IULIUS DUMITRU: Pregătirea companiei pentru vânzare

Continuăm seria de newslettere “Ghid complet privind vânzarea unei companii“. Această serie este un ghid detaliat pentru oricine ia în considerare vânzarea afacerii sale, oferind informații valoroase, sfaturi practice și perspective de la experții platformei www.ideas.ro.

Prima etapă este pregătirea companiei pentru vânzare în vederea maximizării valorii acesteia. Iată ce cuprinde această etapă:

1/ Determinarea stadiului actual de dezvoltare al afacerii – chestionare și diagnoze pentru fiecare aspect important al companiei: performanță financiară, echipă de management, clienți, furnizori, goodwill, tablou de bord, analiză SWOT. În final, vom avea o imagine exactă a stadiului în care se află compania, vom avea un punct de reper de la care pornim procesul de creștere a valorii companiei.

2/ Modelul de afacere – Începem să punem bazele unei platforme sustenabile de creștere a valorii companiei. Analizăm în detaliu modelul de afaceri existent, precum și modalități de îmbunătățire a acestui model care să permită scalabilitatea și creșterea valorii companiei.

3/ Diferențiere și poziționare pe piață – identificarea unor caracteristici pentru produsele/serviciile companiei care să permită mai mult control asupra prețurilor, marje mai mari, mai mulți bani pentru marketing și promovare.

4/ Dependența companiei de fondatori – Cumpărătorul dorește să știe cum va funcționa compania după ce fondatorii vor pleca. Cu cât afacerea depinde mai mult de tine personal, cu atât vei obține un preț mai mic. Petreceți-vă timpul pe viziunea companiei, găsind modalități de a lucra mai degrabă la afacere decât în afacere.

5/ Creșterea și îmbunătățirea fluxului de numerar – Cu cât compania are nevoie de mai mulți bani pentru a funcționa, cu atât cumpărătorul va plăti mai puțin pentru afacere. Cu cât este mai mare cecul pentru capitalul de lucru, cu atât este mai mic cecul pe care îl vei primi personal. Îmbunătățirea fluxului de numerar nu numai că va crește valoarea companiei, dar o face și mult mai puțin stresant de condus. Asigură-te că afacerea ta generează numerar, colectează mai repede, amână plățile către furnizori cât de mult poți. Folosește un tablou de bord pentru a monitoriza obiectivele cheie de performanță și rezultatele cheie (OKRs) și pentru a îmbunătăți semnificativ valoarea afacerii.

Pregătirea companiei pentru vânzare este un proces meticulos care necesită timp și atenție la detalii. Urmarea pașilor descriși mai sus crește semnificativ valoarea companiei și contribuie decisiv la obținerea celui mai bun preț posibil în momentul vânzării.

Puteți oricând să ne puneți întrebări, fie prin e-mail, fie prin programarea unei întâlniri online gratuite în care vom discuta concret situația companiei dvs.

Programează-te aici pentru o discuție gratuită despre vânzarea companiei tale.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts