Noul episod al sintezelor PRO POLITICA vă invită să vedeți cum arată spectrul politic național din ultimii 3 ani de guvernări ale Coaliției PSD-PNL, cum a urcat AUR și ce probleme are USR. Așa cum se știe, sondajele reprezintă o fotografie de moment, dar o analiză realizată de CURS , în baza sondajelor efectuate în ultimii 3 ani, ne arată o imagine de ansamblu a partidelor politice din România. Această evoluție este radiografia partidelor în actualul mandat al Parlamentului și ne arată date extrem de spectaculoase.
De remarcat că pe aceeași nișă politică ca și AUR se înscrie și Diana Șoșoacă, care ar avea un scor de 5%. Împreună, cele două partide ar avea 24%
PSD are fluctuații
Anul 2020 reprezintă și momentul în care Marcel Ciolacu a preluat frâiele PSD cu drepturi depline. La intrarea în mandatul său de președinte, PSD avea 29,1% și a atins punctul maxim de susținere în octombrie 2021 cu un scor de 39%.
În prezent, PSD s-a stabilizat la 31% și este de remarcat faptul că acest scor se menține de la preluarea guvernării.
PNL a pierdut serios din turație
PNL pare că decontează cel mai mult ”costurile” guvernării, dar și convulsiile interne. În ultimii ani, PNL a avut 3 premieri și 3 președinți de partid, fiecare fiind schimbați cu scandal și mult zgomot de fond: Ludovic Orban a fost schimbat cu Florin Cîțu, iar Florin Cîțu a fost schimbat cu Nicolae Ciucă.
Dacă în anul 2020, liberalii aveau 25,4% intenție de vot, trei ani mai târziu PNL a ajuns la 19%, iar trendul pare să fie unul de stabilizare în jurul acestui scor. Practic, PNL a pierdut aproape 6%, în doar 3 ani din cauza guvernării, dar mai ales din cauza scandalurilor interne și a rupturii partidului.
USR și căderea în abis
În 2020, cei de la USR erau pe cai mari și intrau în Parlament cu 15,6%. Cu doar câteva luni de guvernare și în rest opoziție, USR a reușit să fie printre puținele partide din istoria post-decembristă care să piardă procente în timp ce se află în opoziție. Teoria politică arată că puterea erodează, opoziția crește.
La doar 3 ani distanță, USR are o intenție de vot de 9%, dar fluctuațiile sunt destul de mari de la o lună la alta. Scandalurile interne din USR și rupturile care au avut loc, dar și faptul că partidul a schimbat radical discursul față de justiție ar putea constitui factorii acestui declin.