Scenariul comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale prinde teren. Vezi avantaje și dezavantaje

Scenariul comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în toamna anului viitor, este luat în calcul şi de PSD, au precizat surse politice. Varianta este acceptată şi de liberali. În acest caz, noul preşedinte ales ar urma să aştepte finalizarea mandatului actualului preşedinte, Klaus Iohannis, pentru a-şi prelua mandatul.

Avantaje

Comasarea alegerilor locale cu alegerile prezidențiale poate aduce mai multe avantaje și dezavantaje. La capitolul avantaje, comasarea alegerilor poate duce la o creștere a participării la vot, deoarece oamenii ar putea fi mai motivați să se prezinte la secțiile de vot pentru a-și exprima opțiunea pentru mai multe niveluri de guvernare în același timp. Totodată, comasarea alegerilor poate reduce costurile asociate cu organizarea și desfășurarea a două evenimente separate de vot. Aceasta ar putea include economii legate de tipărirea buletinelor de vot, cheltuielile administrative și personalul implicat în organizarea alegerilor.

Există și un avantaj în ceea ce privește eficiența administrativă. Reducerea frecvenței alegerilor prin comasarea lor ar putea contribui la o mai bună eficiență administrativă, atât din partea autorităților electorale, cât și din partea candidaților și a partidelor politice. Comasarea alegerilor ar putea permite, de asemenea, partidelor politice și candidaților să își coordoneze mai eficient mesajele și strategiile politice pentru ambele niveluri de alegeri, creând o mai mare coerență în discursul și platforma politică.

Dezavantaje

Pe de altă parte, există și câteva dezavantajele posibile importante.

În primul rând, comasarea alegerilor ar putea duce la o suprapunere a temelor și problemelor discutate în campaniile electorale, ceea ce ar putea afecta calitatea dezbaterilor și înțelegerea publicului cu privire la problemele specifice fiecărui nivel de guvernare. În al doilea rând, comasarea alegerilor ar putea crea confuzie pentru alegători, mai ales dacă nu sunt clar distinse funcțiile și responsabilitățile diferitelor niveluri de guvernare. Acest lucru ar putea afecta capacitatea alegătorilor de a face alegeri informate și relevante.

Nu în ultimul rând, în cazul comasării alegerilor prezidențiale cu cele locale, există riscul ca temele naționale să domine dezbaterile, iar problemele locale să fie neglijate sau tratate în mod secundar.

PNL poate beneficia de pe urma comasării alegerilor pentru că ar putea beneficia de o prezență mare la urne, lucru care ar fi în avantajul liberalilor. De altfel, pentru alegerile europarlamentare, targetul liberalilor este de a obţine voturile a aproximativ 2 milioane de cetăţeni, ceea ce înseamnă că, în general, PNL mizează pe o participare importantă la alegeri, inclusiv la cele locale și cele prezidențiale. O astfel de prezență poate fi obținută doar în cazul comasării alegerilor pentru că șansele sunt ca în cazul în care vom avea trei runde de alegeri diferite în 2024, prezența la vot să scadă de la o rundă la alta, pe măsură ce interesul cetățenilor se va diminua.

În concluzie, comasarea alegerilor prezidențiale cu cele locale are atât avantaje, cât și dezavantaje. Pentru liberali comasarea alegerilor prezidențiale cu cele locale ar aduce mai multe beneficii pentru că aceștia mizează pe o prezență sporită la vot, lucru care poate fi obținut doar în urma unei concentrări a votului prin diminuare rundelor electorale în 2024.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts