani din diferite proiecte și de la bugetul local”.

La Telciu, situația nu e favorabilă Aquabis

La finalul acestei săptămâni, una din instalațiile sub presiune ale Aquabis a cedat, ceea ce a dat, din nou, apă la moară, dacă tot vorbim de apă, celor care se opun preluării de către Aquabis a sistemului de apă și canal, o investiție pe fonduri europene a primăriei din Telciu. Evident, situația tensionată din vara lui 2021 cu blocarea lui DN 17, a creat în rândurile sătenilor o înțeleasă reticență față de încheierea contractelor cu operatorul unic de apă județean, Aquabis. De altfel, chiar primarul Sever Mureșan recunoștea faptul că, tarifele practicate de SC Aquabis SA sunt mari, mult mai mari decât se așteptau toți cei din Consiliul Local, dar, despre care, spune tot primarul comunei, ”sunt justificate în mare parte, dacă vedem ce facturi avem mai nou la energie electrică sau gaze naturale”. Potrivit celor spuse de Sever Mureșan, marea problemă este reprezentată de apele uzate ce trebuiesc tratate: ” Știu că o parte dintre teleceni se gândesc că își vor instala fose septice, însă eu le atrag atenția că aceste fose septice trebuie să corespundă legislației de mediu: să fie vidanjabile sau să fie cu materii care să descompună apele uzate”.

Trebuie știut că: În iulie 2022, consiliul local al comunei Telciu vota cu 10 voturi pentru a rămâne mai departe  în ADI Apă-Canal și să permită Aquabis SA să administreze sistemul de apă și canalizare.  În septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, directorul general al SC Aquabis SA, Ion Șandru confirma  faptul că, echipe ale Aquabis, însoțite de consilieri locali și anagajați ai primăriei vor merge în comună pentru a prelua official sistemul de apă-canal pe care îl vor administra și să reia încheierea de contracte pentru facturarea consumului de apă și folosirea sistemului de canalizare.

Din câte se pare, în lipsa unor contracte în baza cărora Aquabis ar putea prelua sistemul de apă și canal, respectivele instalații sunt lipsite total de mentenanță, fapt ce duce la defecțiuni, instalațiile acestea lucrând și sub presiune. Evident, există și întrebarea: Care este motivul pentru care, instalații noi, cedează la un timp scurt după ce au fost puse în funcțiune?

De altfel, primarul comunei Telciu, Sever Mureșan, ne-a precizat faptul că, respectiva instalație a fost repusă în funcțiune de un instalator dar care nu este angajatul Aquabis.

REAMINTIM CĂ: În urmă cu 2 ani, mai precis pe 27 aprilie 2022, primarul Sever Mureșan transmitea următoarele:” Am început toate demersurile prevăzute în Legea 51, respectiv 241 din 2006 în vederea înființării serviciului public comunal de apă și canal. Acest serviciu public va trebui să fine independent din punct de vedere financiar, adică se va întreține, va funcționa din încasările de la populație, serviciul urmând să furnizeze următoarele servicii: alimentarea cu apă și canalizare. În ceea ce privește cuantumul tarifelor pe care le va stabili serviciul comunal de apă și canalizare Telciu, acestea vor trebui să fie aprobate de ANRSC (Autoritatea Naționala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) în baza unei documentații întocmită de operator. Telcenii trebuie să știe faptul că va fi un demers anevois și de lungă durată”, a  precizat  atunci edilul din Telciu.

 

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts