SINTEZE: Cum a fost 2023 și cum credem că va fi 2024? O analiză non-mainstream și politically incorrect

Anul care se încheie a fost unul intermediar dar și unul foarte greu pentru foarte multă lume. A fost un an intermediar între finalul crizei Covid și al vaccinurilor foarte contestate pentru că și impuse, începutul războiului din Ucraina (februarie 2022) și aproape sfârșitul războiului din Ucraina care a speriat atât de mult și deschiderea foarte violentă a conflictului din Israel. 2023 a fost și anul inflației cu care s-au luptat neîntrerupt Fed-ul american și celelalte bănci centrale și anul similirecesiunii sau chiar al recesiunii (Germania) din Europa Occidentală și din întreaga UE. Europa Occidentală dezvoltată și industrializată s-a dovedit a fi principala victimă a războiului din Ucraina. În afară de nefericita Ucraină, bineînțeles.

România a resimțit din plin războiul din Ucraina, cu sosirea masivă de trupe NATO pe teritoriul ei, cu refugiați ucrainieni, cu ajutoarele multiple acordate Ucrainei, cu impactul cerealelor ucrainiene transportate prin România asupra agricultorilor români etc. Și am fost și noi loviți de o inflație record, inflație pe care nimeni nu pare capabil să o estimeze cu certitudine.

Războiul din Israel, aliat și prieten al României, e abia la început. Și cum nici acest război nu e ce părea a fi la început sau cum continuă să scrie în media mainstream occidentală, el poate dura în timp și extinde în spațiu (spre Iran) cu previzibile urmări pentru economia americană și europeană. După unele analize credibile conflictul din Israel nu e doar vechiul conflict dintre evrei și palestinieni ci și începutul unui conflict pentru construcția canalului Ben Gurion și exploatarea imenselor resurse descoperite în Mediterana, uriașe pungi de petrol și gaze numită Leviatan. (Israël détruit Gaza pour contrôler la plus importante voie maritime du monde – Richard Medhurst, 4 dec 2023, mondialisation.ca).

De altfel toate războaiele, cel care se apropie de deznodământ din Ucraina (deși nu e clar dacă Rusia se va mulțumi cu cele patru regiuni anexate sau va mai ocupa încă cinci, între care Odesa), cu distrugerea Nordstream, cel din Israel și cel pe cale să înceapă din Guyana (fostă britanică), cu pretențiile teritoriale (două treimi din teritoriu) ale Venezuelei (susținută de Rusia, China și Iran), toate aceste războaie, conflicte sunt pentru energii fosile. Cu cât se vorbește mai mult de energie verde, curată, cu atât se întețesc conflictele pentru energiile fosile. Un adevărat război mondial pentru energie e în deșfășurare.

În același timp războaiele în curs par să deseneze noua hartă economică și politică a lumii: pe de o parte lumea occidentală cu liderul ei incontestabil SUA și noua construcție BRICS (ieri 5, în ianuarie 2024 probabil 11) condusă de Rusia și China. În 2023 victoriile au fost de parte BRICS: războiul din Ucraina, tratatul dintre Arabia Saudită și Iran sub patronajul Chinei, conferința BRICS de la Johanesburg în Africa de Sud, cu intrarea a încă 6 țări, între care mari producători de petrol și gaze și reprezentanți ai lumii musulmane (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iran, Egipt etc).

Anul 2024 va aduce clarificări spectaculoase în ce privește conflictele din Ucraina, din Israel și cel ce stă să înceapă în America de Sud (Guyana). Vom vedea dacă inflația va fi stăpânită sau vor fi necesare noi creșteri ale costului banilor (și aceste creșteri sunt foarte periculoase). Dar mai ales vom avea o serie clarificatoare de alegeri prezidențiale și generale. Vor fi alegeri în SUA, în Rusia, probabil în Ucraina și în România. La sfârșitul lui 2024 harta politică a lumii va arăta foarte modificată.

Cele mai importante sunt de departe alegerile din SUA. E foarte puțin probabil ca Joe Biden să mai obțină un al doilea mandat sau chiar să mai ajungă în finală. Asta dacă va termina mandatul. Donald Trump va avea șanse reale să-i reprezinte din nou pe republicani. Cel puțin după sondajele de azi. Saxobank, într-o previziune recentă, îl dă câștigător pe democratul independent Robert F. Kennedy Jr. În Rusia, Vladimir Putin, cu aproape 80 % de opinii favorabile, va mai câștiga ușor un nou mandat. Spectaculoase se anunța și alegerile din România, cu apariția în prim plan a unui nou competitor care poate strica toate calculele Sistemului, e vorba de AUR și de George Simion.

Loviturile de stat vor continua în Africa și în 2024, mai ales în țările în care se vorbește limba franceză. Șocul anului 2023 a fost lovitura de stat din Niger, mare producător de uraniu pentru centralele nucleare franceze. Africanii sunt pe cale să realizeze a doua eliberare de sub dominanța colonială (azi economică), să-și obțină independența și suveranitatea cu ajutorul rușilor și chinezilor, a BRICS în general, noua mare putere emergentă. Dar la schimbările politice și economice din Africa participă activ și SUA și Israel.

Dar adevăratul mare conflict care pare a fi cel dintre SUA și China e puțin probabil ca să se intensifice în 2024. Cele două economii, americană și chineză, sunt foarte dependente una de cealaltă, și au, și unii și alții, tot interesul să-și calmeze ardorile beliciste.

 

Anul 2023 a fost un an greu pentru toată lumea dar mai puțin catastrofal din punct de vedere economic decât se anunța. Anul 2024 va fi imprevizibil și periculos până la capăt, cu probabile mari răsturnări economice, cu criză economică majoră

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts