Klaus Iohannis, președinte al Consiliului European? Nicolae Ciucă, președinte interimar al României??? Când se va întâmpla acest lucru?

Un nou scenariu pentru anul electoral 2024 din România se scrie la Bruxelles. Totul pleacă de la anunțul președintelui Consiliului European, Charles Michel,  că va demisiona din funcție pentru a candida la alegerile europarlamentare. Conform scenariului care s-ar fi discutat la Bruxelles, Charles Michel va amâna cât de mult momentul demisiei și asta se va produce după ce își va prelua mandatul de europarlamentar. Alegerile europarlamentare vor avea loc în iunie, iar până la finalul lunii iulie trebuie să ne formeze noua Comisie Europeană și Consiliul European.

Klaus Iohannis, favorit al PPE să preia șefia Consiliului European

La negocierile europene, este posibil ca socialiștii să aibă șefia Comisiei Europene, iar PPE ar urma să aibă șefia Consiliului European. Klaus Iohannis este principalul favorit din partea PPE să devină propunerea pentru șefia Consiliului European.

Nicolae Ciucă devine președintele României

Dacă planul de la Bruxelles se va finaliza cu alegerea lui Klaus Iohannis pentru funcția de președinte al Consiliului European, atunci președintele României va trebui să demisioneze, dacă vrea să preia funcția de la Bruxelles.

Potrivit Constituției, în urma demisiei președintelui, automat funcția este preluată interimar de către președintele Senatului, adică de Nicolae Ciucă.

Dacă Iohannis va demisiona în luna iulie, atunci Nicolae Ciucă va fi președintele interimar al României până la alegerile prezidențiale, ceea ce îi va conferi un ajutor uriaș în competiția electorală.

Liberalii insistă foarte mult pe comasarea alegerilor și se pare că au ajuns la un consens cu cei de la PSD pentru comasarea alegerilor prezidențiale cu alegerile locale.

Astfel, la finalul lunii septembrie am putea avea alegeri locale plus primul tur al alegerilor prezidențiale.

Întregul scenariu depinde de ceea ce se va negocia la Bruxelles, dar șansele pentru Klaus Iohannis să devină președintele Consiliului European sunt mai mari ca niciodată.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts